Písečníci a bludný asteroid

Písečníci a bludný asteroid https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387563/bmid_pisecnici-a-bludny-asteroid-CZZ-387563.jpg 4 158 55

Písečníci série

1. díl >

Když vyrůstáte v sirotčinci na zaostalé planetě Písečnice, nemáte zrovna super vyhlídky. A je úplně jedno, že se v dolech vykopaných mimozemskou rasou vyznáte jako nikdo jiný. Můžete akorát snít, že jednou pojedete do Hlavního Města. Ledaže… Ledaže by se k vaší planetě blížila mezihvězdná loď a vy jste dostali pozvánku na palubu. Potom si musíte vybrat: navždy odletět a studovat na vesmírné akademii pro tajemné pátrače, nebo zůstat a pokusit se odhalit tajemství své minulosti. Vesmírné dobrodružství pro děti, mládež a rodiče, s ilustracemi Jakuba Cenkla.... celý text

Klárka012
Klárka012
předevčírem 5 z 5

Jde o prvotinu spisovatele Václava Dvořáka. Nevěděli jsme, co od knížky čekat, ale od prvních stránek bylo všem v naší rodině jasné - našli jsme ji. Naši rodinnou knížku, u které budeme s dětmi trávit večery, u které se budeme společně smát, u které budeme společně napnutí a o které si budeme společně povídat.
Jestli chcete pro své děti něco udělat, buďte s nimi a vezměte do party Písečníky. Naučte děti číst a knížky milovat. Vynaložené úsilí se Vám tisíckrát vrátí. Za nás absolutně TOP

marketa3815
marketa3815
28.02.2024 2 z 5

Čte naše devítiletá dcera, už víc než měsíc, mezitím už přečetla 10 jiných knížek, nemůže se prokousat na konec. Asi do poloviny ji to celkem bavilo, ale od půlky je knížka zřejmě tak nudná, že přečte 1 stránku denně. Ještě jí zbývá 100 stránek, pokud to dočte, tak jen díky mému hecování. Dává jen 2*. Zatím prý nejhorší knížka, co četla. Posledních 70 stránek jsem jí musela dočíst já.


puczmeloun
puczmeloun
23.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Začátek originální, venkovsko-hornická část vesmíru, nějaké ty tajemné schopnosti, dramatické události, neodkryté záhady postupně se deroucí na povrch. Jenže to, jak jsem brzy zjistil, byl jen začátek "na zmatení"...

...kniha totiž brzy přechází v až neuvěřitelně neskrytou vesmírnou fanfikci Harryho Pottera*. A není to jen tak nějaká inspirace**, kopíruje se hlavní zápletka***, chování některých postav (lekvary vs. bezpečnost), (nespravedlivý) bodovací systém, máme tady variaci na Famfrpál, létání, Zapovězený les, admirála Brumbála i zmijozelskou skupinku se slizkým hlavním protagonistou atd. atp. Autor do toho všeho přihazuje vlastní invenci, ale musím souhlasit s dalšími čtenáři, že ta přílišná inspirace je rušivá. Přitom právě bludný asteroid, úvodní část i některé další nápady mě bavily. Stejně tak oceňuji krásné ilustrace. Část závěrečných odhalení i přetrvávajících otázek ve mě navíc stále udržuje jisté napětí, ale bojím se, abych se s druhým dílem nevrátil do Písečníků a Tajemné komety.

...a zatímco ten přehnaný pesimismus a neustávající smůla je v knize Já, Finis pochopitelná, tady mi také ve čtení nepomáhala. Vlastně skoro vše se nedařilo a nepovedlo až na závěrečné deus ex machina.

* A některá zamyšlení o společenském řádu jako by přímo vypadla ze Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti.
** Ostatně to přiznává i sám autor: "Zpětně mě ta výrazná inspirace mrzí. Ale chtěl jsem napsat co nejlepší příběh, a pokud jsem nepřišel na nic lepšího, použil jsem už fungující schéma."
*** Pro nás, co jsme Kámen mudrců četli, viděli a slyšeli tisíckrát, byl tak hlavní zvrat bohužel až příliš brzy jasný...

Hanncha
Hanncha
14.12.2023 3 z 5

EDIT:
Nechala jsem si to ještě odležet a myslím, že by knížce prospělo, kdyby se trochu osekaly některé popisné pasáže a přidalo se na zápletkách. Autor skvěle popisoval prostory, co se děje, co jak funguje (jako bych tam byla) ale samotné zápletky byly hrozně strohé a rychlé, že jsem ani nestačila mrknout a bylo po tom. A to tam pan spisovatel otevřel mnohé velmi zajímavé dveře!
Mrzí mě, že jsem se zhruba ze 3/4 knihy musela do čtení vyloženě nutit.

PŮVODNÍ: Obálka krásná, ilustrace přenádherné. Podobnost s Harry Potterem hrozně rušivá. Chápu, že dětské knihy, které se odehrávají na nějaké "fantasy" škole se Harry Potterovi prostě budou podobat, ale tady to bylo skoro do puntíku stejné. A mě to rušilo.
Jinak je kniha super pro děti na první stupeň, které ještě nebyly poznamenány kouzelnickým světem. Bylo to celkem čtivé i napínavé a zasazení do Vesmíru bylo taky pěkné.

Sitting-Bull
Sitting-Bull
06.12.2023 5 z 5

Myslím, že ti, co zde píší, že Dvořák jen vykuchal a použil HP, mu dost křivdí. Jasně, že lze HP vidět ve všem... Četla jsem nedávno knížku "Tonda, já a mravenci" a vlastně i tam jsem paralely s HP viděla, jenže tamta kniha je o pár desítek let starší, tak ji z toho nikdo nemůže nařknout.
Myslím, že prostě tyto kulisy najdeme ve spoustě knih. Ať už kulisy školy a nenáviděného spolužáka, kulisy "myslíme to dobře a zachraňujeme svět/pole hrachu/chalupu/ježka v kleci" a kulisy "pátráme po tajemství" - prostě se na tom dobře tvoří příběh.
A ke knize samotné? Super kniha, super příběh, syn ji měl přečtenou za dvě noci. Mně samotné to trvalo déle, přeci jen chodím do práce... Rozhodně doporučuji, dětem (i dospělým) se bude líbit. :-)

JankaV80
JankaV80
13.11.2023 4 z 5

Komentář ke knize píšu s odstupem času, musela jsem si pořádně rozmyslet, co o ní napsat. Je vhodné uvést, že nejsem cílový čtenář, protože nepatřím do kategorie dítě či mládež. Tak v prvé řadě jsem měla problém se do knížky začíst. Už jsem si říkala, že knihu odložím, ale okolo 120-130 stránky se příběh zlomil a vtáhl mě tak do děje, a to tak, že jsem měla problém knihu odložit a nečíst ji.
A ač se to někomu líbit nebude, já tam podobnost s Harry Potterem taky vidím, a to dost velkou. Ano, děj knihy je zasazen do jiného, stejně zajímavého, prostředí, ale těch společných faktorů je v knize víc než dost. Vyjmenovávat je nebudu, pozorný čtenář si jich určitě všimne sám.
každopádně kniha stojí za přečtení, protože v ní je uvedeno plno zajímavých informací z prostředí vesmíru a kosmu.

Kikulka97
Kikulka97
15.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Tohle od českého autora? U této knížky se bavíme o kvalitě mezinárodní úrovně. Knížka se četla sama, postavy se na svůj věk chovaly adekvátně, jednoduchá zápletka, trocha mystreriózna k tomu... jen mě mrzelo, že Lucka pak nějak ztratí svoji významnost. A nejrůznější hraní s jazykem v podobě originálních zkratek mě velice baví. Jsem zvědavá na pokračování.
Upřímně asi bych to s HP nesrovnávala. Jistě jsou tam podobnosti - ale tady za mě platí - každý pes, jiná ves. Jiná dynamika příběhu a zároveň odlišné kulisy za mě odvedly dobrou práci. Stejně jako vykreslení myšlenkových pochodů postav.

alena3056
alena3056
02.10.2023 5 z 5

Dávám plný počet bodů, protože kdybych nečetla Harryho Pottera, tak bych příběh hodnotila jako velmi povedený, poutavý a čtivý. Ovšem, jak už napsala spousta lidí přede mnou, je to Harry Potter jako vyšitý. Takže od třetiny knihy už jsem přesně věděla, jaký druh události můžu očekávat dál a nutno říct, že jsem se nespletla ani jednou. Trošku mi přišla škoda, že Tomáš nezůstal na Písečnici a raději se nerozvíjelo dobrodružství v prostředí dolů to mohlo být velmi zajímavé a napínavé.

anibeni
anibeni
30.08.2023 5 z 5

Příběh je napínavý a velmi chytlavý, překvapilo mě, jak mě tato dětská kniha dokázala vtáhnout do děje.. A ano, podobnost s Harry Potterem tam je, ale co.. kdo nechce číst, ať nečte, kdo to chce zkusit, nudit se rozhodně nebude..

ZelenýAnton
ZelenýAnton
17.06.2023 5 z 5

Absolutní top. Řadím mezi nej knihy, co jsem přečetl.

Ivanka83
Ivanka83
17.06.2023 4 z 5

Moc pěkná dětská kniha, která bavila jak mého 12-ti letého syna a 8-mi letou dceru, tak i mě.

Antibabiš
Antibabiš
01.05.2023 2 z 5

Knížka byla dobrá napínavá ale trochu mi přišlo že se podobá Harrymu Potterovi:-(

Evkam
Evkam
22.03.2023

Nás ta kniha doma hrozně bavila. Osmiletý syn miluje čtení před spaním a Písečníky jsme rozečetli hned po sérii o Harrym Potterovi, aniž jsme tušili... :D Syn pak poslouchal opravdu pozorně a okamžitě hlásil každou podobnost s HP. Každopádně touží i po druhém dílu.

Snoopi
Snoopi
29.01.2023 4 z 5

Skvělá kniha pro děti - obsahuje vše, co má taková kniha mít: zajímavé téma, silný příběh s velkou dávkou napětí a dobrodružství, tajemství, pevné přátelské vazby, atraktivní reálie, věrohodné postavy. Mladší čtenáře oslovuje i díky tomu, že problémy, s nimiž se hrdinové setkávají, velmi připomínají jejich vlastní svět všedních starostí /škola, šikana, úspěchy a neúspěchy, vztahy/. A to i přesto, že se děj odehrává ve smyšleném prostředí kosmické lodi.
Je znát, že autor něco o vesmíru ví, a své znalosti nám nenápadně podsouvá. Zároveň precizně pracuje s naší pozorností: v momentě, kdy se nám zdá, že děj již sklouzává do jisté rutiny, objeví se nečekaný zvrat, a spolu s tím i spousta dalších otázek. Jeho fantazie je obdivuhodná: i proto mě mrzí, že tak trochu "vykrádá" Harryho Pottera. Je ovšem chvályhodné, že tyto reálie, postavy a motivy umístil do naprosto odlišného prostředí a přebudoval je po svém, čímž vznikl příběh zcela nový a tím i jeho vlastní.
Akorát postavy mají již pevně daný vyhraněný charakter, takže jsou buď jasní "záporáci", nebo "klaďasové". Text se díky tomu neobejde bez několika klišé, ztvárněných např. v podobě jakýchsi "outsiderů", stojících proti skupině "vyvolených", a samozřejmě nechybí postava "zlého" profesora, který těm "snaživým" neustále škodí.
Zajímavý je i originální jazyk a zvláštní výrazy: HOP = Hadice Odborné Pomoci/, letkus, graviton, PROS = Pouzdro Rychlé Ochrany Skafandru, gravitační křídla, pátrač, Insekti = hmyzáci, gravitechnika, exobiologie, hydroponické pěstitelství, G-Mech, přístroj sextant, gravibal = hra připomínající famfrpál od H. Pottera, záchranný modul, úniková kapsle... Zdá se mi však, že některá použitá cizí slova jsou dětem od 9 let bohužel ještě nesrozumitelná. A zpočátku mě i lehce iritovaly časté zmínky a přirovnání o kaktusech, které byly snad všude, dokonce i v jídle :-)
Kniha působí dojmem, že jde o první díl chystané série. Epizoda prvního ročníku se sice uzavře, ale konec je otevřený a vysloveně volá po dalším pokračování: je zde příliš mnoho nezodpovězených otázek a faktů, které žádají vysvětlení. S povděkem jsem zaregistrovala, že již vyšlo druhé pokračování, a moc se těším, až si jej přečtu. Kniha se mi moc líbila, byla jsem příjemně překvapená: četla jsem ji docela dlouho, ale o to víc jsem si čtení vychutnávala. Zároveň musím ocenit i krásné ilustrace, které text doprovází.

"Oba museli vypadat jak propíchnutí kaktusem..."
"Alice byla zelená jak čerstvě rozříznutý kaktus a podobně se i tvářila."
"Jakmile Tomáš uchopil graviton oběma rukama, ucítil jemné brnění. Disk ožil, nepatrně se vzdálil od natažených prstů a v jeho středu se rozzářilo slunce obíhané planetkou, přesně jako tomu bylo u gravitonu profesora Pulsara. Tomáš zavřel oči, aby se mohl lépe soustředit. Umístil prsty do správné vzdálenosti okolo disku, a jakmile ucítil bod, vystřelil ho přes všechny dráhy mimo přitažlivost středu. Disk se rozzářil."

Američanka510
Američanka510
14.12.2022 3 z 5

Je tohle vesmírný Harry Potter? Ano, a bohužel je to nejpřesnější popis toho.
Nebylo to špatný pár plusů to mělo.
+Každá postava měla svojí minulost
+Nové technické věci
+Budoucnost
+Dobrý popis věcí, které nám jsou neznámé
+Téma dětí z dětského domova

A teď na minusy
-postavy se nevyvíjeli
-všechno bylo moc uspěchané
-děj se podobně ubíral, jak jednička Harryho Pottra.
-některé postavy měli i osobnosti podle HP.
Je mi to líto, ale tahle kniha si více než tři hvězdičky nezaslouží.

Snad někdy příště u další recenze Vaše Lucka Ld.

Denis482
Denis482
08.12.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Byla hezká, zajímavá moc mě zaujela. Hlavnímu hrdinovi bylo taky 12 let a měl sestru kterou přivedl do školy a spolužáci jsem mu začeli smat.Nakonec řekl spolužákům že se jí zbaví do večera. Knihu moc doporučuji všem i ne jen dětem ale i dospělém a dávám jí 5 hvězdiček.

Sauron
Sauron
27.09.2022 1 z 5

Dostalo se to ke mně ke mě přes školní exkurzi s panem Dvořákem. Moc fajn, mimochodem. Pan Dvořák umí velice dobře psát. Ale samozřejmě nešlo přehlédnout, že to velice dobře kopíruje Harryho Pottera. Ale, přiznejme si to, kdyby to kopírovalo něco méně slavného, tak by to mnohem víc lidí přehlédlo.

MarekPárek733
MarekPárek733
20.09.2022 4 z 5

Dávám čtyři hvězdy a to proto,že jse mi kniha velmi líbila, děj mě zaujal,knížka není dlouhá a utahaná ale její konec je trochu useknutý což se mi trochu nelíbilo ale jsem rád že vyšel další díl a že se opět mohu ponořit do děje písečníků


Komenda Marek

HanaNov
HanaNov
11.08.2022 3 z 5

Dávám 3* za to, že je to česká kniha a příběh poměrně příjemně plyne. Nicméně je to hodně evidentní vykrádačka na zahraniční young adult a fantasy a děj mě úplně neoslovil.

helusa2
helusa2
14.06.2022

(SPOILER) Tak tato kniha je pro mě nehodnotitelná... Za co by si zasloužila několik hvězd? Za napínavost. Za lákavé a pro spoustu dětí velmi oblíbené téma vesmíru, kosmických lodí, planet... Za čitelné postavy, u kterých mají děti vcelku jasno jestli jsou + nebo -.
Bohužel ale tyto hvězdy nemůžu udělit a to z jednoho velkého prostého důvodu. Je to naprosto hmatatelně VYKRADENÝ HARRY POTTER. V jiných kulisách, v jiné době. Hlavní trojice jen rozdělená na čtveřici. Totožné záporné typy postav, zápletka se záměnou hlavního záporňáka, osoba "admirála", "kapitánky", "G-mecha".... škola, předměty, sport, porušování pravidel v zájmu záchrany světa, "skorovyloučení"... Prostě dle stejného "mustru"...
Své čtenáře si Písečníci najdou a zaslouženě. Příběh je to zajímavý, napínavý, poučný... Jak by ne, má špičkovou příběhovou kostru. Někdo kouzla nemusí a radši se vydá do budoucnosti a do kosmu. Přeji mu šťastný let. Já zůstanu věrná Bradavicím. Mimo jiné i proto, že po stránce jazykové a z hlediska promyšlenosti to Harrymu zkrátka nesahá ani po... třeba stehna? :-D

Štítky knihy

sci-fi pro děti pro děti od 9 let kosmické lodě české sci-fi pro chlapce sci-fi

Autorovy další knížky

Václav Dvořák
česká, 1976
2018  85%Písečníci a bludný asteroid
2020  84%Já, Finis
2022  83%Písečníci a probuzení krále
2023  83%Jak se vaří drak

Kniha Písečníci a bludný asteroid je v

Právě čtených13x
Přečtených236x
Čtenářské výzvě73x
Doporučených26x
Knihotéce73x
Chystám se číst128x
Chci si koupit68x
dalších seznamech4x