Písčina a jiné povídky

Písčina a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205622/mid_piscina-a-jine-povidky-44n-205622.png 5 2 1

Výbor z povídkové tvorby významného ruského realistického spisovatele obsahuje pět próz: Písčina, Bomby, Na Presně, Smuteční pochod a Galina. Povídka Písčina z r. 1908 zobrazuje drama tří lidí vzájemně se zraňujících v marné touze po osobním štěstí. Črta Na Presně z r. 1905 a povídky Bomby a Smuteční pochod z r. 1906 zachycují revoluční dění v Rusku v r. 1905. Povídka Galina z r. 1916 odhaluje na příběhu mladé učitelky, která přichází s mnoha předsudky a ideály do zapadlé vesnice a poznává nesmírnou bídu a ubohost vesnického života, neužitečnost narodnických iluzí o neporušené mravní čistotě ruského venkova a o vznešeném poslání hlasatelů kultury a osvěty mezi lidem.... celý text

Přidat komentář

los
08.07.2023 5 z 5

kdo má rád impresi Turgeněva a ztroskotance Gorkého, ať sáhne po Serafimovičovi

v tomto odeonském výboru se nenechte odradit tendenčností předmluvy, s klidem přeskočte Smuteční pochod a nechte se okouzlit, tak jako já, povídkami:

Písčina = taková ruská Maryša a jak to mohlo být dál,

Bomby = neznám jiného spisovatele, který dokáže vylíčit chudou, prací zedřenou pradlenu s hromadou hladových dětí v chalupě v paralele s bachyní právě kojící selátka tak, aby to vyznělo jako úcta k ženě, a přitom bez jakéhokoli patosu!

Galina = téma cizince mezi burany není ničím nové a zápletka předvídatelná, ale to provedení je - nepřeháním - GENIÁLNÍ (jako by Monetovy obrazy někdo konvertoval do textu) mistrná psychologie, impresivní popis i dialog, náznak a nedořečenost, žádný sentiment ani patos, ale ani naturalistické přehánění, detaily věrně odpozorované ze skutečného života - a ten závěr! ten mi vyrazil dech! (nechci spoilerovat, ale už dlouho mě nic tak nedojalo - do poslední věty jsem netušil, jak to dopadne, a s poslední větou si říkám: jo, přesně tohle by se stalo, žádný filmově efektní happyend)

Část díla

Autorovy další knížky

Aleksandr S. Serafimovič (p)
ruská, 1863 - 1949
1951  0%Město v stepi
1952  40%Železný proud
1974  100%Myší království
1958  100%Písčina a jiné povídky

Kniha Písčina a jiné povídky je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst6x