Ohnivý sloup

Ohnivý sloup https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425720/bmid_ohnivy-sloup-SK6-425720.jpg 4 417 130

Po Pilířích země a Na věky věků, celosvětově oblíbených historických ságách od bestselleristy Kena Folletta, přichází Ohnivý sloup, třetí rozvětvený příběh zasazený do anglického městečka Kingsbridge, příběh mocných panovníků i jejich nepostradatelných pomocníků, příběh plný intrik, vražd a zrady, ale také lásky, přátelství a naděje. Píše se rok 1558 a Evropu sužují náboženské konflikty. Osmnáctiletý Ned Willard ale v tuto chvíli netouží po ničem jiném než oženit se s Margery Fitzgeraldovou. Jejich vztahu však není přáno, a tak Ned odchází pracovat pro princeznu Alžbětu. Ve chvíli, kdy se Alžběta stane královnou, obrátí se proti Anglii celá Evropa. Chráněná oddanou skupinou nápaditých špehů a odvážných tajných agentů lpí na svém trůnu i zásadách. Skutečný boj totiž staví ty, kdo věří v toleranci a kompromis, proti tyranům, kteří všem ostatním vnucují své názory – ať to stojí cokoli…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

A Column of Fire , 2017


více info...

Přidat komentář

Driftersoul
13.04.2024 5 z 5

Zrovna jsem dočetl poslední řádky. Ta kniha je úžasná. Nemá chybu (pokud se tedy člověk povznese nad některé předvídatelné momenty a třídění jednotlivých postav, ve stylu hodní X zlí). Všechny dějové linie jsou velmi napínavé. Čtenář se dozví hodně o středověkých dějinách Británie, Francie, Španělska. A (jaksi mimochodem) objeví i mnoho historicky zajímavých detailů o životě v té době. Současně si bohužel intenzivně připomene, že svět je i dnes plný kreatur, jako například zde (fiktivní) Pierre Aumande....

gladya
04.04.2024 5 z 5

S kritickými výhradami souhlasím, ano, je to trochu drsnější červená knihovna, ano postavy jsou trochu černobílé, zvlášť padouši, u těch kladných to tolik nebije do očí a jsou chybující. Ano, je to trochu schematické. Ale ono se to tak krásně četlo.

Follett v historických románech často nechává fiktivní postavy přimotat se k významným událostem a někdy těmi událostmi pořádně pohnout. Čtenář tak pochopí, že se schyluje třeba k Bartolomějké noci a napjatě očekává, ne jak to dopadne (to zná z dějepisu), ale co budou provádět a jak dopadnou hrdinové románu. A takových historických událostí je tam řada.

Když jsem četla o náboženských fanaticích ( a byli na obou stranách, i když na jedné bylo víc padouchů), napadlo mě, že jsme se o moc dál nedostali. Náboženské konflikty i konflikty kvůli jiným "vznešeným idejím" jsou pořád.
Krásně bylo popsáno, jak se jedna skupina dožaduje tolerance vůči sobě, ovšem sama zrovna tolerancí k jiným neoplývá. Tak to je na světě pořád.
A ti, kdo se opravdu o toleranci snažili, si nakonec taky v tomhle románu museli ruce ušpinit.


Neo1tex
13.02.2024 3 z 5

Mám pocit, že u třetí knihy už Follettovy znatelně docházel dech. Kniha není ani zdaleka tak strhující, jako předcházející dva, resp. tři díly. Příběh nedosahuje takové hloubky, je vyprávěn s mnohem menším zaujetím, uspěchaně a často je odbyto na pár stránkách to, co by v předchozích knihách vydalo na kapitoly. Je mi to docela líto, protože tahle série je fantastická a tohle bylo smutné a nenaplněné loučení.

Anet2106
30.12.2023 5 z 5

Další skvělé dílo Folletta. Moc se mi líbilo jak autor přiblížil tuto zajímavou etapu historie. Autor popisuje klíčové události doby, ale i běžné životy obyvatel. Líbilo se mi, že ukázal, že i když řádily náboženské konflikty, tak běžní obyvatelé byli často nábožensky tolerantní. A poslední kapitola byla jen třešničkou na dortu, která mě absolutně navnadila na další díl!

Yvy70
13.11.2023 5 z 5

Ken Follett je prostě mistr , přestože je kniha velmi objemná, přečtete jí jením dechem. Líbí se mi styl, kterým Follett vypráví příběhy, založené na historických faktech. Je to napínavá a poutavá kniha, stejně tak, jako její 2 předchozí díly. Náboženský konflikt, který se řešil nejen v Anglii vás nutí k zamyšlení, jak složité a neklidné toto období bylo. Někteří čtenáři Folletta odsuzují, že má jasně určené, kdo je zlý a kdo dobrý hned od začátku, kdy začnete číst a ,že na konci je vždy happy end , ale myslím, že u románů se to tak nějak očekává . Je skvělé, že i další díl úspěšného románu Pilíře země je stejně dobrý a udržuje si stejnou kvalitu. Mohu jen doporučit, budete si přát, aby vyprávění nikdy neskončilo.

Artim
27.10.2023 5 z 5

Vždy, když se pouštím do dalších dílů rozečtené série, jdu do toho s mírnou obavou, že se autorovi už nepovede přiblížit se prvnímu super zážitku. A skutečně druhý díl (Na věky věků) nedosahoval takových kvalit jako jednička. Proto i zde jsem byl trochu skeptický. Naštěstí, zbytečně!
Trojka byla naprosto skvělá. Měla široký záběr a hodně reálií a co mě potěšilo, explicitní a hrubé sexuální výjevy tentokrát autor potlačil a zůstal jen u náznaků, čímž dílu pomohl.
Celkově velice povedená práce. Už se opět těším na čtyřku, se kterou už nebudu tolik otálet!

Paulika419
20.10.2023 4 z 5

Souhrn všech důležitých událostí v podobě románu ze 16 století.Neodmyslitelně k nim patří nástup Alžběty I na trůn,vyvraždění hugenotů a poprava Marie Stuartovny.Pan Follet výborně popsal začátky nového protestanského náboženství a citlivě je vložil do románu z řadou hrdinů.Naopak odsoudil počínání katolíků,kteří se podíleli intrikami na jejich likvidaci.Obě křesťanské náboženství si udržely svoji víru a je překvapující v jakém souladu žijí nyní.

Richisa
18.09.2023 4 z 5

Napínavé čtení sledující společenský vývoj a dějinné události 16. století. V dějinách Anglie se příliš neorientuji, takže pro mě některé pasáže byly obohacující i co do všeobecného přehledu. Myslím, že jsem našla dalšího oblíbeného spisovatele.

Vlašule
13.08.2023 5 z 5

Bala jsem se, jestli i po těch letech mě dokáže Ken Follet a Kingsbridge zaujmout. A taky, co si budeme nalhávat, je to pořádná bichle, to už musí být zaujetí!
A ono to tam bylo Ken Follet prostě umí. Moc děkuji za další příběhy z Kingsbridge.

MonikaV
13.07.2023 5 z 5

Doporučuji, jako vždy, Follett nezklamal.

Wladimirski
02.07.2023 5 z 5

Ken Follett je mistr pera, obzvláště pak v kategorii historických románů. Ohnivý sloup je dalším skvělým dílem. Realistický příběh se skutečnými i fiktivními postavami sledující jejich i společenský vývoj po několik desetiletí, tentokrát okořeněný i napínavými dobrodružnými pasážemi. Oceňoval jsem průběžné opakování "kdo je kdo", jelikož množství postav je vskutku nemalé a stránek mnoho. Plnotučných 5 hvězdiček.

burilltomas
18.06.2023 5 z 5

opět skvělé!:)

Pavlaj
16.06.2023 5 z 5

Skvělý historický román z doby, kdy myšlenka náboženské tolerance byla vnímána jako příliš radikální.
Od prvního dílu se hodně liší. Zatímco Pilíře země popisovaly stavbu katedrály v Kingsbridge a osudy jejích stavitelů, tady se přesouváme do vysoké politiky. Sledujeme dění na anglickém nebo francouzském dvoře, úklady a pikle katolíků i protestantů a velké dějinné události: Bartolomějskou noc, porážku španělské Armady, popravu Marie Stuartovny. Hodně lokací a velké množství postav vyžadují při čtení pozornost, ale stojí to určitě za to.

stanislava9718
09.06.2023 4 z 5

Navazující třetí díly je jiný, než první a třetí díl. Pokračování čtení už mě tolik nezatáhlo do děje, musela jsem po přečtení té a té části hledat ve Wikipedii a ujasnit si některé historické údaje, i když jsem si vědoma, že autor napsal pokračování historického románu.

bernadeta9876
06.06.2023 3 z 5

S Kenom Follettom to bolo moje druhé stretnutie.
Píše pútavo, zaujímavo kĺby históriu s fiktívnymi postavami, dej je naozaj svižný s intrigami, zradami, láskou...
A bolo by z mojej strany aj vyššie hodnotenie, ale na takom priestore aký využíva by som oceňovala lepšiu prácu s postavami.
Sú príliš šablónovité, čierno-biele a niektoré majú až veľmi wtf. motivácie. A že ma niektoré svojou prílišnou naivitou štvali ani nevravím. Žiadna mi nesadla a žiadnej som tak úplne nefandila. A dokonca mi niektoré prišli zbytočné (Barney).
A síce som Piliere Zeme čítala dosť dávno, tam si nepamätám takéto veľké "ale" pri čítaní a celkovom dojme.
Čiže, za mňa priemer.

Standa24
08.05.2023 5 z 5

O královně Alžbětě a její době toho již bylo napsáno a natočeno mnoho. V tomto románu se zdařile prolíná historická fikce s reálnými postavami a událostmi. Autor věnuje dost prostoru nejen dění v Anglii, ale také ve Francii, Španělsku, Nizozemí a Novém světě, což pomáhá čtenáři pochopit tehdejší náboženské konflikty mezi katolíky a protestanty v širším kontextu. Závěr knihy naznačuje, že bychom se mohli dočkat i dalšího pokračování série, jejímž společným jmenovatelem je město Kingsbridge.

magic11
19.04.2023 5 z 5

a už jsem v tom zase lítala. S velkým odstupem od prvních dvou dílů, ke kterým se teď ráda vrátím. Donutila mě prohledat wikipedii, trošku nastudovat královny Alžbětu i Marii Tudorovnu a pár historických událostí, které se mi vykouřily.... Follett prostě neomrzí. Kdo ještě nečetl Nikdy, vřele doporučuji. V kontextu dnešních dní fakt reálně hrozivé

Pawlisman
23.03.2023 4 z 5

Vlastně je fajn, že je třetí díly jiný, než dosti si podobné 1.+2. Ale někde v půlce jsem již odložil, už mě tak netáhlo, pokud nejste u knihy v kuse, tak více postav a dějů je na škodu, nemluvě, že sice jsou někdy úseky napínavé, ale často však nikoliv a to celkovému rozkouskování nepřidá. Půjdu čas věnovat vznešenějí četbě :)

Shardlake
12.03.2023 4 z 5

Knihu jsem četla podruhé, kdy jsem si zopakovala i všechny předchozí díly série a musím přiznat, že nyní mne zaujala více.
Děj knihy popisuje hlavně sváry mezi katolíky a protestanty, války mezi Anglií, Francií, Nizozemím a Španělskem. Být ve službách královny Alžběty I. není snadné, tak jako není snadné být na straně španělského krále Filipa, který chce prosadit v Anglii katolictví. Jak vše dopadne, ať zjistí čtenář sám po přečtení této pěkné historické knihy.

netopýrek1985
18.02.2023 5 z 5

Páni to byla jízda. Bylo to moc krásný. Měla jsem strach, že mě to bavit nebude. Ty tlustý bichle, ale páni. Opravdu to stálo za to je přečíst