Piková dáma / Kapitánova dcera

Piková dáma / Kapitánova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317995/pikova-dama-kapitanova-dcera-rIx-317995.jpg 4 21 3

K proslavení povídky Piková dáma s ústředním tématem touhy po penězích jistě přispěl i P. I. Čajkovský, jehož stejnojmenná opera ve světovém kontextu dokonce předčila popularitu románového příběhu Evžena Oněgina, nemluvě o 14 filmových verzích. Také příběh Kapitánovy dcery, vsazený do dramatické kulisy charakterizované rozporuplnou postavou ruského povstalce, kozáka Pugačova, není českému čtenáři neznámý.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Havran
Originální název:

Pikovaja dama, Kapitanskaja dočka


více info...

Přidat komentář

petrarka72
23.09.2021 4 z 5

Puškin byl vážně typický romantik a je radost se k němu vracet. Piková dáma - dramatická anekdota s paradoxním závěrem; Kapitánova dcera - cesta mladého Griněva Ruskem v době Pugačovova povstání 1773-1774 za dospělostí a sňatkem s Mášou, dcerou kapitána Mironova, osou je spor lásky a cti, také osobní sympatie a stavovské antipatie, vše mírně přitažené za vlasy, ale v dobrém slova smyslu čtivé (chválabohu autor nezařadil kapitolu, která celý příběh degraduje na sentimentální blábol). Petrova pevnost postojů i tváří v tvář zrádcům a nepřátelům je obdivuhodná, stejně tak Máša je jednou z ženských hrdinek, které dokáží jít s odvahou za svým (a to se emancipace začne pěstovat až za hodně dlouho)... A nový překlad obojímu velmi sluší.

ElleNora
29.07.2021 4 z 5

Piková dáma sice rozsahem není nejdelší, ale rychle vtáhne do děje a přinutí vás se nad dějem zamyslet. Vystupuje zde pouze pár postav, jejichž osud je čtenáři vykreslen dokonale. Pointu novely tu prozrazovat nebudu. Konec je ale vydařený.

Co se týče Kapitánovy dcery, jde o příběh zasazený do doby Pugačova povstání. Hlavní hrdina se v průběhu děje vyvíjí a hodnotí své priority. Nakonec si vybere lásku, což ho přivádí do nepříjemných situací. Jako hrdina je příliš horlivý, ostatně jde o mladého syna vlivného otce. Ale svým slibům dostát chce, čímž budí respekt. Zde je závěr trochu přitažený za vlasy, náhoda v celém díle vlastně hraje dost velkou roli.


bílárůže
21.08.2019 4 z 5

Knihu Piková dáma mi doporučil kamarád a já jsem velmi ráda, že jsem jeho doporučení vzala v potaz a novelu si přečetla. Díky svému tématu (hazard) mi připomněla knihu Hráč od Fjodora Michajloviče Dostojevského. Dle mého názoru má příběh co do sebe a vzhledem k rozsahu by mohl zaujmout i méně čtivé jedince. Sice se tedy jedná o kratší dílo, ale i do tak krátké novely dokázal pan autor vložit velmi hluboké myšlenky, nad kterými je dobré popřemýšlet. Co se týče jazyka a stylu psaní, příběh mne velmi bavil a zaujal, proto jsem jej měla rychle přečten. Ruskou literaturu mám ráda a prostředí, ve kterém se postavy vyskytovaly, mi již nebylo neznámé díky četbě Anny Kareniny, která mi nastínila obraz ruského venkova, který je chudý, nehostinný a krutý, ale na druhou stranu překrásný. Přidružený příběh Kapitánova dcera se mi též líbil a svou skladbou byl podoben Pikové dámě. V neposlední řadě jsem byla spokojena též s designem a grafickou úpravou knihy. I přes mé velmi kladné hodnocení tohoto svazku, dávám jen čtyři hvězdičky, jelikož mne kniha nezasáhla tak moc jako jiné knihy, proto si nejvyšší hodnocení nechám pro díla, kterým se povede ve mě vzbudit větší zájem než se podařilo Pikové dámě.