Komentáře knihy Piková dáma
Líbily se mi snad všechny povídky, až na KIRDŽÁLI.
Piková dáma je skvěle dotažená, Kapitánská dcerka epická. U povídky DUBROVSKÝ i slzička ukápla.
Puškin byl skvělý spisovatel.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma (v e-pub s názvem Piková dáma a jiné povídky).
ČV 01 2025
Já vím, že je to klasika od ruského velikána, o němž se učilo, učí a učit bude, ale mě Piková dáma nijak neokouzlila...neříkám, že by to nebylo zajímavé, ale že bych se k této knize někdy rád vrátil? To ne.
Táto poviedka je plná tajomna, psychologickej hĺbky a filozofických úvah o osude, túžbach a nevyhnutnosti.
Hlavným dejovým motívom je príbeh starého grófa Hermana, ktorý sa zaujíma o tajomnú kartu, umožňujúcu vyhrať veľké peniaze v hazardnej hre. Puškin v diele využíva prvky nadprirodzena a mystiky, čím vytvára napätie a zvyšuje dramatickosť príbehu. Postava Hermana je zobrazená ako človek posadnutý túžbou po bohatstve a moci, čo ho nakoniec vedie k tragickému osudu.
"Piková dáma" ponúka hlbokú úvahu o osude a nevypočítateľnosti života, čo je dôvod, prečo ma toto dielo zaujalo.
Celkovo je "Piková dáma" dielom, ktoré kombinuje napínavý dej s filozofickými otázkami a ponúka čitateľovi silné emocionálne zážitky.
Odporúčam ju všetkým milovníkom dobrej literatúry a tých, ktorí majú záujem o hlboké psychologické a filozofické témy.
V rámci letošní výzvy jsem se po letech ráda vrátila k originálu této povídky klasika ruské literatury a znovu mě nadchla.
"Piková dáma" je brilantní ukázkou Puškinova vypravěčského umění a hlubokého porozumění lidské psychice, které dalece přesahuje svou dobu. Jeho mistrovské vykreslení posedlosti a jejích ničivých důsledků zanechává v napětí až do samého konce. Puškinův odkaz je nesmírně významný a je patrný v dílech mnoha následovníků, a to včetně Fjodora Dostojevského. V jeho slavném "Zločinu a trestu" můžeme vysledovat inspiraci Puškinem v oblasti komplexní charakterizace postav, zejména v zobrazení vnitřních konfliktů a temných stránek lidské duše.
Skvostné. Chytré.
„Hra mě tuze zajímá, ale neumím obětovat nezbytné za naději, že získám zbytečné.“
Tahle věta mě dostala.
Jako ve světě Jane Austenové, jen s ruskými jmény. Taková mírně strašidelná povídka o nenasytnosti a cestě k penězům "přes mrtvoly". Přečteno v rámci ČV 2025.
ČV 01/25. K čítaniu ma ešte pred covidom inšpirovala návšteva dvoch Puškinových múzeí v Rusku, hlavne to v Moskve bolo mimoriadne pôsobivé. Dcéra je milovníčka ruskej literatúry (hlavne Bulgakova) a syn zbožňuje Puškinovu lyriku, tak som sa nechala strhnúť a rozhodne neľutujem! Pre mňa prekvapivo pútavé a byť zakúpené v antikvariáte ostane už súčasťou našej knižnice. Zhltla som ho za chvíľku a dlho hľadala jeho adekvátne uplatnenie v knižnej výzve, teraz prišla tá správna chvíľa...
Vůbec nechápu, jak je možné, že mne Piková dáma až dosud úplně míjela. Přitom je to úžasný příběh, plný tajemství a mystérií, skvěle vystavěný na minimální ploše. Karban, mamon, starosvětský závan bývalé ruské aristokracie, zbabělost a víra v nadpřirozeno...a zasloužený trest. A k tomu ten jazyk!
Doporučuji.
Z knihy přímo dýchá starosvětský duch, a i když se z dnešního pohledu může celý příběh jevit jako velmi naivní, čte se příjemně.
(SPOILER) Mysteriózní, skoro až hororově, s ponaučením...Kdo chce víc, nemá nic . Hamižnost , ruku v ruce s potemnělym mozkem jdou světem a senilní postavička hraběnka jim otvírá dveře do pekla. Dílo pomalu 200 let staré, přitom tak moc aktuální. Smekám pŕed Puškinem, jako již mnohokrát a vřele doporučuji. Ruská literatura zastoupena Puškinem, Gogolem a Tolstym ukazuje vysokou úroveň tehdejší ruské kultury a bylo by škoda ji nečíst jen proto, že ji ruští mužíci století 20 a 21 totálně zprofanovali...
Díky synově povinné četbě jsem znova povídku přečetla a líbila se mi stejně, jako před lety. Mám ráda ruskou klasiku, i když už nemám tolik času, jako v mládí.
Na pouhých cca 50 stranách poměrně dost děje. Prostředí hazardních her mne velmi zaujalo, vyprávění o hraběti Saint-Germainovi také. Nápad skvělý, vše dotaženo do konce, dozvídáme se v závěru i o osudu postav. Jsem ráda, že dílo nedotáhl do podoby románu, bylo by rozvleklé a nudné.
Legendární, dokonalé, skvělé, u poslední kapitoly jsem se řehtala jak kůň. Na 30 stránkách dokázal Puškin naskládat všechno, co na ruské klasice miluju – bizarní úmrtí, chudáky posedlé jedinou myšlenkou, pro kterou jsou ochotni obětovat duši, staré báby, které se nedokážou srovnat s tím, že se poměry změnily a jsou jen přežívajícím odkazem dob minulých… A hlavně ty karty. Puškin miloval karty snad ještě více, jak Gogolovy nohy (že ses, ty čerte, u něho s tím koncem inspiroval?), takže by byl hřích o nich nenapsat aspoň jednu povídku.
Jinak, teď vážně, protože u Gogola za vším stojí Puškin, tak jsem se domnívala, že tato rovnice funguje i obráceně. Chápete, něco jako Marxova relativní a ekvivalentní forma. Ale pravdou je, že u Puškina za vším stojí hospodské historky, zde konkrétně kníže Golicyn, kterému se díky radě jeho babušky právě v knížce zmiňovanou kombinací karet povedlo vyhrát zpět prohrané peníze. A to ostatní jsou jen puškinovštiny.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Alexandr Sergejevič Puškin také napsal(a)
| 1955 | Piková dáma |
| 1962 | Vyšel jsem dřív než hvězda ranní |
| 1960 | Piková dáma a jiné povídky |
| 1987 | Evžen Oněgin |
| 1938 | Měděný jezdec |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

89 %
55 %
76 %

pre mňa výborné poviedky, ja osobne môžem viacerých ruských spisovateľov