Komentáře knihy Piková dáma

adelinka
30.12.2025

pre mňa výborné poviedky, ja osobne môžem viacerých ruských spisovateľov

Awča
10.10.2025

Líbily se mi snad všechny povídky, až na KIRDŽÁLI.
Piková dáma je skvěle dotažená, Kapitánská dcerka epická. U povídky DUBROVSKÝ i slzička ukápla.
Puškin byl skvělý spisovatel.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma (v e-pub s názvem Piková dáma a jiné povídky).
ČV 01 2025

boxas
09.09.2025

Myslím, že jednou přečíst by stačilo...

cheyene
27.08.2025

Já vím, že je to klasika od ruského velikána, o němž se učilo, učí a učit bude, ale mě Piková dáma nijak neokouzlila...neříkám, že by to nebylo zajímavé, ale že bych se k této knize někdy rád vrátil? To ne.

martin4950
23.08.2025

Hochu velmi fajn úvod do realistické literatury

1Klárka1
07.06.2025

Táto poviedka je plná tajomna, psychologickej hĺbky a filozofických úvah o osude, túžbach a nevyhnutnosti.

Hlavným dejovým motívom je príbeh starého grófa Hermana, ktorý sa zaujíma o tajomnú kartu, umožňujúcu vyhrať veľké peniaze v hazardnej hre. Puškin v diele využíva prvky nadprirodzena a mystiky, čím vytvára napätie a zvyšuje dramatickosť príbehu. Postava Hermana je zobrazená ako človek posadnutý túžbou po bohatstve a moci, čo ho nakoniec vedie k tragickému osudu.

"Piková dáma" ponúka hlbokú úvahu o osude a nevypočítateľnosti života, čo je dôvod, prečo ma toto dielo zaujalo.

Celkovo je "Piková dáma" dielom, ktoré kombinuje napínavý dej s filozofickými otázkami a ponúka čitateľovi silné emocionálne zážitky.

Odporúčam ju všetkým milovníkom dobrej literatúry a tých, ktorí majú záujem o hlboké psychologické a filozofické témy.

IvaKo
13.05.2025

V rámci letošní výzvy jsem se po letech ráda vrátila k originálu této povídky klasika ruské literatury a znovu mě nadchla.

Sefanele
20.04.2025

"Piková dáma" je brilantní ukázkou Puškinova vypravěčského umění a hlubokého porozumění lidské psychice, které dalece přesahuje svou dobu. Jeho mistrovské vykreslení posedlosti a jejích ničivých důsledků zanechává v napětí až do samého konce. Puškinův odkaz je nesmírně významný a je patrný v dílech mnoha následovníků, a to včetně Fjodora Dostojevského. V jeho slavném "Zločinu a trestu" můžeme vysledovat inspiraci Puškinem v oblasti komplexní charakterizace postav, zejména v zobrazení vnitřních konfliktů a temných stránek lidské duše.

Kryštofka
23.03.2025

Skvostné. Chytré.
„Hra mě tuze zajímá, ale neumím obětovat nezbytné za naději, že získám zbytečné.“
Tahle věta mě dostala.

Boboking
21.02.2025

Jako ve světě Jane Austenové, jen s ruskými jmény. Taková mírně strašidelná povídka o nenasytnosti a cestě k penězům "přes mrtvoly". Přečteno v rámci ČV 2025.

Hradčiatko
02.01.2025

ČV 01/25. K čítaniu ma ešte pred covidom inšpirovala návšteva dvoch Puškinových múzeí v Rusku, hlavne to v Moskve bolo mimoriadne pôsobivé. Dcéra je milovníčka ruskej literatúry (hlavne Bulgakova) a syn zbožňuje Puškinovu lyriku, tak som sa nechala strhnúť a rozhodne neľutujem! Pre mňa prekvapivo pútavé a byť zakúpené v antikvariáte ostane už súčasťou našej knižnice. Zhltla som ho za chvíľku a dlho hľadala jeho adekvátne uplatnenie v knižnej výzve, teraz prišla tá správna chvíľa...

Maraiser
23.06.2024

Takový lehký nenáročný příběh, který mi, nevím proč, připomněl E. A. Poea

ddkk
06.01.2024

Vůbec nechápu, jak je možné, že mne Piková dáma až dosud úplně míjela. Přitom je to úžasný příběh, plný tajemství a mystérií, skvěle vystavěný na minimální ploše. Karban, mamon, starosvětský závan bývalé ruské aristokracie, zbabělost a víra v nadpřirozeno...a zasloužený trest. A k tomu ten jazyk!

Doporučuji.

Kabuky
27.12.2023

Perfektní. Klasika literatury.

karnifex
25.12.2023

Z knihy přímo dýchá starosvětský duch, a i když se z dnešního pohledu může celý příběh jevit jako velmi naivní, čte se příjemně.

ViktorieMars
10.08.2023

Zajímavý příběh a četla se velmi dobře.

Vendula897
10.06.2023

(SPOILER) Mysteriózní, skoro až hororově, s ponaučením...Kdo chce víc, nemá nic . Hamižnost , ruku v ruce s potemnělym mozkem jdou světem a senilní postavička hraběnka jim otvírá dveře do pekla. Dílo pomalu 200 let staré, přitom tak moc aktuální. Smekám pŕed Puškinem, jako již mnohokrát a vřele doporučuji. Ruská literatura zastoupena Puškinem, Gogolem a Tolstym ukazuje vysokou úroveň tehdejší ruské kultury a bylo by škoda ji nečíst jen proto, že ji ruští mužíci století 20 a 21 totálně zprofanovali...

kopeceli
16.10.2022

Díky synově povinné četbě jsem znova povídku přečetla a líbila se mi stejně, jako před lety. Mám ráda ruskou klasiku, i když už nemám tolik času, jako v mládí.

Alethea_k
08.10.2022

Na pouhých cca 50 stranách poměrně dost děje. Prostředí hazardních her mne velmi zaujalo, vyprávění o hraběti Saint-Germainovi také. Nápad skvělý, vše dotaženo do konce, dozvídáme se v závěru i o osudu postav. Jsem ráda, že dílo nedotáhl do podoby románu, bylo by rozvleklé a nudné.

ivolginswife
10.07.2022

Legendární, dokonalé, skvělé, u poslední kapitoly jsem se řehtala jak kůň. Na 30 stránkách dokázal Puškin naskládat všechno, co na ruské klasice miluju – bizarní úmrtí, chudáky posedlé jedinou myšlenkou, pro kterou jsou ochotni obětovat duši, staré báby, které se nedokážou srovnat s tím, že se poměry změnily a jsou jen přežívajícím odkazem dob minulých… A hlavně ty karty. Puškin miloval karty snad ještě více, jak Gogolovy nohy (že ses, ty čerte, u něho s tím koncem inspiroval?), takže by byl hřích o nich nenapsat aspoň jednu povídku.
Jinak, teď vážně, protože u Gogola za vším stojí Puškin, tak jsem se domnívala, že tato rovnice funguje i obráceně. Chápete, něco jako Marxova relativní a ekvivalentní forma. Ale pravdou je, že u Puškina za vším stojí hospodské historky, zde konkrétně kníže Golicyn, kterému se díky radě jeho babušky právě v knížce zmiňovanou kombinací karet povedlo vyhrát zpět prohrané peníze. A to ostatní jsou jen puškinovštiny.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi