Vyvraždění rodiny Greenů

Vyvraždění rodiny Greenů https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65002/vyvrazdeni-rodiny-greenu-65002.jpg 4 121 27

Philo Vance série

< 3. díl >

Slavný detektiv Philo Vance řeší téměř dokonalý zločin. Dandy Philo Vance s detektivními schopnostmi vyšetřuje napínavý případ rodiny Greenů, jejíž členové byli postupně s úděsnou přesností vražděni. Jedná se tu o jeden z toho druhu zločinu, které bývají řazeny mezi téměř dokonalé.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Greene Murder Case , 1928


více info...

Přidat komentář

haki34
04.10.2023 3 z 5

knihobudková..původně jsem ji měla nachystanou jako audioknihu, ale knihobudka vyřešila...nečetla se špatně (jedno z prvních vydání, psáno lehce archaickým stylem), ale bylo to celé takové...strašně neosobní..členové rodiny postupně umírají jako mouchy, a s nikým to nehne..emoce ? ale kdeže..každý hledí jen sám na sebe, naprostý nezájem, necitlivost..vraha jsem si tipla správně, povedlo se mi odhalit i další utajené rodinné vztahy.. :) (což potěšilo, protože většinou se mi to nestává...)...podtrženo, sečteno - za ten reportérní styl a celkově za příběh, který jsem rodině Greenů nevěřila, dávám hezké 3* a kniha poputuje dál...

Veveova
15.03.2023

Vlastním knihu po babičce, vydanou kolem roku 1930, našla jsem jí náhodou a protože jsem vyrostla na detektivech Columbo a Kojak, tak se mi kniha moc líbila.


rosalee3974
23.01.2023 5 z 5

Hned na úvod musím přiznat, že jsem se k této detektivce dostala díky skvělé televizní inscenaci z roku 2002. Pod jejím silným vlivem jsem s chutí sáhla i po knize a nebyla jsem zklamaná. Je to svižně psaná detektivka z 20., či 30. let 20. století, což se mi samo o sobě zamlouvalo již při sledování filmu. Hodně mi připomíná díla sira A. C. Doyla a Agathy Christie, a jelikož jsem na detektivkách především druhé zmíněné prakticky vyrůstala, sedl mi i S. S. Van Dine. Jelikož případ rodiny Greenů nastavil laťku hodně vysoko, jsem zvědavá na další knihy ze série Philo Vance.

prof.chrobak
01.07.2022 5 z 5

Toto byla první kniha od autora S.S. Van Dine o fiktivním detektivovi jménem Philo Vance, která se mi dostala do ruky (v audio podobě). Líbí se mi prostředí New Yorku dvacátých let minulého století, prostředí společenské smetánky, snobů a dandyů ve fracích a jejich životů, které skrývají všelijaké záhady. Detektivka obsahuje mysteriózní prvky, rozlehlý starý dům, ve kterém někdo postupně vraždí jednotlivé členy podivínské bohaté rodiny. Prací zavalený a občas trochu nevrlý státní návladní Markham využívá přátelství s nesmírně inteligentním a trochu znuděným znalcem umění a lidské duše Philem Vancem, aby mu pomohl osvětlit temná zákoutí složitého případu sériových vražd v jedné staré newyorské rodině. Je to rodina Greenů, kterou její předkové dovedli ne zcela jasnými cestami k bohatství, aby jejich děti mohly žít své promarněné životy na večírcích a různých zábavách, dokud se nezačne odehrávat drama vražd jednotlivých členů rodiny. Díky této knize jsem si postupně začal číst i další knihy S.S. van Dina a ten se tak stal se jedním z mých nejoblíbenějších detektivních autorů.

aralka
29.05.2022 3 z 5

Asi jsem měla moc vysoká očekávání.. dle mě neurazí, nenadchne.. na mě celé to vražedné schema a následné vyšetřování působilo dost naivně a vyumělkovaně, pachatele jsem určila už v první třetině, spíš to na mě působilo jaksi nadpřirozeně horrorově :-)

Kontryhelka
22.01.2022 5 z 5

Za mně jedna z vynikajících detektivek od autora. Hodně nostalgické dílo, které milovníky starších detektivek jistě potěší. Dobré i filmové zpracování.

petraj30
26.10.2021 5 z 5

Tuto detektivku jsem viděla kdysi dávno v pubertálních letech v televizi. Moc se mi to líbilo. Když jsem si o několik měsíců později knihu půjčila, byla jsem stejně nadšená a vůbec mi nevadilo, že motiv, vraha i okolnosti už znám. Alespoň jsem ke všem jménům přidala příslušné tváře. I teď v dospělosti to patří mezi mé oblíbené detektivky. Pro mě to bylo i je mistrovské dílo mezi detektivkami. Řekla bych, že takhle zapeklité případy měla ve svých knihách snad jen Agatha Christie. Bylo to napínavé od první do poslední stránky a na konci jsem tomu ani nemohla uvěřit. Opravdu to na mě zanechalo hluboký dojem. Tohle dílo vřele doporučuji.

m_martina
20.06.2020 5 z 5

Knihu jsem četla už před časem, ale líbila se mi. Má dobrou atmosféru a zajímavou zápletku.

Radka1911
19.06.2020 5 z 5

Milá, klasická detektivka. Knížku jsem četla před dávnými lety a teď jsem se k ní vrátila. A opět se mi líbila.

veromat
25.05.2020 5 z 5

Super čtivá kniha, doporučuji

Mirka2778
08.03.2020 3 z 5

Není to špatné, ale dokonalé taky ne. Spíš lepší průměr. Mám vydání z roku 1947 a přesto se mi text četl úplně lehce, jen některé pasáže byly zbytečně zdlouhavé, ale to je dáno časem vzniku knížky.
Hned na začátku se vraždy a pokusu o vraždu dvou sester z rodiny Greenových ujímají: seržant a dva detektivové oddělení vražd, vedoucí úředník detektivního oddělení, vrchní inspektor policie a okresní návladní. Připojí se Philo Vance, jehož povoláním je nejspíš " znuděný mladý muž" a jemu v patách se plouží náš vypravěč, který se tváří jako Vanceův zaměstnanec, nicméně v ději je úplně k ničemu. A přes takhle silný tým vrah opravdu dokáže téměř vyvraždit celou rodinu. Tak to je to, co mi na tom vůbec nesedí.

david5746
26.03.2019 3 z 5

Taková detektivka staré školy, málo postav, málo krve a násilí, všechny postavy mají motiv a detektiv, který je nadprůměrně chytrý a prostě to hravě louskne. No jako bych popisoval nějakého poirota.
Kniha se četla dobře, ale plný počet prostě dát nemůžu. Poslední část byla trochu natahovaná, jako sorry, ale jestli mi zbydou poslední 2 kandidáti na vraha (a když jeden z těch kandidátů očividně lhal [matka u knihovny]), tak to prostě jeden z nich bude a nemusím čekat, co se stane dál. Mně teda viník vrtal v hlavě jako varianta víceméně od začátku, tak to asi detektiv četl málo detektivek. :) Možná to bylo vydáním, ale finální poznámky pod čarou (citace z německé knihy v originále nebo kilometrový seznam čísel) mi přišly prostě divné. A Vancův způsob vyšetřování, kdy zatajuje, co vyšetřil a dělal a jen zachmuřeně hlásí, že je to všechno temné a děsivé, mi taky úplně neseděl a ani mi nepřišel fér, minimálně tím porušuje nějaké to knoxovo pravidlo.
Ale jako celek dobrý.

Mrňous1
09.06.2018 4 z 5

Kvalitní klasická detektivka, dobře se čte, pachatele jsem tušila, ale jistá si nebyla:-) Dobře vykreslené charaktery postav, líbí se mi atmosféra doby, začínající problémy, se kterými se bude v budoucnu společnost setkávat. Ten přechod od starých pořádků k novým. Opravdu dobrá knížka, která stojí za přečtení.

TipsyChipsy
26.04.2018 2 z 5

Já teda nevím.... mrazivá napínavá hororová detektivka?? Já myslím, že ani ne. Spíš agatho christievská klasika. Omezený rodinný okruh potenciálních pachatelů. Čekala jsem víc podle komentářů, ani pachatel nebyl moc překvapivý.

85098211
09.03.2018 5 z 5

Výborná detektivka, přečetla jsem ji doslova jedním dechem! ;-) Pokud ale (jako já) znáte i její filmovou podobu a tudíž po celou dobu víte, jak všechno dopadne a kdo je vrah, není příběh tolik napínavý. Ale pokud nevíte nic, tak pro vás rozuzlení bude definitivně hodně velkým překvapením ;-). Rozhodně knihu doporučuji!

denib
05.11.2017 5 z 5

Detektivka v klasickém stylu, kde je k odhalení pachatele potřeba hlavně logika. Tak to mám ráda. Příběh je i lehce strašidelný a pohrává si s fantazií čtenáře. Páter Knox by se mnou možná nesouhlasil, ale pro mě to bylo skvělé čtení. Rozhodně si zkusím přečíst i další knihy od tohoto autora.

pafčaodřeky
24.07.2017 3 z 5

Kvalitní klasika, na svou dobu poměrně originální a napínavá. Ale vraha jsem odhadla po druhé vraždě, protože !!!!BACHA MALÝ SPOILER!!!! paradoxně, tak dobrý vrah přece chyby nedělá, tedy by neudělal takový kiks, že by někoho pouze zranil, pokud by nešlo o záměr.

edith79
15.03.2017 4 z 5

Zajímavá kniha s napínavým dějem a překvapivým rozuzlením. Začíst se do ní mi dalo trochu práce, ale na konci jsem nelitovala. Mělo to opravdu tajemnou a strašidelnou atmosféru.

LideCtete
07.03.2017 5 z 5

Ježí se vám vlasy hrůzou, když čtete, jak nevratně ochrnutá stará žena stává v noci před knihovnou, svítí si svíčkou a louská si z knihy o jedech...

Toulawey
21.03.2016 5 z 5

Velice, ale velice napínavé a překvapivé ;)