Královské vraždění

Královské vraždění https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60828/bmid_kralovske-vrazdeni-Vfb-60828.jpg 4 50 13

Philo Vance série

< 4. díl >

Uprostřed New Yorku je za bílého dne nalezena mrtvola zavražděného mladého muže — se šípem v srdci.Policie stojí bezradně před hrůzou, kterou nedovede zastavit.Jazýček podezření se příliš kolísá na vahách spravedlnosti, důkazy a alibi nejsou nikdy v rovnováze, nevypočitatelný přívažek chorobné mánie činí ze strašné série vražd případ, který je hoden geniálního mozku detektiva-amatéra, vzdělaného a nezávislého Philo Vance, jemuž se podaří vyvážit spravedlnost, když na misku zločinu přihodí nehmatatelné závaží své téměř nadlidsky důsledné logiky. Ďábelská chytrost vraha stojí proti bystrosti tohoto dobrovolného zástupce spravedlnosti Vrah má na své straně všechny výhody útočníka, Philo Vance postupuje krok za krokem jako napadený. Ve vzrušujícím boji se kříži dvě inteligence. Vrahův chorobný intelekt dostává nakonec šach mat... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Bishop Murder Case , 1929


více info...

Přidat komentář

ninano
04.02.2023 4 z 5

Solidní starší detektivka. Na dnešní dobu je ale tempo přece jen dost pomalé. Závěr byl překvapivý, i proto dávám čtyři hvězdy.

jarin58
21.05.2021 4 z 5

Můj problém byl v tom,že se mi pletla jména.Jinak ale klasická stará škola detektivek.


dagmar5477
15.04.2020 2 z 5

Jak mám tyhle staré detektivky ráda, tak tohle bylo velké zklamání. Vražd sice dost, ale to je asi tak vše, jinak velká a vleklá nuda bez napětí.

vojteska70
09.07.2019 3 z 5

Přece jen stará. Už mně to až tak nezaujalo. Ale špatná detektivka to není

Pavelpi
17.08.2017 5 z 5

Kniha se mi docela líbila,matematické teorie a řešení případu detektivem,který má logické myšlení stejně jako matematici na univerzitě.Hlavně konečné finále (protože jsem si do poslední chvíle myslel,že vrahem je někdo jiný) bylo strhující a dobře vymyšlené.Budu se muset pustit ještě do dalších knih Van Dina,abych si ověřil.že tahle nebyla jediná dobře napsaná.

anickalysano
19.03.2017 3 z 5

Knihu mi doporucil kolega, podlektereho je Van Dine nejlepsi detektivkar. No, nevim, zustanu asi u jinych. Nic bombastickeho se nekonalo, ackoliv to postavy v knize stale proklamovaly.

LideCtete
07.03.2017 4 z 5

Vydání, které se mi před mnoha lety dostalo do ruky, bylo mnohem staršího data než to zde uvedené. Už ze samotného přebalu čišela pochmurná nálada, uvnitř pak umocněná odlidštěným, modernistickým předválečným New Yorkem a pitoreskními vraždami podle krutých dětských říkanek. Protřelý vrah uniká, a málem se dokáže vyvléci ze stahující se smyčky, která tak tak že nezabije nevinného.
Na českém překladu je fascinující, že šachová partie musela být přepracována tak, aby odpovídala klíčovým figurám (bishop není král, ale střelec). A poznámky pod čarou jsou minimálně tak zajímavé jako román sám.

woodward
15.03.2016 5 z 5

Je to starožitná klasika, krvavý příběh z dob, kdy komorníci prokurátorům a policii nedůtklivě sdělovali, že "pan profesor nikoho nepřijímá", a vyšetřovatelé se (někdy) snažili postupovat tak, aby svými otázkami příliš nerozrušili mladou slečnu. Velký detektiv disponuje intelektem ostrým jako břitva a je to skutečný polyhistor, ovládající vědy přírodní i společenské a hovořící několika cizími jazyky. Zkrátka: je to všechno tak roztomile nepatřičné a neamericky intelektuálské, až srdce usedá. Detektivka má být pohádkou pro dospělé - zrovna nedávno jsem zjistil, že téhož názoru byl i Jan Zábrana, ale na mou duši, já na to přišel docela sám - a Královské vraždění toto poslání naplňuje do puntíku. Pět hvězd.

Plútarchos
14.06.2015 5 z 5

Na Van Dinovi a Philu Vanceovi se mi líbí dvě věci - jak jsou systematicky vražděni všichni, které čtenář postupně podezřívá ze zločinů až nakonec zůstane jen několik málo protagonistů příběhu, přičemž vrahem bývá ten nejméně podezřelý a důsledný psychologický a vědecký aspekt Vanceova přístupu k odhalování zločince. V Královském vraždění je čtenář 'proti své vůli vzdělán' v matematice, psychologii, šachové hře, Ibsenových dramatech, fyzice a já nevím v čem ještě. Množství odkazů na literaturu, dělá z Dinových knih spíše diplomovou práci. Moc pěkné a pro 'vědecky' založené čtenáře detektivek poučné čtení...

Rup
27.04.2015 2 z 5

Je to slabé. Se sirem Doylem, Agathou Christie a především E. A. Poem, k jejichž stylům bych si troufnul to přirovnat, se nemůže měřit. Spíše autorův exhibicionismus, co vše zná a jak rozsáhlý má přehled.

Rafa-P
01.03.2014 4 z 5

Zdařilá detektivka. Sice příběh trochu složitý a rozluštění nečekané, ale velmi zajímavý příběh.

efka.saf
27.01.2014 5 z 5

Tak to byl opravdu "královský" čtenářský zážitek!! Ano, uznávám, jakási Christiovost z tohoto dílka v určitých zákrutách čiší, především svou komplikovaností a detaily, které prostě musí sednout na své místo, aby příběh došel konce, jaký mu autor naordinoval, ale i přesto nemám v podstatě nic, co bych příběhu mohla vytknout.

Hlavní aktér Philo Vance, soukromý detektiv a výborný analytik (ano, něco mezi Poirotem a Sherlockem Holmesem :) ), je přivolán okresním návladním Johnem Markhamem k případu zdánlivě jasné, byť kruté vraždy mladého muže, který byl zastřelen šípem u domu prof. Dillarda, známého fyzika a matematika. Vance ovšem ještě než vůbec vstoupí na místo činu, odhalí, že vražda v sobě skrývá něco hrůznějšího, než je na první pohled jasné. Vražda byla totiž spáchána podle známé dětské říkanky. V tento moment se rozjíždí vyšetřování a čtenáři je velmi rychle naservírováno, že nepůjde o klasický zločin, ale vražedný výplod chorého, či snad naprosto zvráceného, ale zároveň téměř geniálního lidského mozku. Tato vražda šípem ovšem není jedinou vraždou, ale je pouze úvodem k celé plejádě podobně provedených vražd, z nichž každá se inspiruje jinou dětskou slovní hříčkou. A upozorňuji, na to, že ačkoliv je příběh rozehrán na pouhých 200 stranách, je tam mrtvých opravdu hodně.

Nenechte se ale mýlit mým předešlým - trošku Christieovským - popisem děje, kniha opravu nejodpočinkovější četbou není. Vše se točí kolem domu slavného fyzika, který je obklopen řadou dalších vědců - vynikajících fyziků, matematiků, chemiků, rovněž se jedná o fanatiky šachové hry nebo znalce filozofie, antických i moderních dramat a umění a to samo o sobě je předzvěstí, že ve chvíli, kdy přijdou na přetřes informace z těchto oborů, čtenář je poněkud ztracen. Především v poslední čtvrtině knihy, kdy autor aplikuje vysokou matematiku a fyziku, informace o vesmíru a podobné "věci" na samotné vraždění, se já osobně v těchto slovech naprosto ztratila a asi navždy mi kapitolka zůstane zahalena neproniknutelným oblakem šedé mlhoviny :).

Přesto byl ale příběh téměř geniální. Podezření se od počátku přelévá z jednoho aktéra na druhého, ale stále bez hlubších úspěchů, protože tito hlavní podezřelí jsou většinou rovněž nečekaně zavražděni, což situaci vyšetřovatelům moc neusnadňuje. Ale nebojte, ono závěrečné odhalení opravdu přijde, ale přijde až v samotném závěru. A i když už jste si jisti, že "tento/tato" je opravdovým vrahem, van Dine vám podtrhne židli ještě naposled, než vám veškeré souvislosti a detaily budou (celkem strhujícím způsobem) vysvětleny.

S. S. van Dine se tímto královským vyvražďovacím románem okamžitě zapsal do mých top autorů, jedná se o nesmírně poctivý, dokonale promyšlený příběh, kterému se nedá vytknout opravdu snad vůbec nic, až na matematicko-fyzikální momenty, které ačkoliv mají v knize své hluboké opodstatnění, čtenáři párkrát asi způsobí vrásky na čele.

mh.mail
04.07.2013 5 z 5

Další dokonalá zápletka, kterou vyřeší Philo Vance. Opět tu najdeme mapky a situační plánky, se kterými jsem se setkal už ve Vyvraždění rodiny Greenů. Zápletka tak trochu připomíná Deset malých černoušků od A. Christie, zde se vraždí podle dětských říkanek. Philo Vance je vrahovi na stopě, tomu se ale přesto daří realizovat svůj ďábelský plán a mrtvol přibývá. Na závěr se zúčastníme piruety, na jejímž konci nás čeká překvapivé odhalení a ještě překvapivější rozuzlení (což v tomto případě není úplně totéž).

Autorovy další knížky

S. S. Van Dine
americká, 1888 - 1939
1990  86%Vyvraždění rodiny Greenů
1990  80%Královské vraždění
1995  69%Vražda Alvina Bensona
1937  80%Muž, který zmizel ze světa
1934  90%Dračí stopa

Kniha Královské vraždění je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce82x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x