Kámen Medusy

Kámen Medusy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43535/kamen-medusy-43535.jpg 4 17 6

Phillip Mercer série

3. díl >

Před deseti lety se zřítil špionážní satelit Medusa a shořel v atmosféře. Ještě před tím však stihly jeho senzory odhalit tajemství skryté po tisíce let hluboko v útrobách země. Nález nedozírné ceny, kvůli kterému budou mnozí ochotni riskovat vlastní život – i zabíjet... Geolog Filip Mercer se stal díky svému talentu, chytrosti i odvaze legendou ve svém oboru. Dvě mocné zájmové skupiny teď potřebují jeho pomoc. Jedna z nich neváhá a unese Mercerova nejlepšího přítele. Mercer je nucen spolupracovat s tajemnou organizací, o jejíž brutalitě a odhodlání není pochyb. V nehostinné pustině plné násilí závodí Mercer s časem, aby našel to, co zachrání život jeho příteli. Avšak místo uložení starobylého pokladu je velmi obtížné najít. Navíc mu do cesty kladou překážky obě nelítostné soupeřící strany. A najednou Mercer zjistí, že v sázce je mnohem víc než jeho vlastní život a život přítele. Osud tisíců nevinných lidí nyní závisí na Mercerovi...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Medusa Stone , 2000


více info...

Přidat komentář

Luigi1
29.09.2023 4 z 5

Konečně dobré čtení

jfialova
22.06.2021 3 z 5

Jednu knihu tohoto autora jsem již četla a nějak zvlášť mě nenadchla. Přesto jsem mu dala ještě šanci a byla jsem poměrně mile překvapena. Nejde o žádný literární klenot, ale kniha je napínavá, děj má spád a prostředí dolů na diamanty v Eritreji je zajímavé. Vytknout by se dalo leccos-slabé charaktery postav, které jsou dokonalé v každém detailu a navíc prakticky nesmrtelné, možná by se našly i technické chyby (naštěstí nejsem žádný odborník na geologii, takže toto mě nijak nezasáhlo), ale pokud nemáte v tomto směru přehnaná očekávání, tak si u četby odpočinete. Na filmy s Jamesem Bondem se konec konců také nedíváme kvůli poučení nebo uměleckému dojmu. Tři hvězdy.


renefer
07.12.2019 4 z 5

Hezké, hodně mi to připomíná knihy S. Berryho, jenom tady se hlavní hrdina pořad potácí se smrtí na jazyku a vzdává se v nemožných chvílích. Při představě plazení se ve stále se zužujících chodbách mi naskakovala husí kůže a to nemám klaustrofobii.

čef
05.01.2019 5 z 5

U dobrodružných románů čtenář jistě neočekává psychologická kouzla a kdovíjaké charakterové popisy. Zde jde jen o akci a těch je v této knize dostatek i na Jamese Bonda, kterého hlavní hrdina málem převyšuje i bez protřepání mnoha drinků. V ďábelském, pro nás těžko představitelném exotickém prostředí Eritreje se tak odehraje mnoho soubojů na život a na smrt, kde se bojuje do posledního dechu. Zároveň se však také dozvídáme leccos o těžbě minerálů a tak končíme četbu pozdě v noci navýsost spokojeni.

trudoš
27.07.2017 3 z 5

V jádru není Kámen Medusy špatný, ale až příliš se nese v duchu románů Clive Cusslera či pánů Prestona & Childa, postrádajíc přitom nezbytnou dávku odlehčení. Záleží však, jak k vyprávění od počátku přistoupíte. On už hrdina, důlní inženýr Philip Mercer, je na hranici absurdnosti, kdy v sobě kombinuje ty nejlepší vlastnosti Jamese Bonda, Indiana Jonese a Johna Ramba. Tedy netuším, co se bere na vysoké důlnoinženýrské, ale mít na to věk, už mám vyplněnou přihlášku. Bohužel, místo toho, aby Jack Du Brul vymyslel téhle postavě smysluplné pozadí, tahá z rukávu super vlastnosti podle toho, jak je právě potřebuje. K tomu se pak váže i stará dobrá americká propaganda, ale to je holt u podobných románů nutným zlem.
Zápletka jinak vcelku solidní, jen se v první polovině představuje až zbytečně moc postav a člověk se snadno ztrácí v souvislostech. A za zcela nesmyslný považuji motiv s Archou úmluvy, protože skončí nevyužit. Kdyby se to celé točilo pouze kolem diamantů, udělal by možná autor lépe.

misan69
12.03.2014 5 z 5

Akce, dobrodružství, má to spád

Autorovy další knížky

Jack Du Brul
americká, 1968
2012  85%Džungle
2011  88%Tiché moře
2009  87%Morová loď
2014  82%Přízrak
2007  88%Pobřeží kostlivců

Kniha Kámen Medusy je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce50x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x