A magas ablak

Obálka knihy A magas ablak

Komentáře knihy A magas ablak

janina66
27.12.2025

Skvělý poslech audia se sympaťákem Marlowem. Baví mě jeho myšlenkové pochody. Ochránce žen a smysl pro objasnění pravdy a spravedlnosti.

slaska77
12.12.2025

Moc fajn poslech na ČRO, sice natočeno takovým zvláštním stylem, ale moc mě to bavilo. Marlow je velký sympaťák 30. let

katka134
05.12.2025

S Philem vždycky ráda trávím čas. Tentokrát dokonce mluvil hlasem Petra Lněničky.
Samozřejmě byl zase cynický, znuděný a občas opilý, ale kromě toho k němu patří i silný smysl pro spravedlnost.

magnolia
05.12.2025

Do čtení této knížky bych se nepustila, ale když něco načte Petr Lněnička, poslouchala bych téměř cokoli :) Jeho předčítání má jedno úskalí, krásně uspává, takže jsem si díly musela opakovat, nevadilo to. A ráda jsem se takto seznámila s proslulým detektivem.

Anavi8912
30.11.2025

Poslechnuto na Českém rozhlase v podání Petra Lněničky. Klasická detektivka s detektivem Philem Marlowem.

Mrejča
30.11.2025

Četba na pokračování na ČRo.
Phila Marlowa jsem objevila již v době svého mládí, kdy nebylo těžké přijít mu na chuť, když tady mnoho kloudného ke čtení nebylo.
Miluju ty jeho střelená přirovnání, jako např. vykutálení jako golfový míčky.
Podání P. Lněničky bylo velmi přiléhavé.

p.stranska
27.11.2025

Audiokniha Čro. Druhá kniha od tohoto autora a bohužel mě to podruhé nebavilo. Do čtvrté kapitoly to šlo, pak jsem se začala ztrácet, až jsem se úplně ztratila. Několik kapitol jsem se vrátila a poslouchala podruhé, ale přetržená nit už se mi nepodařila navázat. Nuda, omáčka, moc postav... takže jsem to vzdala.

mirek7450
27.11.2025

Bohatá stará dáma, zlatá mince a lidé kolem ní... Další z detektivek s Phil Marlowem.
Vyslechnuto na ČRo Dvojka v podání Petra Lněničky.

Isew
27.11.2025

Pro Chandlera typická detektivka s pomalým dějem, slovními hříčkami a slovním balastem. Zvláštní, že mi to nevadilo. Dokreslovalo to atmosféru a bylo to zajímavé nahlédnutí do atmosféry Los Angeles (Pasadeny) čtyřicátých let.

helenkan
23.11.2025

Další pátrání mého oblíbeného Phila Marlowa ve skvělém podání Petra Lněničky. Byla to paráda.

1Cannis
22.11.2025

Vyslechl jsem si tuto audiolahůdku na mujrozhlas.cz v podání Petra Lněničky. Marlowe používá přesně ten typ mluvy a sarkasmu, který miluju. Bylo tam tedy požehnaně mrtvol ale tak nějak "příjemně", žádná severská psychodramata. Moc se mi to líbilo i díky tomu přednesu.

puml
10.09.2024

Chandler klame tělem. Je to sice detektivka, ale hlavní předností je to, jak je napsaná, ten jazyk a popisy míst, situací a osob plus specifický humor dávají příběhům Phila Marlowa další rozměr nad úroveň běžného detektivního čtiva. Škoda toho překladu, moc se nepovedl, nebo spíš skoro vůbec. Třeba se v budoucnu někdo najde, aby Vysoké okno znova přeložil.

Hobo
18.09.2023

Nejlépe si odpočinu u dobré americké detektivky, zvláště po takových knihách jako Česká cesta z covidu...

katka134
08.08.2022

Phil Marlowe mě opět pobavil, a to se zrodil už před osmdesáti lety.
Proto ho nejde srovnávat se současnými super detektivy ( také skvělými)

jamesek007
01.06.2022

drsná škola za vosumdesát ).

ber-tram
12.05.2022

Autora, z něhož smíme být na rozpacích, opět vynáší na piedestal autor, z něhož smíme být na rozpacích o to víc (Škvorecký).
Po dočtení sedmera románů s Philem Marlowem (víc jich naštěstí není) bych stěží vybíral nejlepší, zato snadno ten nejméně nudný (Sbohem buď, lásko má).
Vysoké okno leží kdesi níže. Rámují-li ho dialogy, pak jalové, tónují-li ho popisy, pak zdlouhavé. Jakoby Chandler naostro psal rovnou to, co mu slina na jazyk nesla, bez sebekritiky, prostě aby řádky nabíhaly, děj se co děj slabého a trapného.
To pravé okno, kterým by oba literáti rádi nahlédli do světa velkých romanopisců, je opravdu nedosažitelně vysoko. 16/22

Alma-Nacida
18.01.2022

Možná jsem už poněkud přephillovaná, ale tentokrát mě to nějak nebavilo, ba dokonce mi to i připadalo jednak zmatené a jednak moc na efekt v tom smyslu, že všichni jsou proti mazanému Phillovi zkrátka ubožáci... Dám si od něj chvíli pauzu. ;)

mi-380
08.05.2021

S Phillem Marlowem po Západním pobřeží - další etapa mé nostalgické čtenářské výpravy. Případ se zmizelým dublonem ani podruhé nezklamal, starou sbírku z knihovny vyhazovat nebudu. Naopak, i tentokrát musím potvrdit spokojenost s autorovým originálním stylem. Nějakou tu zvláštnost a nesrovnalost však nacházím. Marlowe má (stejně jako další podobné typy hrdinů) tu a tam po různých úřadech rozmístěny docela dobré přátele, přičemž žije samotářsky a žádné přátelské vztahy neudržuje, na to si opravdu potrpí (asi jde o staré kámoše z mateřské školy). Nebo (jeho i policistů) dlouhé vykecávání a prozrazování podrobností vyšetřování (chápu, že to je určeno hlavně čtenáři, aby lépe pochopil krkolomnou konstrukci děje). Ale to mi ubírá jen málo na celkové spokojenosti, ta se udržela někde těsně pod maximem. Moc rád z Chandlerových knih cituji, posílám dál pár perliček.
85 % (aktuálně 187 hodnocení, 84 %).

„Ty, Dele, ten chlápek tady říká, abys to přivřel! Chceš mu dát přes hubu?" Zavrzala židle, rádio přestalo, jako když utne, a tlustý muž s pichlavýma očima se objevil za blondýnkou, odhodil ji jednou rukou z cesty a vystrčil na nás obličej. Potřeboval oholit. … Rozkročil se pevně ve dveřích, vtáhl nosem hvízdavě trochu vzduchu a řekl: „Koukejte vymáznout. Zrovna sem přišel vod voběda. Voběd stál za pendrek. Nikomu nedoporučuju, aby se na mě vytahoval." Měl opici, ale takovou, jaká se získá jen tvrdým tréninkem.

„Jedna věc se mi na tomhle podniku zamlouvá," řekl jsem, „totiž že tu je všechno přesně jako v knize. Polda u vrat, černá huba u vchodu, šatnářky a prodavačky cigaret, tlustý, olezlý, smyslný žid s vysokou, urostlou znuděnou sboristkou, dobře oblečený, zkárovaný a strašně sprostý bafuňář, který nadává číšníkovi, mlčenlivý chlapík s bouchačkou, majitel podniku s hebkými šedivými vlasy a manýrami z kýčařských filmů a teď vy - vysoká tmavovlasá zpěvačka s přezíravým úsměškem na límci, chraplavým hlasem a jadrnou mluvou."
Řekla: „Vážně?", sevřela cigaretu mezi rty a pomalu vdechla kouř. „A co ten fórista čmuchal, který hýří loňskými frky a poťouchlými úsměvy?"

Nějaká dáma, zřejmě docela pěkně napařená, pěla z plných plic píseň o Frankiem a Johnnym hlasem, jemuž ani všechna ta whisky na půvabu nepřidala. Hluboký mužský hlas na ni zařval, aby držela hubu, ale dáma zpívala dál a pak bylo slyšet rychlé a rázné kroky, plesknutí a zakvičení, a posléze zpěv zmlkl a baseballový zápas pokračoval.

P.S.
Na aukci v USA se 22.1.2021 prodal vzácný zlatý dublon z roku 1787 za 9,36 milionu dolarů (200 milionů Kč), což je podle aukční síně Heritage Auctions nejvyšší cena, jaká kdy byla v dražbě za minci zaplacena. Informovala o tom agentura AP. Takzvaný Brasherův dublon patří mezi numismatiky k nejvíce ceněným sběratelským kouskům, existuje totiž jen sedm kusů.
"Brasherovy dublony jsou pro sběratele mincí a znalce něco jako svatý grál… Jde o nejslavnější minci, po níž všichni touží," uvedl viceprezident texaské aukční síně Todd Imhof.
(zpráva ČTK)

slawa.cap
28.04.2021

Poslouchal jsem jako audioknihu. Nemůžu si pomoct, ale tento příběh mi přišel trochu zmatenější než ten předchozí. Dost podobný zmatek jsem cítil i při "Hlubokém spánku". Možná to všechno bylo mou případnou nesoustředěností. Navíc jsem si více uvědomil nějakou šablonovitost: Marlowe začne řešit případ, ten vyšumí a on se pustí o dalšího s prvním zcela nesouvisící. Ke konci se oba případy protnou více než náhodně. Jsem zvědavý zda tato šablonovitost bude i v dalším díle. Na druhou stranu gauneři jsou hrubí, ženy krásné ( a to i ty ze začátku ošklivé), policajti natvrdlí a Marlowe má brilantní úsudek a hlášky suché jako jeho Martini co víc si přát.

JaniMa
16.03.2021

Tohle čtení mělo atmosféru, pointu a obešlo se bez zběsilého kličkování mezi kulkami. Navíc, přestože jsem byla zprvu zaražena způsobem, jakým autor vykresluje postavy a prostředí, po čase jsem zjistila, že je to vlastně fascinující. Potěšilo mě, že se v knize člověk dozví i něco o mincích a šachách. Je fajn, že v ní je vedle příběhu i něco navíc. Jen ty postavy mi trochu dělaly starosti. Nemám moc dobrou paměť na jména, zvláště, když jsou cizí a nemám si je s čím spojit.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi