Pharmako dynamis

Pharmako dynamis https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90105/pharmako-dynamis.jpg 5 10 2

Tato kniha je určena pro "rostlinné lidi" , kteří zde najdou nádhernou tapisérii botaniky, odborné chemie, farmakologie a historie, bohatě protkanou básnickou imaginací, sugestivní směsí logiky a mytologickou tradicí.

Přidat komentář

Miro.slav
16.09.2018 4 z 5

Hoci som nelogicky siahol až po tomto druhom diely, a nezačal Pendellovou "Pharmako Poeiou", tak toto rozhodnutie vôbec nemalo vplyv na samotné čítanie. Ba naopak, takýto netradičný prístup sa bytostne hodí k tejto netradične poňatej publikácii. Nechám stranou autorovu záľubu v psychoaktívnych, psychotropných či iba povzbudzujúcich látkach, rovnako tak nechám stranou aj svojsky ladené kapitoly, kde autor skáče raz do histórie, hneď zase do chemického zloženia a účinkov, a skôr poviem, že kniha je hravou (no niekedy rozťahanou) variantou ako sa začať zaujímať (čisto vedecky) o tieto povzbudzujúce látky. V blízkej dobe sa chystám siahnuť po tretej časti "Pharmako Gnosis" a rozšíriť svoj obzor aj do šamanizmu a s ním spojených psychoaktívnych rastlín, húb a látok obecne.

Ikkju
09.11.2015

Knihu jsem koupil na Canafestu u stánku časopisu Legalizace, zatímco mi za zády shodou náhod na pódiu krákoral Lumír Tuček (Halali hip hop), že psanému textu dokážeme porozumět jen pokud máme klíč, a tím je působení látky, na které spisovatel knihu psal.

Tahle kniha poetickým způsobem pojednává o působení látek od čaje, přes kávu, khat a efedrin až po opium na tvorbu, psychiku i celou společnost, někdy vtipně, někdy trochu pitomě (dle mě), nicméně vždy neotřelým způsobem. Autora navíc podezřívám z absolutní poctivosti ve smyslu zmíněného, takže každá kapitola je jiná (neověřeno).

Například káva je droga kapitalismu! Nutí člověka k výkonům, a ne nadarmo stojí kávový svatostánek na čestném místě každé kanceláře (parafrázováno). Slušná halda, ne? x)


Kniha Pharmako dynamis je v

Právě čtených3x
Přečtených14x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst15x
Chci si koupit9x