Pevnost Saganne

Pevnost Saganne https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56032/mid_pevnost-saganne-9sw-56032.jpg 4 14 4

„Alžír je velká francouzská země na hranici velkých neznámých krajů, které nazýváme poušť, Sahara..." atd., napsal hrdina Maupassantova Miláčka. Pár desítiletí nato přichází do severní Afriky poručík Saganne, hrdina Gardelova románu. Mnoho se v poznávání těch „neznámých krajů" nezměnilo, jenom Saganne jde v jejich odkrývání dál a hlouběji. V jejich odkrývání... a dobývání pro větší slávu Francie. Jenže poručík Saganne Saharu miluje, dovede vychutnat její krásy, snaží se proniknout mentalitu jejího nijak jednolitého obyvatelstva, a zvlášť si zamiluje oblast Tasíli a Tuaregy, dokonce o nich napíše jako první Evropan knížku. Ve svém pronikání jedná nejen podle vojenských předpisů, ale citlivě vůči lidem, proto se dostává do rozporu s armádní mašinérií; za jedno obzvlášť skvělé vítězství je sice vyznamenán, ale přeložen na víc než ztracenou vartu v poušti, protože jeho iniciativa se zrovna nehodí francouzské vládní politice v předvečer první světové války. Postava poručíka Saganna je jako přesně, ale nahrubo vytesaná socha, žádné zbytečné detaily. Gardel ho líčí jako rozhodného, cílevědomého venkovana, ne nepřístupného citům a výčitkám svědomí. V jeho životě hrály úlohu dvě ženy: pařížská spisovatelka, se kterou prožil nezapomenutelné milostné intermezzo v Paříži, a potom jeho mladá manželka... Louis Gardel v něm oslavil postavu svého děda. Oslavil však zároveň i mimořádnou krásu krajů, o nichž se paušálně domníváme, že obsahují jen písek pouště.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Fort Saganne , 1980


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
22.09.2023 5 z 5

Perla z knihobudky. Povinnost pro všechny, kdo milují poušť a severní Afriku. Autor líčí mimořádnou krásu místních obyvatel i místní krajiny. Bílí kolonialisté tu nedokážou přežít bez alkoholu a občasného nervového zhroucení.
"Je to drsný kraj, drsnější, než jsem si představoval. Slova vítr, horko, světlo, ticho, samota tu označují jevy takové intenzity, o jaké si člověk nemůže udělat představu, pokud je nezakusí."
Veliká škoda, že se teď do Alžírska nedá cestovat.

strana1-100
30.03.2021 4 z 5

Podle tohoto v době svého vydání oceňovaného románu byl natočen i film v hlavní roli s Gérardem Depardieu. Ráda bych se na něj podívala, abych k pro mě novým informacím o působení francouzských vojáků v severoafrických koloniích na začátku 20. století přidala i mně neznámou vizuální stránku - podobu pouště, vojenských uniforem i civilního oblečení, zvláště pak Tuaregů a dalších domorodců atd. Otázkou ovšem je, jestli chci vidět i to zabíjení, amputace a podobné záležitosti, které na papíře nikdy nevyzní tak brutálně. Naštěstí pro mě netvoří zásadní část knihy, která je jinak velmi příjemná.


draka
20.09.2020 5 z 5

Tahle kniha se mně velmi líbila, myslím, že jsem nad ní i slzu uronil. Moc pěkný příběh francouzského vojáka, který vykonává službu na Sahaře. Místy drsná, ale krásná kniha plná citu, lásky a lidského pochopení.

JancaMia
03.11.2019 4 z 5

Krásná zapomenutá knížka .. snad jí někteří čtenáři po letech opráší .. určitě stojí za to ..