Petrus Paulus Rubens

Petrus Paulus Rubens https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115303/petrus-paulus-rubens-115303.jpg 4 10 2

"Můj talent je takový, že žádný úkol, ať jakkoliv velký a složitý, neotřásl nikdy mou sebedůvěrou," napsal P. P. Rubens (1577-1640) v době svých vrcholných uměleckých i životních úspěchů jednomu ze svých přátel. I když tato slova nemusí odpovídat našim představám o sebehodnocení umělce, jsou u "malíře králů a krále malířů" oprávněná. Malířský talent, ale také Rubensova vzdělanost, organizační a diplomatické schopnosti jsou pozoruhodné. Bez nich by zřejmě jeho dílo nedosáhlo svých rozměrů ani společenského lesku.... celý text

Přidat komentář

mi-380
02.09.2020 5 z 5

Když se řekne baroko, naskočí mi:
- bohatě zdobené velkolepé chrámy plné barev, světla a oblouků,
- olomoucká Trojice,
- rozměrné obrazy, plné energicky se pohybujících tělnatých postav, které mi nejvíc připomínají dobře živené americké baseballisty právě startující na metu.
A jsme u Rubense.
Malou galerii, svazek 44 jsem si vychutnával pomalu, vlastně celé léto. Ty zářivé reprodukce (většinou) spoře oblečených (většinou) mytologických postav k této době přesně pasují. Je jich tu neobvyklých 53 (namísto běžných pětačtyřiceti) a navíc mě potěšilo i celkové závěrečné chronologické shrnutí života této úžasné osobnosti univerzálních schopností. Překvapila mě informace, že procestoval polovinu západní Evropy a stal se velvyslancem, který se několikrát zasloužil o podepsání mírových smluv. Byl povýšen do šlechtického a rytířského stavu, promován v Cambridgi, jmenován čestným členem římské Akademie sv. Lukáše. Byl dvorním malířem mnoha vládců, pracoval i pro pražské Augustiány (originály jsou dnes v NG).
Malá kniha, ale nabitá informacemi a příjemné zjištění, že ne všichni géniové umírají v bídě, mladí, nebo končí jako šílenci.
95 % (zatím 5 hodnotících s průměrem 84 %).

Navštívili jsme také slavného malíře Rubense. Zastihli jsme ho v plné práci, přičemž si navíc ještě dal předčítat z Tacita a diktoval dopis. Poněvadž jsme se chovali tiše, abychom ho nerušili, začal s námi mluvit sám a přitom pokračoval v práci, nechal si dále předčítat, nepřestal diktovat a odpovídal na naše otázky… Potom poručil sluhovi, aby nás provedl po nádherném paláci plném starožitností a řeckých a římských soch. Viděli jsme tam i rozlehý sál bez oken, osvětlený velkým otvorem ve stropě. Sedělo tam mnoho mladých lidí pracujících na různých obrazech, které pan Rubens předkreslil křídou a tu a tam umístil barevnou skvrnu. Mladí malíři je museli celé provést v barvě, až je nakonec pan Rubens několika tahy štětce dokončil.
(Výňatek z líčení návštěvy lékaře Oty Sperlinga v Rubensově domě v roce 1621.)

P.S.
V celé edici vidím stejný jediný problém jako Renek – obrazová příloha je podivně rozházena, takže čtenář stále zoufale hledá, listuje a listuje.

Renek
13.02.2019 4 z 5

Zajímavý vhled do života jednoho z nejznámějších malířů všech dob. Jediné co mě iritovalo bylo nesmyslně zavedený "systém" obrazové přílohy, který nikdy nekorespondoval s aktuálně čteným textem a který lámal konkrétní kapitoly.


Autorovy další knížky

Ivo Krsek
česká, 1922 - 1993
1982  88%Claude Monet
1976  87%Tizian
1990  86%Petrus Paulus Rubens
1996  100%Umění baroka na Moravě a ve Slezsku
1971  100%Mikulov

Kniha Petrus Paulus Rubens je v

Přečtených22x
Knihotéce49x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x