Petrolejový princ

Petrolejový princ https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40894/bmid_petrolejovy-princ-CPz-40894.png 4 399 28

Další dobrodružství Old Shatterhanda, Vinnetoua, Sama Hawkense, Hobble Franka — s Petrolejovým princem.

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Olympia
Originální název:

Der Oelprinz , 1893


více info...

Přidat komentář

LukasB.453
04.10.2023 4 z 5

ještě reakce na to obecné podivení, že skoro všichni bílí hrdinové jsou německého původu - to prosím pěkně není žádný nesmysl (tedy pomiňme, že pan autor sepsal svá dílka na předměstí drážďan podle map, encyklopedií a cestopisů z místní knihovny). v druhé třetině 19. století byla v evropě a zejména v německých státech skoková změna ekonomické úrovně (spuštěná snad zrušením poddanství), která se projevila omezením úmrtnosti a zejména kojenecké a dětské úmertnosti, a tedy obrovským populačním boomem, a hlavním pramenem vystěhovalectví do ameriky byly německy mluvící země. a tedy v té době osidlované americké státy byly plněny vystěhovalci z německa, a dnešní polulace některých amerických států je většinově německého původu, dokonce se tvrdí, že američanů německého původu je více než těch s britskými předky, a zábavné je, že v texasu je prý okolo pětiny populace se slovenskými kořeny.

vernem1850
25.08.2023 5 z 5

Další skvělá mayovka .


LukasB.453
12.07.2023 4 z 5

moje první májovka. čteno v osmi letech, a jak mě šokovalo, když se v půlce jako deus ex machina objevili vinďa s oldou - to bylo mé první setkání s touto dvojicí dětských hrdinů.

děj je samozřejmě přitažený za vlasy, nic s ničím nesedí ani místně ani časově, ale do starého opelichaného plyšáka, se kterým jsme jako děti usínali, se nekope.

MaxíkD.
27.04.2023 5 z 5

Tak jako u každé mayovky - super kniha, žádné výtky (možná tak za protivné postavy jako je paní Rozálie a kontor-emeritus). Velmi zajímavý konec - Old Shatterhand vše vyřešil bez krveprolití a Petrolejový princ se svým bratrem Buttlerem byli dopadení celkem jednoduše hned u tábora obou indiánských kmenů. Vystěhovalci se nakonec usídlili u indiánů.
Navíc jako velký fanoušek Karla Maye a zvlášť dvojice Vinnetoua a Old Shatterhanda jsem rozhodně nebyl zklamán.

Hakate
23.08.2022 4 z 5

Westernovská klasika, pěkné, dobrodružné,

Obelix15
23.08.2022 4 z 5

Musím přiznat, že preferuji spíše zfilmované příběhy o náčelníkovi kmene Apačů. Ale kniha také velice pěkná!

JAnD
04.08.2022 3 z 5

Opět po letech přečteno, pocity smíšené.
V první části se objevují tři známi westmani v čele se Samem Hawkinsem. Děj bez větších zápletek, pouze střelecká soutěž zaujala scenáristy Posledního výstřelu.

Ve střední části se objeví Hobble Frank a s ním i některé jeho hlášky - ale oproti Synu lovce medvědů jich je pohříchu málo. Za zmínku stojí hlavně přirovnávání k bajce se žábou a volem - "Vy jste jen ta ubohá žába, kdežto já…"

Vinnetou a Old Shatterhand dodají knížce víc klasiky, jejich schopnosti a neschopnost indiánských padouchů zarážejí. Naopak bílí padouši jsou vychytralí a málem uniknou spravedlnosti.

Děj se odehrává po (knize) Poklad ve Stříbrném jezeře

RemiBlack
29.07.2022 4 z 5

2022/30
Zase jsme se potkali se spoustou slavných lovců (Sam Hawkens, Dick Stone a Will Parker; Hobble Frank a Tetička Drollová; a samozřejmě Old Shatterhand a Vinnetou), mimoto ale i se skupinou německých přistěhovalců. A tedy chvílemi před nimi ani Old Shatterhand neudržel svůj pověstný klid, kolik problémů zvládli nadělat (o dalších greenhornech nemluvě).
Je to pěkná Mayovka, i když na můj vkus se v ní už docela opakovaly zápletky - pořád někdo někoho osvobozoval. I tak se mi to líbilo, je to krásné, pohodové čtení mého dětství. :)
PS, doslova a do písmene souhlasím s komentářem TERRORDROME!

Apo73
12.06.2022 4 z 5

To byla první Mayovka, kterou jsem četl. A byl jsem tímto světem uhranut. Před tím jsem viděl Vinnetoua v kině několikrát, ale ještě jsem ho nečetl. Zato se mi dostala tahleta do ruky a tak jsem do toho skočil rovnýma nohama. No samozřejmě z dnešního hlediska je to podle mě spíš taková slabší, ale otevřela mi Mayův vysněný svět. A tak jsem začal snít s ním.

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Vzpomínky na dětství.

TERRORDROME
13.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Táto Mayovka je ako na hojdačke, prvá tretina je úplne nevzrušivá, lebo hrdinovia na čele do Samom "hihihi" Hawkensom od začiatku iba konštantne trollujú záporákov ktorý sú radi že sú radi a jediná škoda ktorú sa im podarí spôsobiť je, že čórnu prisťahovalcom vola za účelom večere a aj to len preto že prisťahovalci hodili na Hawkensove rady bobkom. Akékoľvek napätie nula celá nula bodov. Potom ale príde na scénu Hobble Frank s tak epicky idiotským hláškami a hlodmi, že som sa pár krát musel smiať nahlas. Naviac sa hrdinovia konečne dostanú do pasce z ktorej bude ťažko sa dostať... teda až na to že v tomto bode pricválajú Oldo s Vincom a úplne náhodne narazia na stopu toho čo sa deje, čo v praxi znamená že zlý indoši utrú sopeľ ani nevedia ako. Petrolejový princ kaleráb však uniká a vedie svoje obete k falošnému naftovému jazeru ktoré im chce predať, pričom táto časť ma opäť celkom bavila. Vo finále to ale začína byť definitívne prepálené čo sa týka dĺžky a úmorné čo sa týka deja, kde okolo seba hrdinovia, záporáci a dva znepriatelené kmene krúžia a spriadajú plány, ale triumfuje samozrejme Shatterhand ( rozhodne sa mi páčilo bleskové rošambo po zajatí indiánmi ) a to tak že všetkých donúti aby sa stali priateľmi. A Shatterhandovi nemôžete povedať nie, lebo vás osud skôr či neskor kopne do zadku, to si buďte istý! Akurát hnusák petroleják a jeho brat skončia až nezvykle brutálne a extrémne otravný kantor emeritus zase spútaný aby neurobil ďalšiu chujovinu. Takže s hodnotením som váhal, miestami som sa slušne bavil a miestami zasa nie, celkovo asi priemer ktorý sa dokáže nejako udržať nad hladinou. P.S. všetci hrdinovia a kladné postavy na ktoré v Amerike narazíte sú zásadne Nemci!

ComposeAdela
14.01.2021 4 z 5

Taková solidní průměrná mayovka s překladem hodným nějaké ceny, protože jsem se mu na mnoha místech musela neskutečně smát. Tedy, ony by ty pasáže byly většinou (obvykle svou naivitou) směšné asi i tak, ale ten překlad je posunul ještě o stupeň výš.

špulo
07.01.2021 5 z 5

V podstate najväčšie hviezdy mayoviek na jednej kope. Čo viac som si mohol v detstve priať. Samozrejme, všetci nad 15 rokov si môžu odrátať z hodnotenia jednu hviezdu, nad 30 aj dve. Ale, my, po štyridsiatke, vieme... ;))

VojtěchL.
17.08.2020 5 z 5

Klasika... snad ještě lepší než film...

danny_21
03.03.2020 3 z 5

Jedna z těch povedenějších dobrodružných Mayovek z Divokého západu, ve které potkáme staré známé - uhihňaného Sama Hawkense s kumpány Stonem a Parkerem, Kulhajícího Franka, čerstvého vlastníka vily Medvědí sádlo a jeho kámoše detektiva Drolla a samozřejmě, až jde do tuhého a tito zkušení westmani padnou do indiánské léčky, přijde na pomoc nejudatnější dvojice, která se kdy proháněla prériemi a savanami- Vincek s Oldou a společně pak dají na frak jak pueblovým Indsmenům, tak hlavnímu padouchovi, Petrolejovému princi, který chystá pěkný naftový podvůdek, na malou skupinku majetných obchodníčků - 60 %

Bafy
20.08.2019 4 z 5

prostě klasika

PapayaD
28.07.2019 5 z 5

Co na to říct? Tahle mayovka mě opravdu bavila. Je v tom nostalgie, vzpomínka na Briceho a Barkera, ale hlavně krásná pohádka. A k čertu s tím, že ty nejlepší postavy v knize jsou vždycky Němci (nebo poloněmci, že, tímto zdravím Ši-Soa) a že jsou jasně dané role hodných a zlých. A že s indiány se Olda Šetrnej kamarádí jen, když skáčou, jak on píská. A Petrolejový princ je borec :D. Jen mě mrzelo, že Wolfové nedostali víc prostoru.

P.S. Mou nejoblíbenější postavou se bezkonkurenčně stává výše zmíněný Ši-So. Ten chlapec je strašně miloučký. Jsem divná, když ho shipuju s Adolfem? Snad ne.
Hodnocení 5*.

Dvorik
31.12.2018 4 z 5

Výborná mayovka.

kalinka99
07.12.2018 5 z 5

Karl May bude patřit vždy mezi mé oblíbené autory. Nikdy nezklame a je fajn se někdy vrátit do dětských let.

Kája95
03.08.2018 4 z 5

Jak jinak hodnotit Karla Maye ,ale tato majovka se mi líbila méně.Stále se k němu vracím a vzpomínám na dětství