Petrolejové lampy

Petrolejové lampy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342307/bmid_petrolejove-lampy-Bsi-342307.png 4 1278 209

Petrolejové lampy jsou psychologickým dramatem nepoddajné ženy zasazeným do kroniky lidských osudů v přelomové době, jejíž události daleko přesahují rozměry maloměsta, v němž se román odehrává.

Přidat komentář

Filomena1961
12.03.2024 5 z 5

Celý život mě zajímá psychologie, přetrvává to už z dob studií a tak je samozřejmé, že jsem často ve výběru knih sahala po tzv. psychologické próze do které patří Petrolejové lampy. Je to vynikající román v němž se uplatňují vlivy učení Sigmunda Freuda, jeho pojetí podvědomí, pudové stránky člověka a další aspekty hlubinné psychologie. V dramaticky gradovaném příběhu vitální Štěpky toužící po smyslovém a citovém naplnění života, v nešťastném manželství s paralytickkým bratrancem vytvořil obraz rozpadajícího se světa. Kdo hledá kvalitu, určitě by tenhleten román neměl minout.

Jane333
02.03.2024 5 z 5

Já mám pro tyhle romány z maloměsta přelomu minulého století slabost . Kdysi jsem viděla film, z kterého si pamatuju fenomenální výkon P. Čepka, ale knížka se mi líbila o hodně víc, akorát že Štěpka je tam vykreslena vizuálně jinak a mně to tam v myšlenkách pořád házelo tu Janžurovou. Jinak škoda, že Havlíček zamýšlenou trilogii už nedokončil.


makovec201
28.02.2024 5 z 5

Tohle je jeden z nejlepších českých románů, které kdy byly napsány. Je v něm všechno, po obsahové i formální stránce mu z mého pohledu není co vytknout.

jiri4861
28.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Ne nadarmo se tomu říká psychologický román, zvolil jsem raději knihu než filmové zpracování. Štefka chce zoufale dítě ale od nevěrníka Maliny se jí ho nedostává.

Ayame420
13.01.2024 5 z 5

Poslední dobou jsem měla špatnou ruku na knihy v knihovně. Spoustu z nich jsem přečetla celé, přestože jsem to měla chuť vzdát po třech kapitolách, nakonec to ale stejně byla ztráta času a samu sebe jsem tím akorát naštvala.

Ale Petrolejové lampy byly sakra kousek, který si pořídím do svojí domácí knihovny. Vzhledem k tomu, že jsem filmový barbar (a knížek jsem přečetla za celý život mnohonásobně více než viděla filmů), šla jsem do čtení s "čistým štítem". A užila jsem si každou větu, se kterou si spisovatel pokaždé vyhrál. Byla to opravdu lahoda pro ten vnitřní hlas v hlavě, který vám předčítá. Přes těžký život a i špatná rozhodnutí hlavní hrdinky jsem jí nepřestávala fandit a při odkládání knihy se těšila na každou další kapitolu.

První část je do tří čtvrtin trochu méně atraktivní než zbytek příběhu, ale knihu jsem neodložila právě kvůli slohu a tomu, že jsem prostě chtěla vědět, co se bude dít. Od druhé části děj plyne a plyne, že není problém jej za jeden delší večer dočíst.

A pravděpodobně to bude letos i první (a na dlouhou dobu zas i poslední) film, na který plánuju se podívat!

andrii24
09.12.2023 4 z 5

... přitahují komůrky. Jen štiplavé, sychravé plamínky. Trpký, prázdný stav. Švestkový nach, a pak už je(n) tma. Polámané plaňky. Pád pláňky. Pod stínidla zlomyslné pohádky. Zdobné košilky do proutí mžitek. Zpod jabloňového oparu po proudu zrádných, rozštěpených světel. Klamný, plavý zápal uhasíná v popel.

Marie60
02.12.2023 4 z 5

Knihu jsem přečetla, ale film byl mnohem lepší.

LukasB.453
31.08.2023

nebudu nosit dříví do lesa. jenom malou perličku:
z pořádné knihy se člověku dostane pod kůži nějaký drobný postřeh, třeba z Hugových Bídníků si odnese zájem o budování kanalizačních sítí velkoměst. zadře se mu tříska zvědavosti a už nepustí. zde jsem si odnesl postřeh, že stavíme-li módní dům, stavíme jej vlastně ve špatném vkusu poplatném okolí a poplatný době, když současní bohatí rozum brali, a postavíme něco zastaralé a pitomé v čem se žije strašně špatně.

apq
19.08.2023 3 z 5

Samotný příběh je dobrý a zajímavý, jen by nemusela být kniha tak dlouhá a některé popisy mi hlavně zkraje přišly zbytečné.

DuncanIdaho
20.07.2023 4 z 5

Začátek byl dost nezáživný, ale vše vynahradila druhá a třetí část. Rozklad osobnosti (psychické i fyzické) syfilika i psychologický vývoj jeho ženy je tu mistrovský. Musíte se prokousat dětskými roky hlavní ženské postavy, pak už bude mít děj rychlý spád k nevyhnutelnému konci.

sajanka
18.07.2023 4 z 5

Filmové zpracovacování bylo úžasné a výkony herců Petra Čepka a Ivy Janžurové excelentní. V této roli mě Iva mile překvapila.

žlučníkář
09.07.2023 5 z 5

Moc psycho mi to nepřišlo, neříkám však, že je to špatnej příběh. Je to hodně dobrý. Ze začátku je to takový docela jednoduchý, ale jak ta malá bandaska roste, trošku přituhuje.
Neviděl jsem filmovou verzi, tak jsem si ty statky, hulváty a lidi, co by hned z minuty na minutu mohli šéfovat těm prodavačům hrnců, co obrážej vesnický kulturáky, představovat. Mohl jsem se se Štěpkou kolíbat Jilemnicí, kde jsem nikdy nebyl střízlivej a o tom druhým stavu nemám zaručené informace, takže tu toho nemůžu moc vyprávět o kymácejících se chalupách a rozmazanejch stromech. Mohl jsem si všechno představovat podle toho, co čtu a hlava mi to převádí na obraz. Na rovinu, Štěpku jsem viděl jako takovýho neforemnýho otesánka, kterej patří na statek mnohem víc, než do městečka. Na statku když se jde kolem hnoje, tak se pak těžko pozná, kolik much kolem tebe lítá kvůli místu kde stojíš, a kolik jich tam lítá kvůli tobě.

Zhruba lehce za půlkou se dějou věci. Věděl jsem, že Štěpka je takovej parní stroj, jak do síly, tak do hmotnosti. Kdyby měla někoho zachránit před přejetím vlakem, vystrčila by na ten vlak zadek, a nechala ho celej v klidu vykolejit. Každej má ale svoje limity a zbytek knížky mi tý bandasčičky bylo líto.

Po dlouhý době to byla kniha, která mě nenechala jen tak sedět. Musel jsem se ošívat a občas si zanadávat, jak ten, co za ním choděj lidi do kostela může dopustit, aby po světě chodil takovej odpad, kterej už měl dávno někdo vykydat. Někdo mi říkal, že je to za naše hříchy. Já bych řek, že jsou to kecy. Abych to uzavřel, Hrozně bych chtěl umět psát třeba jako ten Havlíček tady. Tak, že když to člověk čte, tak ho to vtáhne a cloumají s ním emoce a má ten příběh nějakej čas v hlavě. Nicméně je čas na trošku reality. Stačilo by mi, kdybych uměl psát gramaticky správně a umisťovat čárky ve větách přesně tam, kam patřej. Tečka

boxas
05.07.2023 4 z 5

Film Juraje Herze s Petrem Čepkem a Ivou Janžurovou v hlavních rolích je naprosto skvělý! Myslím, že všichni tři, včetně režiséra, zde dosáhli svého profesního maxima.
O knize bohužel takový dojem nemám. Připadala mi v porovnání s filmem nudná a rozvleklá. Znovu a znovu jsem obdivovala trojici scénáristů filmu (Václav Šašek, Lubor Dohnal a Juraj Herz), že dokázali z knihy vydolovat skutečně to nejlepší.

mirektrubak
03.07.2023 5 z 5

Jako mnoho dalších čtenářů jsem i já nejprve viděl film a při čtení knihy se pak musel nějakou dobu srovnávat s tím, že literární verze Petrolejových lamp je docela jiný příběh. Ale myslím, že nemá příliš význam obě formy porovnávat, film je výborný a román je také výborný, stylisticky i psychologicky. Každá podoba má trochu jiné přednosti, ale to podstatné, myslím, vystihují obě docela přesně. Tedy zranitelnost člověka hledajícího štěstí a ochotného se citově investovat vůči bezohledné manipulaci. Tajil se mi dech soucitem a zároveň se mi otvírala kudla v kapse - ani nevím, jestli jsem víc toužil po tom nějak utěšit Štěpku (ale vlastně jak? co by jí mohlo v její situaci pomoct?) nebo tvrdě ztrestat Malinu. Oba jsou každopádně aktéři toho možná nejhoršího, co si lidé mohou navzájem udělat: nevnímat svého bližního jako lidskou osobu, ale použít ho ke svému vlastnímu prospěchu.

Přes tísnivě dusnou atmosféru na Vejrychovsku ale nelze přeslechnout i pozitivní tón. Tichý, často skoro zadušený, ale přesto trvale znějící pozitivní tón! Tím je Štěpčina houževnatost a odolnost, neochota se dát zlomit a rezignovat. Štěpka má schopnost i v krajně nepřejícných podmínkách vydolovat ze života něco dobrého. A hlavně nepřestat s hlavou nahoře kráčet dál a věřit, že osud neřekl poslední slovo. Že to poslední slovo nemůže být takhle kruté. Že co není, může být. Že co není, bude!
"Světlo vzplanulo, pohaslo a konečně přiklopeno sklem, znovu zaplálo."

soupik2012
15.06.2023 3 z 5

Pan Havlíček je mistrem ve vykreslování psychologie postav. Ale já mám ráda, když je psychologické drama zároveň spojené s určitým napětím děje. A to se o této knize říci nedá. Hlavní hrdinka příběhu mladá Štěpka, mi připadala jako průkopnice ženského feminismu. Nelze se tedy divit, že měla značné potíže najít si vhodného partnera a začlenit se do společnosti. A sňatky z rozumu, jenom málo kdy přinášely štěstí ze vzájemného soužití. Ačkoliv mám velice ráda popisné knihy, tak jak se říká všeho s mírou. U tohoto románu bych proškrtala snad celou polovinu zbytečného děje. Audioknihu, která čítá plných 998 minut, velice dobře načetl pan Vaclav Knop. Jestli se k tomuto příběhu budu v budoucnu ještě někdy vracet, vyposlechnu si raději rozhlasové zpracování z roku 2006, které má příjemných 268 minut a v roce 2006 ho načetl pan Rudolf Pellar.

jirka7470
14.06.2023 5 z 5

Znal jsem jen film a překvapilo mě, jak je kniha čtivá a poutavá. A oproti ní je film plný zkratek, zjednodušení i "výmyslů" a chybí mu poetika a atmosféra předlohy, byť má svou vlastní. Styl mi připomíná až magický realismus (nebo romantický realismus). Svým generačním záběrem, magičností i popisem genderových vztahů mi připomíná Dům duchů Isabely Allende. Škoda, že na rozdíl od ní Havlíček svou trilogii nedokončil.

fénix56
23.05.2023 5 z 5

Kdysi dávno jsem viděla film, teď jsem si přečetla knihu. A byla jsem mile překvapena. I když slůvko mile asi není to správné, kniha byla dost depresivní.

Bylo mi líto naivní Štěpky, která byla na jedné straně dost jednoduchá, na straně druhé citlivá, což je dost nevhodná kombinace. A bydlet na maloměstě, kde je pod neustálým drobnohledem okolí taky není žádná výhra. Štěpka touží po manželovi a dítěti, ale při jejím vzhledu je to dost problém. A když konečně získá manžela, je zaděláno na problém ještě větší.

Konec mi připadal trochu moc protahovaný, ale kniha je napsána krásným, tak trochu starodávným jazykem, takže jsem se rozhodně nenudila.

Paja11.11
22.05.2023 5 z 5

Začátek knihy mi dal zabrat, trvalo mi pár stran, než jsem se začetla, styl psaní mi zprvu nesedl a děj byl zprvu o ničem. Poté jsem ale byla velmi mile překvapena, děj mě vtáhl a na styl psaní jsem si také zvykla. Je to velmi depresivní čtení, ale čtenář se od knihy neodtrhne, jelikož autor vcelku napíná.
Já jsem s knihou nakonec velmi spokojená.

Doubravka1975
19.05.2023 5 z 5

Psychologické drama ze života na malém městečku Jilemnice ( autorovo rodné město) odehrávající se na přelomu 19. a 20. století.
V Jilemnici jsem byla na výletě. Moc pěkné městečko. Nelíbí se mi tady ta filmová obálka. Nemám ráda Petra Čepka a ten jeho kukuč. Filmové zpracování jsem neviděla, ale obsadit Ivu Janžurovou do rolí Štěpky? Jsem si ji představovala úplně jinak. Zde je teda úplně obludně popsaná. Mě byla naopak Štěpka sympatická a fandila jsem ji a bylo mi jí líto.

Borntobike
14.05.2023 5 z 5

Jeden z mála příběhů, který jsem dříve viděla ve filmu a teprve potom četla.
Pavel je spojen navždy s Petrem Čepkem a Štěpka s Pavlou Tomicovou. Viděla jsem ji v nastudování díla Klicperovým divadlem.