Petrolej

Petrolej https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330873/bmid_petrolej-2FW-330873.jpg 4 24 5

Rozsáhlá románová freska zachycuje na pozadí skandálů v naftařském průmyslu v jižní Kalifornii na počátku dvacátých let a na pozadí tamních dělnických bojů zápas nezávislého naftového magnáta s naftařskými monopoly. Jestliže tento magnát, selfmademan, který začínal jako kočí, představuje dobromyslného talentovaného podnikatele, jeho syn, který má po otci podnik převzít, má přes svého přítele mnohem blíže k problematice vykořisťovaných dělníků a usiluje o zlepšení jejich pracovních podmínek. Románový dokument (kniha vyšla poprvé r. 1927) vytváří jako celek pravdivý obraz života v jižní Kalifornii, jak jej autor za svého jedenáctiletého pobytu viděl.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Oil! , 1927


více info...

Přidat komentář

knihomoli
10.11.2021 3 z 5

Do knihy jsem se pustila kvůli úžasnému filmu natočenému na motivy této knihy. V knize je hodně politiky a navíc já odboráře nemusím, přesto je výborně napsaná, film se liší, politika ustupuje, zásadně se mění charaktery některých postav, nutno podotknout, že k horšímu. Ale tím se stává příběh zajímavějším. Doporučuji zhlédnout.

Ence
20.01.2020 3 z 5

Začátek příběhu líčený skrze oči malého Bunnyho a orientovaný na těžbu ropy, obchod, otcovu praxi a jeho rady, na poměry v bohatých kruzích, na hádky vlastníků pozemků, nebo třeba na volné chvíle v Paradise považuji za velice zdařilý. Třináctiletý přemýšlivý Bunny je pro mě čitelnou a pochopitelnou postavou, se kterou jsem se neměl problém celkem rychle ztotožnit.

S přibývajícími stranami se však příběh mění a dostává stále více politického a agitačního náboje, což je vzhledem k povaze podnikatelské činnosti hlavních protagonistů pochopitelné. Zdá se mi však, že na úkor politiky jsou upozaděny nosné prvky a kniha se stává hůře čitelnou a méně záživnou. Události už nejsou popisovány průběžně, ale zkratkovitě až v jejich důsledcích, motivy jednání postav nejsou vysvětlovány, jejich myšlenky a vnitřní boje nejsou prezentovány v podobném duchu jako na začátku knihy. Navíc jsou machinace s koncesemi a hlasy, ropné lobby, univerzitní poměry atp. popisovány zkratkovitě a nesrozumitelně (můj názor). Kvůli těmto vlivům se mi takřka všichni hrdinové s Bunnym v čele postupně odcizili a příběh pro mě přestal být atraktivním.

Postava tesaře (náhoda?) Paula coby neochvějného poctivce, socialisty a posléze komunisty na mě nepůsobila věrohodně, sympaticky ani spasitelsky. Samotný závěr díla je těžce depresivní a bohužel se na mně minul účinkem. I když se mi poslední řádky nečetly snadno, závěrečná smršť zlých a tragických událostí a podivná pasivita postav na konci přesáhly únosnou a uvěřitelnou mez.


Kniga47
07.05.2017 2 z 5

Po "Jatka" a "Boston" docela velké zklamání.

jprst
10.04.2013 2 z 5

Přes tento román asi cesta k autorovu dílu nevede, pokud bych touto knihou začínal, asi bych další knihy tohoto autora už nevyhledával.

yerry
25.08.2011 2 z 5

Už som mal pár kníh od Sinclaira prečítaných, preto som sa tešil (no bolo to už dosť dávno) aj na túto rozsahom objemnejšiu knihu. Našiel som ju v jednom antikvariáte. Začal som ju čítať asi 3x no ani raz som ju nedočítal. Text je to dosť ťažký a depresívne ladený. Množstvo politických klišé v prípade Sinclaira z ľavej strany odrádzalo od ďalšieho čítania. Je to skrátka politický román typu hard a za bývalého režimu bolo podobných kníh u nás publikovaných kvantá, preto som to bral viac ako agitku a odložil medzi knihy viac nečítané. Viem si predstaviť, že vo svojej dobe a v mieste vzniku mohol mať nejaký prínos, u nás však podobná literatúra nejaké pozitívne pocity už nevyvolávala i keď sa v nej nachádza kopec faktov.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Upton Sinclair
americká, 1878 - 1968
1974  83%Džungle
1948  81%Konec světa
1972  71%Petrolej
1947  76%Dračí zuby
1994  60%Dračí sklizeň

Kniha Petrolej je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x