Nebezpečné rituály

Nebezpečné rituály https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47749/nebezpecne-ritualy-47749.jpg 4 17 6

Petra Delicado série

1. díl >

Petra Delicado - čerstvě rozvedená advokátka - se protlouká jako vědecká síla v policejním archivu a žije docela obyčejný život bez vzruchů. Náhle se však všechno úplně otočí a Petra musí rychleji, než je jí milé, začít vést vyšetřování zvláštního případu: v ulicích Barcelony totiž řádí zločinec znásilňující ženy. Poznávacím znamením jeho zločinů je záhadná jizva ve tvaru květiny, kterou zanechává všem svým obětem. Komplikovaný případ a o nic méně komplikovaný kolega zatahují Petru do mnoha krizových situací. Její podřízený Fernán Garzón, paličácký podinspektor z provincie, má totiž problémy nejen s orientací v Barceloně, nýbrž i s novými metodami své dominantní šéfové.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Ritos de uerte , 2006


více info...

Přidat komentář

Staráknížka
21.06.2023

Upřímně řečeno, inspektorka mi připadala jako parádní cvok a mírně hysterická. Asi bych nechtěla aby se mým případem zabývala právě ona. To její střídání nálad a přístup k podezřelým . Navíc nerozumím těm zvláštním hodnostem u španělské policie- co je to subinspektor ? V mém případě trefa vedla. I to se stává.

Alma-Nacida
17.07.2018 1 z 5

To byla přehlídka neschopnosti - jednak policejní a jednak spisovatelské. Nemít knihu do výzvy s vědomím, že další možnost je Javořická, šla bych od toho. Jediná spása byla rychločtení. :)


malen
19.07.2016 5 z 5

Taková odpočinková detektivka, od které jsem se nakonec nemohla odtrhnout.Prima čtení.

(Jen jsem si musela vygůglit , jak vypadají ty tolik zmiňované geránie. A ony to muškáty, což by v detektivce asi nebylo tak tajemné. :) I když , pokud jsem dobře četla, někdy to místo geránie byly gardénie, takže mi zůstává záhadou, co to vlastně Petra pěstovala :)

woodward
02.02.2016 5 z 5

Řízením osudu jsem se k téhle první ze série detektivek o Petře Delicado a Fermínu Garzónovi dostal až po přečtení jiných dvou pokračování, ale naštěstí to nehraje roli. Autorka se neoddává oblíbenému nešvaru jiných tvůrců tohoto žánru, kteří čtenáře vedle kriminalistického pátrání nakrmí až po žábry informacemi o spletitém vývoji vztahů a soukromých problémů svých hrdinů jako v telenovele, a vynechat jeden díl znamená prodírat se stránkami řečí o věcech, které se řešily už dřív a o nichž autor předpokládá, že je máte "nastudované". Je zajímavé dovědět se, jak se ti dva policejní parťáci poprvé potkali a jak se ze začátku vzájemně oťukávají, než najdou společnou řeč, ale pro chápání souvislostí v následujících svazcích to není zásadně důležité.
Tahle paní Giménez-Bartlett se mi líbí čím dál víc. Nedělá z toho vědu, vypráví prostě, jednoduše, s nadhledem a lehkým humorem o nesnadném pátrání po pachatelích temných, špinavých zločinů. Rozdílnost povah i "backgroundu" obou protagonistů vyvolává neustálé mírné jiskření, vedoucí k občasným srážkám, které ale nikdy nemají dlouhého trvání. A když konečně toho pachatele vypátrají, jdou na kafe nebo na pivo - nekonají se žádné fanfáry, ani na nás autorka nevybalí žádné ponuré moudro o zlém, zkaženém světě. Celé to vyprávění skončí stejně neokázale a obyčejně jako začalo. Je to radost číst.

R.E.M.
31.12.2013 3 z 5

Nevšedně pojatá detektivka ze současnosti, úplně jiný styl v tomto žánru (chce to si zvyknout) příjemně civilní, bez klišé. Vcelku sympatická, nejednoznačná hlavní postava. Zápletka ne moc rafinovaná, která ovšem do tohoto civilního způsobu vyprávění přesně zapadá. Děj nám předhazuje pár podezřelých, snaží se čtenáře zmást. Vnímavý čtenář ještě před závěrečným vyvrcholením pozná, kdo je skutečným pachatelem, ale i tak konec nezklame.

konformita
20.11.2013 5 z 5

Výborná kniha. Odteď se řadím mezi stoupence komisařky Delicado. I když se zprvu zdá, že svým případem postupují poněkud kostrbatě a nehorázně pijí, nakonec se pravdy dopídí.

Štítky knihy

španělská literatura

Autorovy další knížky

Alicia Giménez-Bartlett
španělská, 1951
2008  75%Nebezpečné rituály
2010  72%Mrtvý z papíru
2009  80%Dny pod psa
2009  83%Poslové temnoty

Kniha Nebezpečné rituály je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x