Petr Vok z Rožmberka

Petr Vok z Rožmberka https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301266/bmid_petr-vok-z-rozmberka-zQY-301266.JPG 5 22 9

Populárně-naučná monografie známého českého historika Milana Švankmajera o posledním Rožmberkovi popisuje život posledního rožmberského vládce jihočeského dominia. O Vokovi panuje řada legend a mýtů, které ho popisují jako prostopášníka a flamendra, k čemuž přispělo i populární filmové zpracování. Autor však vylíčil jeho osud a postoje jako komplikovanější, než by se z tohoto obrazu mohlo na první dojem zdát. Kniha například zmiňuje významnou skutečnost, že se Petr Vok přiklonil k evangelíkům, kterým pomáhal nejen finančně, ale podílel se i na prosazení Rudolfova majestátu, který potvrzoval náboženskou svobodu v Čechách.... celý text

Přidat komentář

dana_vrana
23.12.2023 4 z 5

Poutavá kniha o životě jednoho z nejvlivnějších mužů své doby. Doplněná o celkový a dosti detailní popis historicko politické situace v naší zemi i v Evropě. Petr Vok v mnohém svou dobu předběhl, nemohl být zcela pochopen, protože všechny důsledky (ne)dodržování jeho politiky dokážeme ocenit až o několik století později... Až mi v závěru knihy bylo smutno, kolik snahy, dobra a geniality s posledním Rožmberkem odešlo. A jak se vlastně charaktery těch, kteří vládnou, napříč historií téměř nemění.

mistrikova
06.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Dnes právě uplynulo 411 let od úmrtí českého šlechtice a významného politika Petra Voka z Rožmberka. A zrovna dnes jsem tuto naprosto skvělou monografii o jeho životě, názorech, tehdejší politice a dění v českých i moravských zemích, dočetla. Kniha ve mně zanechala naprosto fascinující dojem ohledně politických, náboženských a humanistických názorů a schopností Petra Voka z Rožmberka. V dnešní době je tato velmi známá postava českých dějin stylizovaná do českého Dona Juana své doby. A kniha Milana Švankmajera nás vyvádí z historického omylu. Popisuje mládí, dospívání a nabývání zkušeností i vývoj jeho názoru na náboženství a snahu o omezení vlivu Habsburků na dění v českém království. Petr Vok, věřící šlechtic, sám protestant, podporující svobodu náboženského vyznání, zároveň druhý nejbohatší a nejvlivnější šlechtic po císaři, znamenitý "ekonom" i politik, který svým "programem" oslabujícím vliv habsburského majestátu a podporující roli stavů na vládě v Čechách udělal mnohem více než jeho současníci, např. Karel starší ze Žerotína (také protestant, nejznámější moravský politik, podporující však Habsburky na českém trůně). Historická postava, která si zasluhuje obdiv i pro svou dobročinnou činnost. Doporučuji k přečtení všem, kteří se zajímají o historii.


Jája92
23.01.2021 4 z 5

Poutavě napsaná kniha s množstvím informací o životě Petra Voka, jeho bratrovi Vilémovi a tehdejším životě.

DuncanIdaho
11.10.2020 5 z 5

Někde jsem četl, že odporná veřejnost toto dílo kritizovala za jisté nesrovnalosti a nepřesnosti. Toto jako laik nemohu posoudit. Co ale mohu posoudit, je čtivost a přínos z oblasti české historie pro čtenáře neodborníka. V obou případech mohu říct, že to bylo dobré. Pro normálního člověka je nejdůležitější obecný náhled a ne přesnost detailů historie. A já doufám, že jako nástin doby a života Pera Voka je tato kniha dobrá. Rozhodně jsem se při čtení bavil a i poznal osobu posledního Rožmberka.

Hani77
02.03.2019 5 z 5

Četla jsem na zkoušku z dějin a líbilo se mi to ☺. Udělala jsem si hezký přehled o té době a nebylo to nudné.

Damato
08.07.2017 5 z 5

Tím,že mám ve větvi Rožmberků chaos,zmatek a nekázeň,těšila jsem se na tohle čtení,samozřejmě i s tím,že jsem čekala nějaké ty divočiny z života pana Voka.Kniha je suprová,moc hezky se četla, i když v rožmbercích mám chaos a zmatek pořád. Hm,tu nekázeň v mých znalostech,to nějak nedávám...ale ta k panu Vokovi patří,tak co ...

Mikino00
14.08.2015 5 z 5

Velmi čtivě napsaná monografie doplněná o kapitoly z obecného politického vývoje Čech, což ve výsledku tvoří velice komplexní pohled na dobu Petra Voka.

Čtec
11.06.2014 5 z 5

Docela překvapení. Vím, že bych to neměl zlehčovat, ale přesto: Je to zvláštní pocit po nějakých patnácti letech zjistit, že oblíbenou knihu nenapsala žena Anežka Svobodová, nýbrž muž Milan Švankmajer. Většinou si totiž spisovatele, pokud ho/ji neznám, snažím představit. A tak jsem si tehdy stvořil jakýsi vnitřní obraz spisovatelky-historičky Anežky Svobodové. Ten je teď ovšem v troskách :-)

white
23.05.2012 5 z 5

kniha, která populárně naučně a dle mého velmi zajímavě osvětluje nejen život a dobu Petra Voka ale otevírá možnou cestu k hlubšímu studiu historie Rožmberků obecně....