Petr píše :-)

Petr píše :-) https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246274/mid_petr-pise-fxM-246274.jpg 4 29 11

Facebook jsme si s kapelou založili v lednu 2010. Asi dva roky mi trvalo, než mi opravdu došlo, jak dobrá je to spojka mezi kapelou a fanoušky. Takže někdy v roce 2013 jsem začal psát častěji, častěji odpovídat na komentáře, a to pouze z jediného důvodu: Moc mě to bavilo (a baví!). Aby bylo jasné, že příspěvky na kapelový blog píšu já, začal jsem je uvádět slovy Petr píše: Postupně jsem je psal téměř každý den, protože ono se téměř každý den něco semlelo. Něco, co utkvělo a co se vybavilo hned při podvečerním usednutí za klávesnici. Nepřipravuju si předem nic, nemám žádný plán, nechám většinou, ať se to napíše samo. Pouze se snažím, ať to pro nikoho - včetně mě - nepředstavuje ztracený čas. Frontman kapely, autor knihy Petr Fiala.... celý text

Přidat komentář

eraserhead
08.08.2023 5 z 5

Jen mi zvolna docházelo, že jednou z nejdůležitějších svobod je svoboda prožít svůj život, jak sám chci. Už žádní Oni, žádné výmluvy, žádné kdyby, žádný ažpak.

Mňága & Žďorp byla pro mě dlouho přesně ta kapela, kterou jsem si nikdy záměrně nepouštěl ani ji nevyhledával, ale tak nějak jsem o ní stejně věděl. Poprvé jsem ji pořádně slyšel až před dvěma lety, kdy jsem navštívil jejich koncert (protože když dojeli z té jejich prdele do té naší prdele, to se cení a člověk má chuť podpořit). Ke svému milému překvapení jsem zjistil, že navzdory výše zmíněnému, jsem si s nimi stejně tak třetinu setu broukal, protože jsem to znal. A na tom koncertě jsem si také koupil tuhle knihu, protože Protože jsem měl hrozně rád pořad Ladí neladí, který Petr spolumoderoval a přišel mi tam hrozně sympatický, obecně i jeho názory. A hrozně sympatický mi přišel i na tom koncertě, stejně jako kapela, kterou jsem od té doby začal poslouchat záměrně. No a když jsem letos navštívil Mňágu podruhé, tak jsem se na tu knihu konečně vrhl. A Fiala je mi sympatický zase o něco více. Líbí se mi jeho rychlost trefného postřehu a smysluplné reakce, líbí se mi jeho smysl pro humor a krásnou hru se slovy. Líbí se mi jeho nadšení. Je to přesně ten muzikant, který se blíží mé idealistické představě. Tohle všechno mi kniha odhalila a dala. Kdybych měl její obsah shrnout jednou větou, zněla by asi takhle nějak: Ukáže, co dělá muzikant v době, když vy si pouštíte jeho písně. Mnohovrstevnatý náhled do chodu a fungování kapely, do soukromí a zázemí muzikanta, do jeho myšlenek, života a ohlížení se (tyhle vzpomínkové pasáže mě bavily nejvíce, u jeho vzpomínání ohledně Rytmuse jsem se málem pochcal smíchy). Možná jsem si k Petrovi a Mňáze hledal cestu dlouho, ale jak zpívá klasik, i cesta může být cíl Takže? Takže dobrý!

Svět je samozřejmě jen jeden, všechno ostatní jsou povídačky pro hloupé děti, kterými bohužel všichni tak trochu jsme. Vzduch ani slunce nikomu nepatří, že?

Gracian1964
29.04.2023 5 z 5

Výborné a múdre postrehy zo života lídra MaŽ. Pre priaznivca hudby a zmienenej kapely užitočné čítanie. Zvlášť ma potešil náhľad na reálie z Číny.


martini.ce
23.06.2021 5 z 5

Petr Fiala a Mňága jsou moje krevní skupina, takže hodnocení tím bylo pochopitelně ovlivněno Knížka je výborná a doporučila bych ji nejen skalním fanouškům. Třeba i jako doping pro horší dny, protože ač je dnes hůř, zítra zase vyjde slunce. Život je skvělý a někdy je to jízda, oumajgad

Klamm
15.05.2019 4 z 5

Facebook nemám a nechybí mi. Nicméně jsem věděl, že tam Petr píše. Jsem proto rád za tento výtisk. Když to jde, dávám přednost čtení tištěné knihy, než obrazovce. Navíc příjemný formát a deníkové jednohubky. Četlo se to samo.
A co jsem se vlastně dozvěděl?

Petr pije nadmíru kafe, miluje hudbu, chodí venčit psy, cvičit do fitka, skládá písničky, pořád někde lítá, místo zpátečky řadí jedničku a bourá do trafiky. Jo a neustále dodává, jak je to boží, super a paráda. Občas jsou tam i chmury, ale převládá nadhled a vděk. ,,Kdo nežral hlínu, ten to neocení."
Jo a hlavně má rád knihy!

KláraHunčarová
06.10.2018 5 z 5

Jedním slovem: výborné :)

filispin
05.02.2017 4 z 5

Osobní i profesní Život popsaný s lehkostí, zápalem pro věc, vtipem a nadhledem. Jak prosté. Koncentrace pozitivní nálady. To je ve stručnosti tato kniha Petra Fialy. Bavilo mě to a rozhodně "to není blbé" :)

valda
27.11.2016 3 z 5

Člověk, který se v devadesátých letech zajímal o hudbu, tak ať chtěl nebo ne, tak určitě musel zaregistrovat skupinu Mňága a Žďorp. Skupina existuje dodnes a i když už není tolik v pozornosti médií, tak si rozhodně udržuje dost podstatnou fanouškovskou základnu. Dost velký podíl na tom má její frontman, který kromě toho, že se vyznačuje psaním většiny textů písniček skupiny, tak se zajímá i o "konkurenční" hudební scénu a nebojí se jí zábavně komentovat. To se mu dařilo 10 let s pořadem Ladí Neladí v České televizi, který si myslím v dnešní vyvážené době citelně chybí. A nyní se mu to daří např. pomocí vtipného komentování dění nejen kolem kapely na Facebooku.
Což došlo až tak daleko, že se vytvořil na serveru startovac.cz úspěšný projekt na podporu knižního vydání Fialových příspěvků z Facebooku.
Fiala píše o všem možném, kromě kapely, často taky o rodině, o životě v Zubří a Valmezu (kde to taky celkem znám). Hlavní podnět k připravení knihy byl ale asi dřívější projekt, kdy si kluci v hospodě řekli, že další desku natočí v Číně, protože všechno je přece Made in China, zasmáli se tomu. A ráno, navzdory tomu že vystřízlivěli, tak na tom začali pracovat s pomocí Startovače, a ono to přes všechny ty pochybovače a refrén Je to nemožné, vyšlo. Takže se můžete těšit i na zážitky z Číny.

Michal1999
24.05.2016 3 z 5

Objektivně musím poznamenat, že tahle knížka bude těžko bavit někoho, kdo není fanouškem Mň&Žď...

hojchna
03.12.2015 5 z 5

Jsem velký fanoušek skupiny Mňága a Žďorp a Petr Fiala mi přijde jako hodně zajímavá osoba. Tím jsem možná trochu ovlivněná v hodnocení, ale jeho příhody, které jsem už četla na FB stránkách, mě opravdu baví.. jen tam teda mohl dát všechny příspěvky :D

lushi
27.09.2015 4 z 5

Moc milá knížka, většinou platí jeden příspěvek = jeden milý příběh. Skvělé čtení do hromadné dopravy!

pdoubkova
23.04.2015 4 z 5

knizka podporena a zakoupena na Startovaci ma na neco mezi 3-4 hvezdickami

vybrane FB statusy z roku 2010-2015, jak se zije ceske kapelu a Petru Fialovi, vcetne zazitku behem nataceni desky v Cine, nejvic me bavila posledni cast, tam se ty povedene docela sesly

"Jaký je rozdíl mezi hezkou a ošklivou horolezkyní???"
...
Hezká většinou dosáhne vrcholu již v základním táboře" :-)

Autorovy další knížky

Petr Fiala
česká, 1964
1993  91%Z nejhoršího jsme uvnitř!
2015  86%Petr píše :-)
1999  93%Mňága a Žďorp: Výhledově
2022  90%Každý den odvahu
2017  100%Mňága & Žďorp kompletní zpěvník 1987-2017

Kniha Petr píše :-) je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce21x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x