Prsten Borgiů

Prsten Borgiů https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75616/bmid_prsten-borgiu-2jA-75616.jpg 5 199 19

Petr Kukaň z Kukaně série

< 2. díl >

Druhý díl románové trilogie Vladimíra Neffa - Prsten Borgiů - přináší po knize Královny nemají nohy další příběhy rytíře Petra Kukaně z Kukaně, syna pražského alchymisty z doby Rudolfa II. Tentokrát se odehrávají v rudolfínské Praze, v renesanční Itálii a také na cařihradském dvoře tureckého sultána a pařížské Bastile. Neohrožený Petr Kukaň opět prochází na své dobrodružné cestě za spasením světa mnoha podiv budícími nebezpečenstvími a protivenstvími, neboť jeho ušlechtilé názory a chvályhodné záměry se znovu tvrdě střetávají s realitou mocenských zájmů v tehdejší Evropě, stojící na prahu třicetileté války. Ze všech nástrah a léček však znovu s pomocí autorova fabulačního mistrovství a jemně ironického nadhledu šťastně vyvázne. Jak tomu bude příště?...... celý text

milan.valden
milan.valden
08.02.2023 4 z 5

Na druhý díl historicko-dobrodružné trilogie Vladimíra Neffa Královny nemají nohy (1973), Prsten Borgiů (1975), Krásná čarodějka (1980) jsem se velmi těšil. Opět jsem se s radostí ponořil do barvitých osudů neohroženého a čestného hrdiny Petra Kukaně z Kukaně, vyprávěných krásnou šťavnatou češtinou, s nadhledem, lehkostí, ironií, humorem i napětím.

Belanna
Belanna
28.08.2022 3 z 5

Na tuto trilogii jsem se hodně těšila (v tomto vydání vycházelo v době mých středoškolských let), ale naprosto mi nesedl autorův jazyk a věděla jsem, že sice knížky přečtu, ale v budoucnu autora vyhledávat nebudu.


Hakate
Hakate
28.08.2022 3 z 5

Bohužel Neff, není z autorů, který mě oslovil.
U série jsem chvíli vyloženě trpěla a nebavila mě.

ddkk
ddkk
15.10.2021 5 z 5

Pokračování skvělých dobrodružství Petra z Kukaně je snad ještě napínavější než byl první díl. Jeho osud si s ním zahrává, on však dokáže díky své neohroženosti, inteligenci ba i vzdělání (kolik jen jazyků ovládá slovem i písmem!), i své čestnosti a pravdomluvnosti všechno překonat. Hrdina jak se patří! Navíc - jeho otčinou jsou Čechy...

Je to neskutečná rozkoš číst, ba i poslouchat - tu skvostnou Neffovu češtinu, rozmanitou, plnou nádherných málo už slýchaných slov i slovosledu, s krásnými přechodníky , přirovnáními i s vtipným a lehce ironickým nadhledem. Čiročiré potěšení.

Doporučuji.

milan3144
milan3144
28.01.2021 5 z 5

...a i když jsem od něj doposud nic nečetl, už chápu přirovnání některých čtenářů této trilogie k dílům Alexandera Dumase. Opět jsem se dobře bavil a byl napnut jak to bude dál..co byl...jsem. A tak pravím: "Hnedle sem s tou Krásnou čarodějkou, neb má mysl baží po dalším dobrodružství. A nechť všichni zví, že já jsem svým hodnocením i tento díl zpětihvězdil."

alabra
alabra
02.09.2020 5 z 5

Souhlasím s Kaikem, lépe bych to nenapsala,obdivuji taktéž vybroušený jazykový styl,historickou erudovanost, schopnost barvitě představit své hrdiny, vylíčit čestnost až za hrob i zlotřilost, vychytralost a proradnost. Paráda.

Kaik
Kaik
16.08.2020 5 z 5

Čirá srdeční záležitost.

Vladimír Neff je verbální génius. Jeho jazykově úchvatný způsob vyprávění a historický přehled nikdy nepřestanu obdivovat. Byla to radost a zároveň výzva rozplétat souvětí, která by leckdo označil za krapítek delší, přičemž nikdy neztrácela smysl, psaná tak nádhernou češtinou, že byl náš nelehký jazyk, myslím, vytěžen až do mrtě.

A hlavní hrdina - Petr Kukaň z Kukaně - pro mě navždy zůstane největším literárním hrdinou všech dob. Mladý muž tak pevného charakteru, výjimečných schopností a morální čistoty, až je to pro něho nezřídka sebezničující, musí být zkrátka vzorem pro každého. Navíc máme společné křestní jméno.

Bez nejmenšího zaváhání hodnotím plnými pěti zrnky Kamene mudrců hromadně celou trilogii, neboť ji mám přečtenou již poněkolikáté. Tentokrát se zapojili i junioři v rámci společné četby před spaním, z čehož mám velkou radost. Bylo to humorné, dobrodružné i poučné čtení, které se mi navždy zapsalo do hrudního svalu.

Skawin
Skawin
26.06.2020 5 z 5

Petr Kukan da Kukan je můj nedostižný knižní hrdina :-) I ve druhé díle trilogie autor nezklamal. Vtipné, poutavé a jazykově výborně zpracované.

Tydvik
Tydvik
19.05.2020 5 z 5

Hrozně mě bavil ten parodický ironický čertík, který neustále odněkud vystrkoval růžky.
Je to neskutečně a dokonale bizarní.
A ta kouzelná čeština...to je prostě nádhera. U tohoto autora to ovšem asi ani jinak být nemůže.

Kuža007
Kuža007
16.03.2020 5 z 5

Nádherná dobrodružná Neffova trilogie šlechtice Petra Kukaně z Kukaně, místy připomínající díla Alexandera Dumase, nás zavádějí do rudolfínské alchymistické Prahy. Tentokrát nás příběh přivede i do Itálie a zjistíme, jak se Petr Kukaň z Kukaně zaplete do záležitostí okolo prstenu Borgiů. Jako opět mě pan Neff nezklamal.

alibaba72
alibaba72
23.07.2019 5 z 5

I druhý díl o Petrovi Kukaňovi z Kukaně mě hodně bavil a jsem opravdu rád, že jsem po této historické sérii hmátnul a vylovil ji z hlubokých koutů mé knihovny. Už se chystám na třetí díl. Asi si seženu všechny dostupné knihy Vladimíra Neffa, tento autor je vskutku výborný a rád si přečtu další jeho knihy :-)

KLADIK
KLADIK
18.02.2019 5 z 5

Třetí díl leží hned vedle. Takže hurá do čtení!!

shmaic
shmaic
24.10.2018 5 z 5

Skvela kniha. Skoda, ze saga ma pouze 3 dily.

Klárai
Klárai
25.08.2018 5 z 5

Trochu slabší, než první díl, ale určitě stojí za přečtení.

Jaruš7
Jaruš7
22.11.2017 5 z 5

II.díl ze série Petr K. z Kukaně.
Hrdina Petr K z K má sudičkami dané štístko, ale kol sebe zradu a zradu kam se podívá.
Autor ho protáhl vším, co v tomto časovém pásmu bylo dostupné. Nejen společností papeže, kardinálů, královských dvorů, ale i sultanátem i zvyklostmi harému, a i společností francouzského kapitána mušketýrů pana de Tréville, i převtělením do hraběte de Monte Chiara s vlastním ostrovem.
Jeho pestrá dobrodružství nemají jazykové bariéry, českým fíglem - defenestrací, zdolává zapeklité okamžiky, přes útrapy je věrný svému přesvědčení že Rozum, Spravedlnost a Pravda je to, čemu se v jeho poslání nelze zpronevěřit.
Citát :" To jsi tak svatý, nebo pitomý ?"

DooFooS
DooFooS
11.02.2014 5 z 5

V celé trilogii mě nepřestávala překvapovat originální kombinace historie a smyšleného příběhu a to do nejmenších maličkostí. Příběhy nafuky Petra z Kukaně jsem si užíval a jeho dospívání a zrání mě bavilo, rozesmávalo a napínalo a nutilo číst a dál a rychleji a zvědavěji. Druhý díl se nese v diplomatickém duchu a považuji ho za zajímavý opět především z pohledu historického kontextu.

vejnar
vejnar
22.03.2013

První díl se mi také líbil víc, bylo to napínavější a poutavější. Této bych dal necelé čtyři hvězdičky..

hortenzie
hortenzie
12.01.2013 2 z 5

Bohužel, ani pokračování Královen mne nenadchlo. Mám ráda knihy s historickou tématikou, ale tento styl nemusím.

kedalch
kedalch
26.04.2011 4 z 5

Druhý díl poutavých příběhu Petra Kukaně dle mého názoru nedosahuje kvalit prvního dílu, přesto stojí za přečtení. Petr se znovu z beznaděje vyhrabe až na samý vrchol moci, ale nešťastnou shodou okolností znovu o všechno příjde. Jak to celé dopadne se dozvíme ve třetím dílu.... :-)