Krásná čarodějka

Krásná čarodějka https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14827/krasna-carodejka-14827.jpg 4 186 21

Petr Kukaň z Kukaně série

< 3. díl

Závěrečná část románové trilogie. Petr Kukaň z Kukaně je tentokrát vtažen do krvavého víru třicetileté války a stane se tu protivníkem Albrechta z Valdštejna, jejž považuje za hlavního podněcovatele šílenství, které zachvátilo větší část Evropy.

Přidat komentář

milan.valden
08.02.2023 4 z 5

Závěr trilogie Vladimíra Neffa o Petrovi Kukani z Kukaně Královny nemají nohy (1973), Prsten Borgiů (1975) a Krásná čarodějka (1980). Postupně se z roku 1617 přesuneme až do roku 1630, kdy již naplno zuří třicetiletá válka. Důležitou postavou třetího dílu se stává vojevůdce vévoda Albrecht z Valdštejna...
Autor opět perlí po stránce dějové i jazykové, trilogie si udržuje vysokou úroveň, znovu nechybí napětí, vtip, dobrodružství, nadsázka ani ironie a také odkazy na různá jiná díla, např. Petr je vězněn ve slavné pevnosti If (jako o dvě století později Dumasův Edmond Dantés) a onou titulní krásnou čarodějkou je jistá Libuše zvaná Kuráž.
Atmosféru skvěle doplňují ilustrace Adolfa Borna ve třetím vydání celé trilogie z roku 1984 (nakladatelství Československý spisovatel). Tuhle Neffovu povedenou a zábavnou trilogii je zkrátka radost číst!

Belanna
28.08.2022 3 z 5

Na tuto trilogii jsem se hodně těšila (v tomto vydání vycházelo v době mých středoškolských let), ale naprosto mi nesedl autorův jazyk a věděla jsem, že sice knížky přečtu, ale v budoucnu autora vyhledávat nebudu.


Hakate
28.08.2022 3 z 5

Bohužel Neff, není z autorů, který mě oslovil.
U série jsem chvíli vyloženě trpěla a nebavila mě.

vladka16
10.04.2022 5 z 5

Všechny tři díly se mi moc líbily. Vtipnou , zajímavou a poučnou formou příběh zapadá do kousku našich i evropských dějin. Ale zůstává ve mě ještě jeden pocit, a to, jak se tehdejší doba v mnohém podobá té naší. Přátelství, zrada, pletichaření a podvody mocných tohoto světa, ve kterém se obyčejný a poctivý člověk nedokáže zorientovat ,natož bránit. A v dnešní době naši mocipáni mají lepší a sofistikovanější způsob jak podvádět, lhát a ničit. Ale knížky jsou moc fajn a je to psané krásným jazykem. K těmto knížkám se ráda za čas vrátím . Doporučuji.

vladislav6610
02.03.2022 5 z 5

Konec Petra Kukaně z Kukaně.

ddkk
24.10.2021 5 z 5

Rekovný hrdina Petr z Kukaně, neznající nic než pravdu, mě provázel pěkných pár dnů. A byla to podivuhodně krásná procházka!

Podle Petrova stvořitele a vypravěče jeho životní poutě, tedy Vladimíra Neffa, se bez Petra neobešla snad žádná významnější dějinná událost tehdejší Evropy. Velmi umně ho Neff dosadil do skutečných reálií i do vlastních fabulací, připravil mu spoustu úžasných dobrodružství a ještě ho obdařil skvělým intelektem a morálním myšlením.

A tak si říkám, jaká škoda, že to vše, co si na Petra a s Petrem Neff vymyslel, nebyla tak úplně pravda. Jakpak by asi dneska vypadal náš svět, kdyby se všechny Petrovy ideje a záměry vyplnily!

Výborně jsem se bavila - už jen pasáže s Albrechtem z Valdštejna, jeho údajným dvojníkem, s mužem se železnou maskou i pochyby o tom, kdo a kdy byl vlastně v tom Chebu zabit a dokonce "existoval vůbec nějaký Albrecht z Valdštejna ?!?" prostě nemají chybu.

Znovu musím vyzdvihnout skvělou historizující Neffovu češtinu. Ta hra se slovy, ta vynalézavost v slovosledu a do toho jak rána z čistého nebe třeba výraz "job"! Je vidět, jak se Neff vůbec nebral vážně a vsadím se, že si to psaní bezvadně užíval. A vlastně se ani nedivím, že téhle češtině současná mladá generace jaksi nerozumí. Jo, kdo nemá načteno...

Moc se mi líbila celá trilogie a znovu musím smeknout před Panem spisovatelem Vladimírem Neffem.

EmanuelBremi
08.03.2021 4 z 5

Série mě celá překvapivě moc bavila, ale tento poslední díl musím hodnotit o stupínek níže. Kniha byla někdy natahovaná a rozvláčná i na poměry Vladimíra Neffa. Například: Chápu význam specifik Valdštejnova podpisu, ale ač to byl popis bravurní, tak mi přišel bolestně zdlouhavý.
Často mám problém s konci, ale tento mě vzhledem k rozvláčnosti knihy zklamal.
4 z 5 hvězd a za pár let se k sérii moc rád vrátím.

milan3144
06.02.2021 4 z 5

Jednu hvězdu ubírám, přeci jenom se mi předchozí dobrodružství zdála o něco lepší, ale i tak jsem stále velmi spokojen. A ten konec? Inu, díky němu mohl zůstat Petr Kukaně z Kukaně, až do konce knihy tím spravedlivým, statečným, čestným, vlivným a často i mocným, ale zároveň také historicky neznámým, lépe řečeno nedoložitelným a tak mohl být jeho život napasován na skutečné historické události.
Pěkné čtyři hvězdy.

alibaba72
12.08.2020 5 z 5

Poslední část trilogie byla opět zábavná, čtivá, dobrodružná a příjemná četba. Velkým bonusem této trilogie je nádherná čeština. Věřím, že se za pár let k Petrovi z Kukaně vrátím.

Skawin
23.07.2020 5 z 5

Třetí díl příběhů Petra Kukaně je stejným jazykovým klenotem jako dva předchozí. Kniha je zábavná, ale i poučná...

Kuža007
16.03.2020 5 z 5

Nádherná dobrodružná Neffova trilogie šlechtice Petra Kukaně z Kukaně, místy připomínající díla Alexandera Dumase, nás zavádějí do rudolfínské alchymistické Prahy. A navíc je Petr vtažen do třicetileté války, kde bojuje s Albrechtem z Valdštejna. Jako opět mě pan Neff nezklamal.

Matevi
11.04.2019 1 z 5

Dočetla jsem jen proto, že knihy nevzdávám. Při čtení střední pasáže o Bohu se to ale málem stalo. Toto téma je omílané v každém díle. Protivná postava "krásné čarodějky" se vůbec neměla objevit.

KLADIK
18.02.2019 5 z 5

Celo sérii jsem přečetl během jednoho týdne. To se mi ještě nestalo. A navíc je to asi vůbec moje první knižní série v životě. Děkuji panu spisovateli za skvělé příběhy plné neočekávaných zvratů a nekonečně krásných souvětí. I když podezřívám hlavního hrdinu Petra Kukaně z Kukaně ,že to byl asi první člověk s komunistickými ideály, byť se děj odehrává před cca tři sta padesáti lety.

shmaic
28.11.2018 3 z 5

Vyvrcholení trilogie bylo nečekaně dobré, ale samotný konec byl zklamáním.

Jaruš7
17.12.2017 5 z 5

III. díl ze série Petr Kukaň z Kukaně.
Ponor do reálně historického romantična s ideálně bláhovou vizí, která dává po věky lidstvu víru v lepší hodnotu života. Proč alespoň v románu nezůstat věrný čistým symbolům Pravdy, Spravedlnosti a Rozumu.
Období politických intrik (kardinál Richelieu, papež Urban, král Gustav Adolf, Ferdinand III., Albrecht z Valdštejna), úmornost třicetileté války, ambice pro post na uprázdněný český trůn, tlak na církevní restituce po husitské revoltě; postava Petra zde odhaluje konfrontaci drsné skutečnosti s lepším, i když marným snem.
( Skutečná vražda A. z V. se mi jeví jako základní impuls pro tento trojdílný román, tajuplný pachatel s životně blahodárným motivem, obestřen mravním a etickým fluidem , vykonav co vykonal, ustupuje do nenávratna, jen tu zanechal stopu ideje.)
Příjemná četba.

GepardLady
11.08.2015 4 z 5

Kdybych si dopředu nepřečetla zdejší komentáře, v nichž někteří dobráci vyzradili konec, nepouštěla bych se do třetího dílu s takovou nechutí. I když vzestupy a pády Petra Kukaně působily už v druhém dílu nadměrně opakujícím se dojmem, stejně jsem se do té doby na pokračování těšila. Nicméně jsem autorovi vděčná, že se s koncem nemazal a zbytečně ho nepatetizoval. S hlavním hrdinou jsem totiž od května do srpna trávila příjemné večery i dlouhé cesty a oblíbila jsem si ho i přesto, že byl tak nadlidský a trochu cvok. Pan Neff to prostě podal tak, že ho nešlo nemít rád. A i když jsem měla při čtení pocit, že "krásná čarodějka" dala jméno knize zbytečně, protože se v ní téměř nevyskytuje a víc by sedělo třeba Albrecht z Valdštejna, nakonec sehrála roli více než zásadní a holt to skončilo, jak to skončilo - kdyby ne, české dějiny by vypadaly úplně jinak. Cherchez la femme.

3497299
03.06.2014 5 z 5

Vladimír Neff si s historií hraje silou opravdového demiurga-auktora. Do šedých skvrn dějin vkládá fiktivní postavu Petra Kukaně z Kukaně a skrze tento úběžník rozkládá a skládá známé události, ovšem trochu jinak, s lehce jiným vyzněním či náhledem; vždy pak se značným ironickým nadhledem. Na postavě hrdiny z Kukaně se pěkně utváří jak kritika náboženského myšlení (což mohlo snad konvenovat rozhodčím komunistickým kádrům na tehdejších vydavatelských bidýlkách), tak ovšem také kritika nedochůdného rozumářství v podobě jakéhosi vulgarizovaného pozitivismu (což už jim zřejmě konvenovalo o něco méně). Neffova svérázná volná variace na Candida s lehkostí obkresluje řadu ideologických paradoxů. Svět je ovládán vášněmi a dosud neobjevenými temnými pudy, proti nimž je Petrovo světlo rozumu a vědění přes veškeré nadání buď jen blikotavou lampičkou, nebo hůře - zkázonosnou zápalnou pochodní. Koneckonců sám Petr se – ač do značné míry nevědomky – nachází v absurdní situaci: spoléhá se pouze na ratio a nevěří na osud, ten mu ovšem neustále předvádí systém pastí, do nichž jej již zpočátku uvrhla trojice sudiček, reprezentujících jakýsi vyšší řád. Petr je tak ztělesněním paradoxu: sekularizovaný osvícenský rozum coby dokonalý nástroj v rukou Páně. Co pak na Neffově konceptu zejména potěší je to, že na rozdíl od moderních mytologií zvíce Harryho Pottera a podobných, kdy se dokonale průměrný hrdina navzdory své průměrnosti stane Velkým Hrdinou (tedy cílení na dokonalé ztotožnění statistikou utvářeného čtenáře), zde se dokonale Velký Hrdina navzdory své velkoleposti stává bezmocným a bezejmenným jednotlivcem ve Velké Hře Světa. Zatímco svět harry potterů si žádá falešného anti-hrdinu, falešný svět Petra Kukaně (s velkými iniciálami, neboť nikdo není jako on!) si žádá pravého reka, aby na něj uvalil smrtící nástroj své antiteze.

Venkoncem je Neffova trilogie také stylisticky úchvatné dílo, jež je coby demonstrace autorovy erudice, fantazie a velkého tvůrčího nadání vůbec srovnatelná s největšími díly toho ramena literární postmoderny, která nerezignovala na propracovaný příběh. Maně mě během čtení napadala srovnání se jmény jako je Jan Křesadlo či Vladimir Nabokov. Neff, třebaže jiný, v něčem přesto velmi podobný.

DooFooS
11.02.2014 5 z 5

V celé trilogii mě nepřestávala překvapovat originální kombinace historie a smyšleného příběhu a to do nejmenších maličkostí. Příběhy nafuky Petra z Kukaně jsem si užíval a jeho dospívání a zrání mě bavilo, rozesmávalo a napínalo a nutilo číst a dál a rychleji a zvědavěji. Závěrečný díl je místy rozvleklý a vše spěje do nevyhnutelného finále, které mě netěší a při druhém čtení jsem poslední knihu raději odložil pár stránek před koncem a udělal si otevřený konec… Ono přeci jen, život svatbou většinou nekončí.

hortenzie
12.01.2013 2 z 5

Ani tento díl mne nenachnul. Ale tím netvrdím, aby ho ostatní nečetli.

kedalch
10.05.2011 3 z 5

Děkuji autorovi, že ve třetím díle nechal svého hrdinu konečně zabít. Jakkoliv je postava pana Petra z Kukaně obdivuhodná, ta dokonalá souhra morálních a fyzických předností je ve svém důsledku odpuzující . Proste všeho moc škodí.... Pochvala panu Hyhlíkovi za perfekní přednes celé trilogie.