Petr Čech

Petr Čech https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192155/petr-cech-192155.jpg 3 32 5

Petr Čech - u nás "Čechíno", v Anglii "Mr. Perfect", tedy "Pan Dokonalý", a pro fotbalový svět opět nejlepší gólman. Petr Čech se jím stal už v roce 2005, kdy získal s Chelsea podruhé titul mistra Anglie. Už na podzim 2006 však úžasnou kariéru mimořádně nadaného kluka z Plzně přeruší těžké zranění hlavy. Stephen Hunt z Readingu způsobí Petrovi frakturu lebky. Kariéra mohla být najednou u konce. Petr Čech se ale díky neuvěřitelné vůli už za tři měsíce vrací mezi tyče. V březnu 2007 se po utkání Ligy mistrů Chelsea s Portem autor zeptá kouče José Mourinha na příští cestu talentovaného brankáře a magický "Mou" s přirozenou grácií odpoví: "Petr je zpátky, a věřte mi, bude ještě lepší, než byl!" Člověka až napadne, nejsou si oba v něčem podobní? Nepochybně, oba spojuje vidina nejvyšších cílů. Ač na ně dosahují, míří za dalšími. I Čech, stejně jako Mourinho, je obdařen touto, jakousi, rozdílovou vlastností, jíž se jako mimořádný s puncem génia odlišuje od nejlepších.Autor jde po stopách novodobého gladiátora mezi tyčemi a zajímá se, zda je Petr Čech skutečně tak dokonalý, jak se o něm píše, ale hlavně zkoumá, proč a čím se postupně vypracoval na nejlepšího gólmana planety. A onen "prapůvod nesnesitelné lehkosti brankářova bytí" skutečně nalézá a dobírá se podstaty Petrova nezpochybnitelného úspěchu. Čechova světová sportovní celebrita je však uvnitř tím skromným chlapcem z plzeňské Viktorky i sídlištního paneláku. Prostě "Čechínem", jak mu tam dodnes říkají kluci a holky a také mladí brankáři, jež trénuje ve své vlastní škole. Jejich idol a vzor je ale stejně tak znám svou náročností i výjimečnou pracovitostí a inteligencí, skvělou hlavu, jež řídí jeho unikátní lidskou i sportovní kariéru. Taková je opora hvězdné Chelsea, dnes nepochybně největší fotbalový diamant Romana Abramoviče. I díky Petrově skvělé práci zdobí "Blues" tři tituly za triumf v nejprestižnější soutěži světa, Premier League. Chelsea také díky jeho umění vybojuje tolik vytoužený ušatý pohár vítěze Champions League 2012. A Mr. Perfect si splní další sen, když se pod finálové drama s Bayernem podepíše třemi chycenými penaltami. Plných jedenáct let je také pilířem reprezentace, s níž z EURO 2004 přivezl bronz. Dnes máme právo se domnívat, že s Petrem Čechem máme šance i na letošním EURO v Polsku a na Ukrajině. Sám hlavní hrdina knihy, který společně s dalším lídrem Tomášem Rosickým povede Česko do boje o evropský trůn, řekl hodně výmluvné: "Překvapíme!" Že by se třeba opakovala "stříbrná"Anglie 1996, kdy jsme jeli na Evropu také v roli outsiderů?... celý text

Přidat komentář

Luigi1
23.05.2021 5 z 5

Pro mě to bylo počteníčko.Já jsem také chytal,ale byl jsem jen pára.Dozvěděl jsem se moc důležitých poznatků o jeho začátčích až na vrchol.Škoda,že jsem tu knihu nemohl číst ještě za aktivní činnosti,určitě bych přistupoval k svému tréniku a pak i k tréninku svých nástupců jinak,ale i přesto ve mně zůstává ten krásný pocit,že jsem byl součástí velké fotbalové rodiny která mu fandila.I tento velikán udělal naší republice pěkné jméno ve světě.Doufám jen,že takových Čechů budeme mít co nejvíc.Sportu zdar a fotbalu zvlášť.

snílkařka
01.09.2017 3 z 5

Kniha není nejhorší nic méně nic proti autorovi, který si udělal tu práci a hledal informace a články o našem Big Petrovi a doplnil to krásnými obrázky. Ale přece jen se těším až Petr Čech udělá svojí vlastní autobiografii.


smoofy
26.06.2017 odpad!

Premyslim, jestli autor myslel knihu skutecne vazne. Nesnizuju kvality Petra Cecha jakozto kvalitniho brankare sve doby, nicmene jak bylo psano v predchozim komentari, autor z nej dela nadcloveka az boha a to totalne neunosnym zpusobem. Vystavovat ho nad takove hrace jako Nedved ci Rosicky je proste autorova utkvelost. Krom faktu ze v knize chybej pismena tak obcas i cela slova ve vetach, ktere pak nedavaji zadny smysl. Vrcholem vseho je pak pasaz o tom, jak seslo z Cechova prestupu do Barcelony protoze koupili Beckhama. To je mineno vazne???

dexterman
28.01.2016 4 z 5

Celkový dojem z této publikace je velice dobrý . Jediné co je na knize tak něják na škodu je to že občas nebyla dotištěná slova . Dokonce chyběla i písmena což trochu kazí celkový dokem . Jinak pro Fandy Petra zajímavé počtení

kilometr
25.04.2013 2 z 5

Kniha o Vladimíru Šmicrovi se mi líbila daleko více.Big Peter není sice mím idolem,ale vynikajícím brankářem je bezpochyby.
Autor na stránkách své knihy dělá z našeho reprezentačního brankáře téměř Boha.Suma sumárum,kniha mohla být mnohem vydařenější.50%.