Pětka na Pašeráckém vršku

Pětka na Pašeráckém vršku https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453356/mid_petka-na-paserackem-vrsku-yVe-453356.jpeg 5 276 12

Vy neznáte Správnou pětku? Juliána, Dicka, George, Annu a psa Tima? Představte si, jak se také mohou trávit velikonoční prázdniny. Ponurý dům na vršku obklopený nebezpečnými blaty, Tim skrývaný v nekonečných podzemních chodbách a nevyzpytatelný sluha Block. V těchto kulisách se odehrává dramatický únos a Tim se osvědčí jako neocenitelný zachránce!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Five Go to Smuggler´s Top , 1945


více info...

Přidat komentář

Evkaha
13.03.2023 5 z 5

Skvělý návrat do dětství. U každé knihy jsem jim ta dobrodružství záviděla a zjistila jsem, že jim je závidím i po 20 letech. Jen škoda že jsme měli knihy půjčené z knihoven a ve vlastnictví mám asi jen jednu a dnes nejsou nikde k sehnání. V knihovně až na pár výjimek jsou už dávno vyřazené.

Marek82
12.03.2022 4 z 5

Po štvrtom vypočutom dieli v krátkom čase (deti nechcú počúvať nič iné) mi začínajú niektoré veci prekážať. Dej sa presunul z Kirrinu do iného prostredia, čo je len dobre. Aj tu sú dospelí skôr nepriateľskí, deti si vystačia samé (samozrejme, keď ich niekto 5x denne obslúži s jedlom), nechýbajú záhady, chodby a tajomstvá. Potiaľto dobre. Ale to, že sa polovicu knihy rieši len "chudáček Tim" a "chudinka George" robilo moje cesty autom menej znesiteľné. Vašim deťom sa kniha bude páčiť, z môjho 10 ročného som nevedel dostať žiadne hodnotenie v zmysle, tento diel bol lepší ako tamten - všetky sú podľa neho super. Takže pre deti bez obáv, len ja ako rodič začínam byť rád, že je tých dielov nahratých len 5. Zvyšné deťom rád zoženiem ako klasické knihy a v aute budeme počúvať niečo iné


pepa4081
16.05.2021 5 z 5

Pokračování série dětských knížek, která mne v mládí minula. Výborně se mi u nich odpočívá. Vřele doporučuji.
Velmi uspokojivé.

efka.saf
30.01.2021 5 z 5

Na úvod si dovolím menší úvahu. Jak už jsem v několika svých předešlých komentářích zmínila, v poslední době mě trápila celkem silná čtenářská krize. Nepříjemné. Moc :(. Nicméně, ať jsem četla cokoliv ležíce ve své posteli - v mém posvátném čtenářském chrámu - stále jsem jedním očkem mžourala po největší lásce ze svého dětství. Po Správné pětce. Jsem hrdou majitelkou celé této krásné série v nejstarším vydání a ona na mě pomrkávala sakra dlouho a vytrvale. A když myslím dlouho, nemyslím týden ani měsíc, ale dalo by se to počítat na roky. Ale měla jsem velký strach z toho, že když po knihách sáhnu, zkazím si ty nádherné vzpomínky z dětství, kdy jsem s pětkou prožívala naplno každé dobrodružství a byť vědoma si jistého svého srabáctví, toužila jsem zažívat taková dobrodružství také.
O letošních Vánocích, kdy vrcholila čtenářská krize, mě dohonila má touha po Správné pětce. Po těch bezstarostných dobrodužstvích pětice kamarádů, kteří přechytračí i největší padouchy britských ostrovů. A tak jsem vzala první díl a četla a četla. A bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat! Správná pětka neztratila naprosto nic ze svého kouzla a ze své dobrodružnosti. Knížky jsou skvělé, čtivé a napínavé, čtveřice dětí a pes Tim jsou dokonalost sama a mě to ani s odstupem nějakých 25 let nepřišlo blbé ani trapné. Jasně, člověka napadají jistá rýpnutí, povšimne si různých chyb, naivita z jednotlivých dílů jen prýští, skladba příběhů je stále stejná a pes Tim je tak dokonalý, že se může jít zahrabat i komisař Rex. Přesto to byl nádherný zážitek! A co víc, věřím, že krize je prozatím zažehnána.
Rozhodla jsem se napsat toto své zamyšlení k dílu, který u mě vyvolal obzvlášť silné chvění, protože se mi poprvé vybavily vzpomínky, jak jsem jej prožívala v dětství. Pašerácký vršek je skvělé tajuplné místo, které by jistě každý dobrodruh rád navštívil, ale bez svého "Tima" by tam asi nikdo nepřežil :D. Děti byly jako vždy slušné, ale odvážné a nakonec vše zdárně vyřešily. A tak to prostě má být! Děkuji Enid Blytonové, že mě přitáhla ke čtení jako malou holčičku i jako dospělou třicítku!

Ran
15.11.2020 5 z 5

Příběh je výborně vypointovaný, napsaný a vyprávěný. Líbilo se mi, jak byla každá kapitola zakončena, a jak na ni navazovala nová kapitola. Konec byl napsaný výborně.

mirabl
02.09.2019 2 z 5

Knihu mohu doporučit pouze malým školákům ... a samozřejmě milovnicím pejsků a psího kraválu. Já sám jsem se už někde v polovině tohoto dílka cítil ... podvedený. Dal jsem paní Blytonové druhou šanci a podle všeho, její "rychlokvašený" styl psaní mi nesedí.

Jessybelle
12.08.2019 5 z 5

Návrat do dětství... Syna jsem ke správné pětce přivedla a líbí se mu. Toto jsem si četla sama za sebe, prostě jsem potřebovala vypnout od starostí všedního dne, a že jich se čtyřmi dětmi je...

Vikos
10.04.2019 5 z 5

Přečteno podruhé :)

katy87
20.07.2018 5 z 5

Dům na vršku, který je plný věží, pokojů a skrytých chodeb, a pašeráci - z toho zase kouká skvělé dobrodružství pro Pětku! Tentokrát jsem si nevšimla dlouhých pasáží o tom, kolik sendvičů, koláčů, kompotů a zázvorové limonády do sebe Pětka musela nacpat, ale většinou to byl opravdový děj :-)

Vikos
14.03.2018 5 z 5

Jelikož jsem to četla tak v devíti, už si moc nepamatuju děj, ale vím, že to byla skvělá knížka :)

Sasenkasuska
13.09.2013 5 z 5

Je to krásná kniha moc se mi líbí, četla sem více dílů. Mám ráda detektivky strašně ráda.

Pakuna
11.09.2013 5 z 5

Dětská detektivka, která splnila svůj účel - každé nové dobrodružství správné pětky jsem prožívala tak, jako bych k nim patřila!

Každý týden jsem v knihovně hledala další díly! :)