Pětka

Pětka https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21421/bmid_petka-ZEH-21421.jpg 4 10 3

Pětka se odehrává v Anglii za druhé světové války. Její hrdina, chlapec Bobby, je spolu s mnoha dalšími dětmi evakuován z bombardovaného Londýna. Ocitá se v malé vesničce, v podivném a nezvyklém prostředí, které pro cizince z města může znamenat bezmála stejné nebezpečí jako bombardování. Je „odhalen" jako německý špion Pětkou, partou místních kluků, ale z počátečního nedorozumění a nevraživosti se stává spiklenecké přátelství a Pětka Bobbyho přijímá mezi sebe. Příběh malého azylanta se mění v sérii uličnických historek odehrávajících se v dobrodružné a tajemné krajině dětství, aby pak vyústil ve znepokojivé rozuzlení: válečná realita je sice vzdálená, ale do zdánlivě poklidného života na venkově pronikají náznaky číhající tragédie; zpočátku jakoby dětský příběh získává temné rysy. Ve vesnici se mezitím objeví Američané, kteří se připravují na vylodění v Normandii, v okolních lesích se ukrývá dezertér, a příchod tajemného Včelího krále vyvolá mezi obyvateli pozdvižení. Žije ve světě, v němž platí zvláštní zákony, má své vlastní rituály a vesničané se bojí, že začne mít nad chlapci stejnou moc jako nad svými včelami.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Argo
Originální název:

Five Boys , 2001


více info...

Přidat komentář

vladka2340
12.07.2020 4 z 5

Velmi příjemná, čtivá a místy hodně vtipná knížka. Pokud čtenář přistoupí na autorovo podání příběhu a nepátrá, jak se něco mohlo stát a proč, nabídne se mu na konci zajímavá pointa. Kniha je takový britský Foglar. Holky chybí, natož aby byly parťačky na nějaké dobrodružství :)

bob0985
24.05.2020 4 z 5

Kniha na mě velmi příjemně působila. Ano, je pravda, že malý Bobby najednou, jakoby překážel a z knihy zmizel, ale nevadilo mi to. Druhý díl - Včely, mě velmi bavil.


tootsie
17.11.2013 3 z 5

Zo začiatku to bolo fakt dobré, príbeh chlapca evakuovaného z Londýna na vidiek ma zaujal. Na konci prvej tretiny sa ale Bobby zrazu niekam vytratí (autor sa k nemu vráti už len na chvíľku a aj to asi len preto, aby ho mohol z príbehu bez výčitiek svedomia úplne vymazať) a namiesto toho sa kniha stáva akousi zbierkou epizódiek zo života jednej dediny počas vojny. Na konci druhej tretiny už autorovi asi došli aj nápady tohto druhu a tak sa v dedine zjaví nová postava - Včelí kráľ, a dej sa zas chvíľu točí okolo neho. A to všetko vyústi do úplne absurdného záveru. Myslím, že to mohla byť celkom dobrá kniha...keby si to autor po sebe aspoň raz prečítal a trochu to prepracoval :)

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) anglická literatura

Autorovy další knížky

Mick Jackson
anglická, 1960
2001  74%Muž z podzemí
2003  74%Pětka

Kniha Pětka je v

Přečtených14x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x