Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42325/peter-paul-rubens-42325.jpg 5 6 1

Podtitul : Homér malířství. Monografie nizozemského malíře a významného představitele vlámského baroka, který ve svém díle slučoval vlámský realismus s tradicemi klasické antiky. Kniha pojednává o mnohostrannosti jeho osobnosti (malíř, obchodník, velvyslanec, vědec, sběratel, katolík, milující manžel, polyglot) i o mnohostrannosti jeho díla (světské i náboženské obrazy, mytologické, historické, náboženské náměty, lovecké a bitevní výjevy, portréty a krajiny). Popisuje fáze jeho tvorby i malířský originální styl, pro nějž byly typické vitální postavy kyprých tvarů, plné pohybu a zářivých barev. Sleduje činnost jeho malířské dílny a uvádí umělce, kteří se podíleli na jeho dílech a zasloužili se o jeho vliv nejen na současníky, ale i umělce pozdější doby.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Peter Paul Rubens


více info...

mi-380
mi-380
12.01.2023 5 z 5

Vlezu do každé galerie, která je v dosahu. Plánovaně i náhodně. Jsou to většinou pěkné budovy s nápaditými interiéry, s poklady na stěnách a klidnými skupinkami návštěvníků. Rubens patří mezi mé čtyři oblíbené R. Temný Rembrandt, primitivní Rousseau, barevný Renoir a neklidný Rubens. Do paměti se mi navždy zapsala návštěva mnichovské Staré pinakotéky, kde Rubensova obrovská plátna zabírají velké centrální prostory budovy a jeho valící se a kroutící se sádelnato-svalnaté polonahé postavy se návštěvníkům míhají před očima. Autor a vydavatel touto publikací na kvalitním papíru zdatně plní úlohu zprostředkovatelů - miniaturizují a přenášejí ta úžasná plátna do pohodlí domovů. Nechybí podrobné popisy (název, rok, materiál, rozměry, umístění). Textu je málo, ten je tu ale vedlejší, připomíná jen vše podstatné ze života této pozoruhodné postavy.
90 % (zatím 5 hodnotících, průměr 88 %).

P.S.
Rubens byl nejen slavný barokní malíř („malíř masa“), byl i úspěšný diplomat, cestovatel a obchodník, byl dvorním malířem mnoha vládců, pracoval i pro pražské Augustiány (originály jsou dnes v NG v Schwarzenberském paláci).

Autorovy další knížky

Gilles Néret
francouzská, 1933 - 2005
1999  96%Salvador Dalí 1904-1989
2007  83%Gustav Klimt
2005  90%Peter Paul Rubens
2011  85%Dalí
2005  100%Rodin - Sochy a Kresby

Kniha Peter Paul Rubens je v

Přečtených10x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x