Měsíc nad Soho

Měsíc nad Soho https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268064/mid_mesic-nad-soho-q4y-268064.jpg 4 576 108

Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Moon over Soho , 2011


více info...

Beltrix
Beltrix
17.03.2024 4 z 5

To, co fungovalo v prvním díle, funguje i tady - sympatický hlavní hrdina, kulisa Londýna, rutinní policejní práce šmrncnutá magií a její (zne)užíváním. Snad jen trochu mi vadilo, že skoro od začátku se dalo odhadnout, kdo za vše může, takže jako detektiv z toho hlavní hrdina vyšel jako trouba.

mataj
mataj
28.02.2024 4 z 5

Příjemná a lehce zábavná fantasy detektivka. Peter Grant se pomaloučku polehoučku zdokonaluje v kouzlení a při řešení zvláštních vražd jazzových muzikantů objevuje další nadpřirozené postavy.


Alma-Nacida
Alma-Nacida
12.11.2023 3 z 5

Kombinací četby a audia jsem došla až k závěru, abych zjistila, že se můj předpoklad vyplnil a navíc to vlastně žádný závěr není. Schválně, jestli ve třetím díle osoby postižené odpadnutím obličeje dokáží zvládnout iluzi nápravy. ;) Postavy z minulého dílu, které slibovaly rozjezd, jsou zde zcela upozaděny, z Petera se stává nadsamec, nadpolicista a skorokouzelník, je to natahované a vůbec vidím víc vad. Na druhou stranu je to oddychovka. Zkusím třetí díl a uvidím.

IHT
IHT
23.10.2023 4 z 5

No, kombinoval jsem audio a cetbu.
Musim priznat, ze pokud Aaronovitch neco umi, tak je to vykreslit atmosferu. Ta se mi libi, tu si uzivam.
S pribehem to je slabsi - je to chaoticke, obcas nelogicke, pointy mi nekdy unikaji (nebo si je musim domyslet - zamer autora?)... Na prvni pohled to vypada jako velka loupez z ruznych jinych knih, cili splacanina, kazdopadne otevreny konec naznacuje, ze autor mini nektera temata pretahnout do dalsich knih.
Neni to neco, co bych doporucil jinym lidem ke cteni, ale jako nenarocna libiva vsuvka mezi narocnejsi knihy to muze fungovat dobre. Urcite si ale za pul roku nebudu pamatovat dej ani vetsinu postav.

Zelený_Drak
Zelený_Drak
11.08.2023 1 z 5

Tak trochu mi přišlo, že Aaronovitch by se rád stal hybridem Pratchetta a Sapkowského, ale v kulisách reálného Londýna. Hlavní, co jsem si z knihy odnesla, bylo, že Peter je neodolatelně přitažlivý a touží po něm samé krásné ženy. A čtenář je ten jediný, kdo zřejmě vůbec nechápe proč. Nezajímavá hlavní postava, která možná měla být jakože "Geralt" a moc se to nepovedlo, tak se ji autor snaží zachránít Pratchettovým humorem.

drakamena
drakamena
01.08.2023 3 z 5

Přiznávám, že Peter mi začíná mi být čím dál míň sympatický. Není to "černý mág" ale "eticky znevýhodněná osoba praktikující magii"? To jako fakt? A nebylo to myšleno ironicky, on na tomhle se vší vážností trval. A skutečnost, že tento díl sklouzl do "soft p*rna", zvlášť když se příběh točil okolo, mimo jiné, sexuálního zneužívání magických bytostí? Myslím, že to si autor mohl ušetřit. Opravdu mi začíná vadit, že Peter, který se magii učí jak dlouho? Půl roku? Má pocit, že ví všechno líp než jeho učitel, kterému je kolem stovky. Když začal trvat na tom, že ty jazzové upírky, které zabily přes 200 lidí, jsou v tom vlastně nevinně a jsou to oběti, začalo mi cukat oko.

Hadati
Hadati
16.05.2023 3 z 5

Druhý díl o policistu Peteru Grantovi je pro mě stejným zklamání, jako první. Líbí se mi humor Aaronovitche a Peter Grant je i celkem sympatická postava. Ale hlavní problém mám s příběhem. Stejně jako punch a judy, který byl hlavním tématem první knihy, mi moc neříká ani jazzová hudba. V hlavním tématu knihy jsem tedy opět plaval.

Peter Grant pak vyšetřuje paralelně další případ související se sexuálními útoky. Kdo však četl Americké bohy od Gaimana, neobjeví zde nic originálního. Horší pak je, že jsem z děje vlastně ani spolehlivě nezjistil, zda byl tento případ vyřešen společně s jazzovou tématikou, nebo zda sexuální vrah stále pobíhá po Londýně.

Je ale skvělé, že jsem se z knihy dozvěděl něco víc o londýnské policejní práci. Je vidět, že Aaronovitch má ve zvyku zjišťovat se o určitých profesích podrobnosti.

A tak jsem z příběhu jako takového opět zmaten, stejně jako u první knihy, a zvažuji, zda je tato série pro mě. Opět. Knihy jsou naštěstí tenké, takže dám sérii šanci ještě do třetice.

Bezkyne9
Bezkyne9
07.05.2023 5 z 5

Ja jsem naprosto spokojena s navratem do sveta Bena Aaronovitche :). Opravdu jsem se pri cteni bavila a doporucuji cist dily serie kratce po sobe, kdy se vam vsechny postavy obyvajici tento svet zapisou do podvedomi a pribeh vami pak proplouva jako pritoky Temze a zanechava prichut Aaronovitchovi nezamenitelne atmosfery dobrych pribehu. Miluju jeho ztvarneni mestske fantasy, ktere rad a casto okorenuje historickymi vsuvkami a architektonickymi pikantnostmi :). Londyn je ma srdcovka a nechat se jim provazet od Bena je opravdovy zazitek :). Autor je navic letosnim hostem na Svetu knihy :).

Vera Silent
Vera Silent
22.03.2023 5 z 5

Kniha mě opravdu bavila a to navzdory tomu, že je přecpana realiemi o jazzu a historie Londýna. Někdy je to až komické, že autor přeruší napínavou policejní honicku, aby nám povypravel o historii budovy, do které podezřelý právě vběhl. V sérii budu rozhodně pokračovat, jen doufám, že Peter trochu pokroci ve svých magických schopnostech, protože tímhle tempem bude v poslední knize série umět místo dvou forem pět.

petgona
petgona
17.03.2023 5 z 5

Super. Vtipne, napinave a napadite. Cita sa to samo.

Jonny
Jonny
11.01.2023 4 z 5

Celou dobu mi bylo jasné, k čemu se schyluje - a ono ne! Za to děkuju. A taky oceňuju množství napínavých scén, kolikrát jsem málem nedýchal.

Hor89
Hor89
18.12.2022 4 z 5

I přes to že jsem nebyl z prvního dílu úplně nadšený, půjčil jsem si i druhý díl série. Román je skoro po všech stránkách o něco lepší než první díl - jen povedených hlášek hlavního hrdiny je o trochu méně než v jedničce. Vyšetřování tentokrát dvou případů je celkem povedené, kniha se dobře čte a postavy nejsou špatné. Celkově bych knihu hodnotil jako zatím nejlepší v sérii.

mnohoknih
mnohoknih
12.12.2022 3 z 5

Nápad výborný, fantasy a detektivka. Bohužel provedení je slabé až nudné. Je mi jasné, že detektivování je hlavně mravenčí práce, ale nahrazovat akci souložením na každé třetí stránce? Plusem jsou nové postavy, ale zase mínusem, že tam nejsou ty od řeky. Dám si pauzu než si v klidu počtu v dalším díle.

Hakate
Hakate
17.11.2022 4 z 5

Druhý díl je o poznání lepší. O trochu méně humoru, ale zase o to více se mi líbil příběh. V Řekách to bylo naopak.
Toto civilní fantasy je poměrně dobře zpracované. Dobře se čte.
Prima odpočinkové čtení. Civilní fantasy, plné magie se špetkou erotiky a humoru.
Uvidíme, co přinesou další díly.

indyka
indyka
17.11.2022 4 z 5

Dojmy mám dost podobné jako u prvního dílu - skvělá forma a jazyk, horší zvládání gradace. Nicméně ráda jsem potkala staré známé a za čas si dám i pokračování.

hanzmb
hanzmb
26.08.2022 4 z 5

Už to je více let, co jsem četl Řeky Londýna a moc se mi to líbilo. Čím jsem starší, tím víc preferuji tenhle "civilní" styl fantasy, kdy se to nehemží šílenými příšerami, ale něco tajemného existuje vedle nás. I tento díl splnil mé očekávání, co do stylu a zajímavých nápadů. Jen bohužel autor odsunul to pro mě nejzajímavější - říční božstva - zcela na okraj příběhu. Snad se k nim v dalších dílech zase vrátí.

Bakana
Bakana
08.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Řeky Londýna mi přišly lepši, nějak jsem se u nich víc zasmála nebo co. Možná v tom taky hraje roli, že mi jazz vůbec nic neříká. Jo a taky jsem úplně nepochopila to s těmi kočičími lidmi. Kromě toho že jim to prováděl ten zlý kouzelník - a co jako?

kuruteku
kuruteku
29.01.2022 4 z 5

Po Řekách Londýna jsem rád a na začátku nadšen začal číst Měsíc nad Soho - dokonce jsem začal hledat varianty Body and Soul (znám ji jen z bluegrassového pojetí, teď ponenáhlu zjišťuji, jak moc se liší). Ve dvou třetinách jsem začal váhat - zase dva případy propletené do sebe, tentokrát ale Peter dost velkou část času proskotačil (všechna jiná synonyma jsou pod 15 let nevhodná) se Simone a rozuzlení v podobě odhalení mne až otrávilo. Ale závěrečná scéna - záchrana ne-osob, muž bez tváře a rozuzlení vrátily téhle sérii lákavou tvář. A závěr naznačuje, že je na co se těšit.
Takže stále zůstávám v očekávání, i když ve světě fantasy jsou i lepší díla.

Petass
Petass
27.11.2021 5 z 5

Moc mě to baví! Nějak teď nemám kapacitu na žádná složitá dramata či trillery. Mix magie, detektivní práce a erotiky mi naprosto vyhovuje. Zítra se stavím pro další díl. Když nic, podpořím aspoň knižní trh. Je to zamotané, nepřehledné, hlavního hrdinu byste občas propleskli, ale má to spád a magický svět se svými postavičkami je skvělý. Určitě bych doporučila číst od prvního dílu. Postavy se vyvíjí a některé souvislosti nejsou v druhém díle dostatečně vysvětleny.

teratera
teratera
22.09.2021 2 z 5

To, že čtu druhý díl mi došlo postupně, ale ničemu to nevadilo. Kniha byla taková odpočinkovka na dvě odpoledne, magie, příšery, neohrožený hlavní hrdina občas na pěst... kniha mi nijak výrazně neutkvěla v hlavě a další číst neplánuji. Možná mi uškodilo, že jsem jí četla nedlouho po Nikdykde od N. Gaimana a přišlo mi, že čtu víceméně to samé. Ale obálka je krásná!

Štítky knihy

vraždy Londýn čarodějnice nadpřirozené jevy vyšetřování

Autorovy další knížky

Ben Aaronovitch
anglická, 1964
2015  68%Řeky Londýna
2016  80%Měsíc nad Soho
2016  83%Šepot podzemí
2017  81%Prokleté domovy
2017  83%Záludné léto

Kniha Měsíc nad Soho je v

Právě čtených11x
Přečtených856x
Čtenářské výzvě97x
Doporučených39x
Knihotéce365x
Chystám se číst210x
Chci si koupit45x
dalších seznamech12x