Pět neděl v balonu (převyprávění)

Pět neděl v balonu (převyprávění) https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369394/bmid_pet-nedel-v-balonu-adaptace-XqE-369394.jpg 4 50 9

Pět neděl v balonu je prvním románem Julese Verna. Líčí dobrodružství vynálezce polořiditelného balonu doktora Fergussona, který se spolu se svými přáteli odvážil přeletět za pět týdnů africkou pevninu od Zanzibaru až po Senegal, takřka k západnímu pobřeží Afriky. Úspěch románu tehdy neznámého autora byl veliký a poznamenal Vernův osud navždy. Po celý život se věnoval dobrodružným cestopisům, mnohdy s fantastickými prvky.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Cinq semaines en ballon , 1863


více info...

Přidat komentář

dájavídek
03.10.2023 2 z 5

Kniha se mi moc nelíbila až na konec kde byla aspoň nějaká akce.

soupik2012
20.09.2022 4 z 5

V dětství jsem přečetla snad všechny verneovky a pamatuji si, že u této jsem se místy dost nudila. A tak jsem učinila experiment a sáhla po této převyprávěné verzi. Očekávala jsem opět nudu, ale ta se nedostavila. Této knize opravdu hodně moc pomohlo její převyprávění a částečné pokrácení nudnějších popisných pasáží. Mám tak k této knize pouze jedinou výtku a tou je až příliš nevěrohodný děj. Těch náhod bylo zkrátka přespříliš. Nicméně knihu hodnotím jako velmi vydařenou a oproti originálu o moc lepší. Audioknihu načetl můj oblíbený narátor pan Jan Vondráček. Bohužel jeho předností jsou především dialogy a těch v tomto příběhu zase tak moc není. Přesto audioknihu mohu doporučit, je vydařená.


zdeez
17.01.2020 5 z 5

Výborná čtivá kniha s krásnými ilustracemi.

mahdal
11.03.2019 3 z 5

K této knize jsem přistupoval jiným způsobem než k ostatním. Kniha se stala předmětem zkoumání závěrečné práce, a tak jsem se s ní seznámil hlouběji. Předmětem bádání se stalo porovnávání této adaptace s originálem, jen o tom však psát nechci. Tato adaptace klasického románu od Verna je celkem zdařilým počinem. I když mé srdce táhne k původní verzi, dokážu si představit, že mnoho čtenářů mladšího školního věku si tuto knihu přečte raději než originál.
Jistou roli v tom hraje i jazyk Neffův. Celý styl knihy je postaven na tom, aby se lehce četl dnešnímu čtenáři. Změnu oproti originálu také spatřuji ve spádu děje; děj Neffovy knihy je akčnější a můžeme pozorovat časté změny obrazů, naproti tomu u Verna převažují časté popisné pasáže, které děj retardují. Samozřejmě musíme přihlížet na rok vzniku originálu, potažmo českého překladu.
Tato adaptace není špatný pokus. Kniha není jen prostým převyprávěním děje. Myslím si, že kniha se může zalíbit.

Nakonec ale dodávám...originál je stále originál.

mulderka
22.01.2018 2 z 5

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly...
O.Neff to asi myslel dobře, ale... Docela by mě zajímalo, jestli byl jeho záměr -přitáhnout dnešní mládež ke klasice dobrodružné literatury- úspěšný. Podle počtu komentářů zde asi nijak zvlášť. Za milované originály bych tohle nikdy nevyměnila!!
Musím ale uznat, že Pět neděl je přece jen o nepatrný chloupek lepší než neuvěřitelně strašlivá předělávka 20 000 mil pod mořem.
Poklona úžasným obrázkům Zdeňka Buriana. Že někdy ilustroval verneovky, je pro mě novinka.

daniel1313
19.06.2016 5 z 5

Proč se vlastně dělají adaptace ? Originál je originál a nikdy ho nemůže nahradit něco , co jepřevyprávěného . Je to úplně stejné kdyby jste viděli živou kočku a začali jí popisovat slovy .A myslím si , že pán Neff by se měl držet svého kopyta , je dobrý autor sci - fi a u toho ať zůstává . A nebo mu došla inspirace a spisovatel se musí také nějak živit .


Ale , na druhou stranu obrázky pana Buriána tuto knihu vynášejí daleko nad průměr !
Určitě bych si jí k vůli těm obrázkům pořídil , být trochu mladší .
Jinak jsem jí četl naposledy kolem 75 roku a přečtu si jí určitě zase . Ale , určitě sáhnu po
originálu a ne po nějaké adaptaci . K vůli panu Burianovi dávám pět hvězd !

lama_on_line
24.04.2016 5 z 5

Absolutně dokonalá a úžasná kniha, moc všem doporučuji!

anonym
18.05.2013 5 z 5

četla jsem jen adaptaci, ale raději bych si přečetla originál

vitavita
06.04.2012

Proti originálům se mi líbí ilustrace P. Buriana.

Autorovy další knížky

Ondřej Neff
česká, 1945
1998  77%Tma
2007  79%Tma
1989  94%3x Kája Saudek
1988  79%Měsíc mého života
2007  64%Jeruzalémský masakr motorovou pilou

Kniha Pět neděl v balonu (převyprávění) je v

Přečtených87x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených4x
Knihotéce50x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x