Pestrá příroda

Pestrá příroda https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88042/pestra-priroda-88042.jpg 4 21 3

Reprezentativní přírodovědecká encyklopedie pro děti provází populárně naučným slovem, a názornou ilustrací pestrým výběrem poznatků z říše živočišné, rostlinné a nerostné. Pro čtenáře od 9 let.

Corso
Corso
18.03.2021 5 z 5

Retro-navrat dalsi. Pestra priroda bola luxus. Tri kapitoly. Risa zvierat, rastlin, nerasty. Krasne ilustrovana, ze podobne sa podla mna objavili az po revolucii s prichodom ilustrovanych encyklopedii zo "zapadu". Pavuky zo stranok ako by chceli uz-uz vyliezt, vtaky su uzasne farebne, zraloci strasni, kvety nadherne, huby na zozratie, stromy palmy ako z obrazov. Drahokamy akoby priesvitne a leskle. Ku kazdemu clanocek. Normalne sa ta kniha pouzivala aj na vytvarke a odkreslovali sa z nej zvieratka a rastlinky. Ak na nu natrafite v antiku, fakt si ju kupte. Mozno k nej mam nostalgicke spomienky, jasne ze dnes sa najdu krajsie encyklopedie, ale v roku 1987 nie. Toto bola TOP ONE.

haki34
haki34
20.11.2016 5 z 5

Dulezita k iha meho detstvi, nejvic se mi libila zoologie, pak mineraly , hltala jsem obrazky a pak teda i nejaky ten text ;))) ( i kdyz jsem se nepustila do te mineralogie s takovou vervou jako Ikkju ;) a casem se pridala i botanika...myslim ze pomahala formovat muj vztah k pestre prirode kolem nas .


Ikkju
Ikkju
12.04.2016

Nejvíc mě jako kluka upoutala část o minerálech, a výsledkem čtení bylo, že jsme zblbli polovinu ulice včetně dospělých, že navezený písek za domem je zlatonosný. Opatřili jsme si ploché tácy (takové ty průhledné na jahody) a promýváním vody se nám podařilo narýžovat několik hromádek zlatavé hmoty. Nikdo z dospělých nebyl schopen oponovat tomu, že se nejedná o opravdické zlato (nikomu se to ale asi nechtělo ani moc věřit). Že jde o muskovit jsem našel až o pár let později v knize Hledání přírody.

Další dobrodružství jsme si zažili s pyritem (v uhlí jsme našli i hodně pěkné drůzy), tenhle kov, snad právě pro podobnost se zlatem, je též hodně zajímavý. Foukáním vzduchu fixírkou na rozžhavený uhlík se v nugetek zlata bohužel neproměnil, a vysvětlení mi v tohle směru nedala ani Holubí pošta, ve které sice řešili stejné dilema, jenže měli na rozdíl ode mě k dispozici všechny chemikálie na výrobu lučavky královské.

Zmatky knize ale ani náhodou nezazlívám, to objevování od nuly je samo o sobě parádní dobrodružství. A až za mnou za pár let přijde mlaďas, že máme na zahradě zlatou žílu, neměl bych být zaskočen stejně jako hlouček sousedů, který fascinovaně zíral na zlatavou špínu na kraji mojí improvizované zlatokopecké pánve x).