Pestis Draconum

Pestis Draconum https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78436/pestis-draconum-78436.jpg 4 32 4

V poklidném středoslovenském městečku Banská Štiavnica ve stínu posvátné hory Sitno panuje pozdvižení. Z opuštěných hornických štol, jimiž je okolí Štiavnice doslova provrtáno, totiž vylezl drak.

Romány Literatura slovenská Fantasy
Vydáno: , Brokilon
Originální název:

Pestis Draconum , 2008


více info...

Přidat komentář

Majto
10.02.2024 3 z 5

Čítal som svojho času antológiu "Čas hrdinov" a medzi inými ma pravdepodobne zaujala aj tá od D.Fabiana (inak by som si asi jeho meno s niekoľkými ďalšími nepoznačil do zápisníka, hoci na poviedku si už dnes nepamätám). Obzrel som sa po jeho knihách a do rúk sa mi dostala práve táto, aj keď len v českom preklade. To bol pre mňa asi aj najväčší nedostatok, skrátka to pôsobilo čudno, keď postavy žijúce v slovenských reáliách hovoria česky. Nemá to však nič spoločné s nejakou pokrútenou formou patriotizmu či nebodaj nacionalizmu (dokonca mám preklady zahraničných titulov radšej v češtine), podobne by to bolo i naopak.
Čo sa samotného deja týka, miesia sa vo mne protichodné pocity. Na jednej strane sa mi pozdáva linka malej Eriky ako aj pátranie po artefakte (i keď to zaváňa Brownom), na druhej mi vôbec nesedí celá dračia udalosť. Pôsobí na mňa absolútne nevierohodne. Napriek tomu som s čítaním extra problémy nemal, bo autor písať vie. Čiže nebudem mať problém v budúcnosti siahnuť aj po nejakej inej knihe od neho.

Metla
02.10.2019 4 z 5

Z čiré duševní pohodlnosti se uchýlím ke srovnání s předchozí knihou „Invocatio Elementalium“. Nejvýraznějším rozdílem je odklon od „ich formy“, děj tentokrát není popisován z pohledu Davida Ábela. V „Pestis Draconum“ čtenář sleduje více linií – od tápání a trápení dívky Eriky, přes pátrání Davida a Braňa po magickém artefaktu, až po upozaděné peripetie s drakem, kde potkáme několik známých i pár nových postav. Část z nich by zasloužila více prostoru. Román je proti prvnímu dílu sevřenější, kompaktnější, čte se rychleji, plynuleji, bez zpomalujících pasáží.
Jedná se o víceméně akční příběh, ovšem žádné kulhánkově kotletové běsnění se nekoná. Nemám v oblibě, když mi veškeré souvislosti v průběhu čtení nezacvaknou na svá místa a spisovatel musí prostřednictvím rozhovorů hrdinů vysvětlovat – což se zde bohužel děje a mírně to sráží výsledný dojem. "Pestis Draconum" bych onálepkovala jako sympatickou oddychovku, která mi pravděpodobně brzy vysublimuje z hlavy a možná se k ní nebudu vracet, do dalšího dílu bych však klidně šla. 70%


MM1979
25.01.2019 3 z 5

Od autora jsem nejdříve četl Živého mne nedostanou a byl jsem hodně nadšen. Rozhodl jsem se tedy přečíst i další knihy. Ve srovnání s jmenovanou knihou je tato o hodně slabší...

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

O třídu lepší než předchozí díl. Celý příběh je mnohem promyšlenější, celé je to čtivější a kratší rozsah tomu taky prospívá. Jenom škoda, že se hlavní postavy nedaly dohromady :)

Štítky knihy

městská (urban) fantasy

Autorovy další knížky

Dušan Fabian
slovenská, 1975
2013  83%Sonáta pro Azazela
2010  84%Živého mě nedostanou!
2006  75%Invocatio Elementalium
2008  71%Pestis Draconum
2012  66%Odbila 13. hodina

Kniha Pestis Draconum je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce46x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x