Peru pod kůží

Peru pod kůží https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45974/peru-pod-kuzi-45974.jpg 4 9 4

Kdyby někdo uspořádal anketu o nejrozmanitější a současně nejzajímavější zemi světa, patřilo by Peru k favoritům. Směsice jeho přírodních a historických pozoruhodností je tak dokonale „namíchaná“, až se z toho točí hlava. Od předlouhého peruánského pobřeží Pacifiku se směrem do vnitrozemí zdvíhají nejvyšší hory tropického pásma, aby se pak snížily do obrovské pralesní pánve, již vytvořila nejmocnější řeka světa Amazonka, která v oněch peruánských velehorách pramení. Nejnovější archeologické nálezy dokazují, že právě na území dnešního Peru vznikly první velké indiánské civilizace, které pak v průběhu několika tisíciletí našly pokračovatele v říších, jejichž kulturní úroveň lze měřit s tím nejlepším, co v jejich době existovalo v jiných částech světa.... celý text

Berg1
Berg1
13.07.2023 3 z 5

Styl knihy mi úplně nesedl. Prokládá zajímavé části o historii míst v Peru s osobními zážitky autora, které upřímně tolik zajímavé nejsou. Díky tomu, že chtěl obsáhnout takřka celou zemi a každý její region je to také docela rychlá jízda a ty nejzajímavější příběhy se nemohou tolik rozvinout. Určitě mě to ale většinu času bavilo, i když jsem čekal o něco víc.

niknikita
niknikita
10.11.2022 3 z 5

Vyčerpávající množství informací autor prokládá osobními zážitky z cest po Peru a fotografiemi. V hlavě mám obrovský kaleidoskop, ale víc než obyčejný cestopis je tahle kniha naučná, to především. Musela jsem se obrnit velkou trpělivostí a děkuji - Péťa 1950 -za doporučení k pomalému dávkování četby.
Můj čtenářský komfort ale rušilo velké množství složených vět, které by při větném rozboru zamotaly hlavu nejednoho studenta českého jazyka.


Péťa1950
Péťa1950
06.10.2022 5 z 5

Pokud se zajímáte o tuto část světa, knihu doporučuji k přečtení nebo spíše k prostudování.
Autor zemi několikrát navštívil pracovně i soukromě. Peru mu učarovalo a tak vznikla tato obsáhlá publikace rozebírající Peru ze všech stran. Historie, památky, zašlá i současná kultura, přírodní podmínky, infrastrukura a mnoho dalších pohledů na tuto velice neklidnou a pestrou zemi. Vše propojují osobní pocity a zážitky z cestování po této krásné zemi. Čtení se musí dávkovat po malých částech pro velikou míru informací z různých oblastí. Mne zaujaly podrobné popisy rozmanitosti krajiny a přírody. Život v Peru po staletí ovlivňuje příroda, neklidná země, častá zemětřesení s fatálními následky. Ke knize se budu vracet a vyhledávat informace z různých oblastí. Pokud znáte publikace Miloslava Stingla, tady je další pohled na tuto část světa.

Danago
Danago
11.07.2016 3 z 5

Krásná knížka.