Persona

Persona https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458883/bmid_persona-uqo-458883.png 4 77 29

V polorozpadlém pavilonu psychiatrické nemocnice Svaté Anny v Paříži je nalezen strašlivě zmrzačený muž. Pro Francka Somerseta, komisaře pařížské kriminálky, začíná podivné vyšetřování. Nejde totiž o sérii vražd v pravém slova smyslu. Všechny oběti jsou ponechané naživu. Jsou však znetvořené, zmučené a uvězněné samy do sebe. Vyšetřování je podivné i proto, že Franck Somerset se bude muset ponořit do světa nových světovládců – do velkých digitálních firem, které ovládají naše nehmotné životy. Franck sleduje stopu frenetické, šílené a přesto metodické pomsty v pařížském podzemí, kde se potkávají dva světy: nový svět, který sám sebe přesvědčuje o své všemohoucnosti, a starý svět, který stále ještě nechce zemřít.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Persona , 2020


více info...

Přidat komentář

vendy.b.
02.04.2024 3 z 5

Když se prokoušete prvními 100 stránkami nudy, následuje celkem zajímavý děj. Konec jsem ale čekala trochu akčnější.

Vesela_Veverka
29.01.2024 2 z 5

Tak a dočteno. Tenhle druh drasťáků nevyhledávám. Živí, mrtví. Hnus, zmar a hniloba. Vraha nevraha jsem samozřejmě neodhalila. Můj tip byl jasný od začátku. A říkala jsem si, že jestli to je opravdu on, tak to je nejhorší detektivka všech dob. No a mýlila jsem se.
Všechny tři důležité oblasti z knihy mi jsou vzdálené a nesympatické . Paříž, (ne) vraždy a mučení a moderní svět marketingu a technologií. I přesto jsem dílo dočetla a alespoň vím, že příště si vyberu nějakou romanťárnu pro zachování rovnováhy.


Nik..
16.01.2024 5 z 5

de začít.. Prvních 14 kapitol jsem si říkala, sakriš, to nemůžu dát. Tak zdlouhavý, natahovaný, chvílema i nezáživný. Ale teda. Padla 14 kapitola, a já jsem zbylých 31 kapitol zhltla za jeden den. Jasně, úklid byl nulovej, pohyb byl nulovej, vlastně všechno ten den bylo nulový, ale jinak to prostě nešlo No, v první řadě by mě zajímalo - kam, kam na to ti spisovatelé chodí. Tohle bylo něco jiného, než jsem zatím četla. Taková brutalita Takže, abych nedávala úplný spoilery, tak takhle. Bylo 5 obětí, přičemž mi bylo od půlky jasné, kdo je vrah, za kterým se honil celý (mně sympatický) tým. Samozřejmě, že můj typ byl nakonec jedna z obětí. No, v ten moment, jsem začala mít trošku zkreslený pocity. Bála jsem se, že nakonec ten konec bude nadstavený, a celkově, že se mi to nebude líbit. Ve finále vše dopadlo, jak mělo. Konec byl za mě překvapivý, pro někoho mohl být i trošku přitažený za vlasy, ale mně se asi líbil, pořád jsem taková na vážkách A abych se vrátila k těm brutalitám, tak styl, jakým byly oběti “zohaveny to teda mělo pořádný grády. Takže jsem se pokaždé musela zastavit a přemýšlet nad tím, jak tohle mohlo někoho napadnout. Za mě to byla hodně originální knížka, i přes ten dlouhý začátek, než se začalo konečně něco dít se mi vlastně fakt líbila. Koneckonců, Persona je první dílo autora a řekla bych, že si ji jako "premiéru" střihl na výbornou.

- - -
Tahle kniha je první vlaštovka tohohle spisovatele. 12 let pracoval v nadnárodní firmě, která zaštiťuje firmy, jako jsou Apple, Microsoft, Google a Facebook. A přesně do tohohle světa zasadil i svou knihu. Jednotlivé firmy, chování lidí, politika společností.

Stromovous
07.08.2023 3 z 5

Knihu jsem četl rozkouskovaně. Děj nebyl konzistentní, ale čtivost do něj přidávaly nálezy zmučených těl lidí, kteří jak se na konci dozvíme se nechovali zrovna lidsky. Knihu mohu doporučit, zahnala mnoho času v práci o přestávkách, ale na druhou stranu to zase nebylo terno.

ErčaV.
03.08.2023 4 z 5

Kniha se četla dobře, až na těch moc technologií. Jinak dost dobře popsané drsnější části knihy. Ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, ale potom se to otočilo. Stejně tak i to, když mě překvapila osoba, která stála za tím vším. Líbil se mi i závěr, že je tam vysvětlené proč a co to odstartovalo.

Kačkalka
24.06.2023 2 z 5

Mě přišla kniha velmi průměrná. Nečetla se mi zrovna "sama". Myslím si, že jsou lepší thrillery. Mám ve zvyku knihy dočíst a proto jsem druhou polovinu knihy četla rychle, vynechávala jsem stránky, odstavce...je to napsané jednoduše, ale kniha je dle mého názoru ucouraná. Kdyby měla jen cca 250 stran stačilo by to.

Petra153
30.04.2023 5 z 5

Výborně napsáno. Kniha se čte lehce, děj ubíhá rychle, napětí stoupá. Opravdu brilantní charakteristika jednotlivých postav. Můžu jen doporučit.

Artep25
13.02.2023 4 z 5

Ano připomíná mi to taky trochu Cartera a kdyz se nebudu hrabat v detailech, tak se jedná o celkem povedený čtivý thriller.Nic víc nic miň. Když se chcete trochu odreagovat a nehledate v tom nic hlubšího, určitě vás kniha nezklame.

bree177
10.02.2023 4 z 5

Knížka má trochu slabší začátek, ale pak se to rozjede... Děsí mě jak dopadli oběti.. Je něco jiného když se v takovem stavu najde mrtvola a když je ten člověk naživu. Je to opravdu brutální a než tahle žít, raději bych si přála smrt. No a to že ve mě dokázal spisovatel vyvolat takové pocity a myšlenky, vypovídá o jeho umu. Samozřejmě pokud máte slabší žaludek knížku raději vynechejte, pokud vám nevadí mučení, tak jen do toho.

Mája777
08.02.2023 3 z 5

Bože, kam na to ti autoři chodí. To jsem si myslela, že Carter je drsňák, ale toto bylo moc. Takto popisovat lidské utrpení, síla. Ale tato kniha má spíše nedostatky.
Mám pocit, že nás autoři podprahově učí o světě, dějinách, tady o moderních technologiích komunikace a vlastní příběh je jaksi upozaděn. Ne každý je takový mistr popisného vyprávění jako třeba Gabaldon, Galbraith nebo Follet a mohla bych jmenovat dál.
Jak se zde zmiňují i někteří další, první třetina byla utrpením, potom se to zlepšilo a konec tomu tedy dal korunu.
Nicméně, je to autorova první kniha a já mu tímto přeji úspěchy v další tvorbě.
(8. 2. 23 - 4 251 - 12)

stanislav.janac
09.11.2022 3 z 5

první třetina knihy byla roztáhlá a nemohl jsem se začíst a stále jsem si říkal co to jako je? Druhá třetina byla velká změna k lepšímu.

Annyshga
03.09.2022 3 z 5

Dlouho se mi nestalo, že bych měla z knihy tak rozpolcené pocity jako z Persony. Na jednu stranu skvělý námět na mrazivý detektivní příběh a na druhou zbytečně moc nepotřebné omáčky kolem. Začátek knihy mě vážně nebavil, zdlouhavé a nepodstatné informace, které jsme ve finále k ničemu nepotřebovali. I přes to jsem se rozhodla dát knize šanci. Nuda se změnila v naprostou senzaci jakmile začal detektiv Somerset své vyšetřování. Pachatel své činy prováděl opravdu velmi brutálním způsobem a vše bylo krásně rozjeté. Byla jsem mile překvapená, jak rychle jsem na knihu změnila názor a čekala jsem ještě větší gradaci příběhu. Dostalo se mi ale pravého opaku... V tom nejlepším se příběh utnul a dej byl posunut o několik měsíců dal. To mě vážně zklamalo. I celkové rozuzlení příběhu se mi nelíbilo. Škoda, že si autor s příběhem nepohrál lépe. 3 hvězdy dávám jen kvůli Franckovi a Elge, které jsem si oblíbila a užívala si pasáže s nimi.

Sybelle
24.08.2022 2 z 5

Tady jsem hodně na vážkách. Nejradši bych dala 2,5 hvězdy, kdyby to šlo.
Na mě moc brutality. Fyzické i vlastně psychické. Po přečtení ani nevím,
jaká strana (oběti či útočník) byla horší. Pokud chtěl autor docílit, že vám obětí
nebude ani moc líto, tak se mu to jejich popisem povedlo. Na druhou stranu autor představil příběh s méně typickým pohledem na vyhodnocení případu a ukázal následky, které má násilí na lidskou psychiku.
Zajímavá byla technická stránka příběhu a využití technologií v řešení případu.

Jirkson
01.08.2022 5 z 5

Nechápu některé recenze, bylo to čtivé, napínavé, thriller jak má být.

lucakuca
27.07.2022 3 z 5

Jako...... Co tam dělá Trump?????
Hromada násilí, zajímavý příběh, celkem se to dobře četlo, ALE přitom.... NUDA.
Když jsem dočetla, tak jediná reakce u mého kamenného výrazu byla:
"Hm, aha. Mně je to vlastně jedno. "

Čtenářka73
12.06.2022 1 z 5

Do téhle knížky jsem se nemohla začíst. Pak to chvíli vypadalo docela nadějně, ale konec to zazdil definitivně. Podrobné líčení brutálních mučicích metod ve mně vždycky vyvolává otázky ohledně autorova psychického stavu. Naprosto nesmyslná a protizákonná mi přišla účast Elgy na policejním vyšetřování. Jediné, co jsem pochopila, je, že autor není příznivcem sociálních sítí a absolutně nesnáší Trumpa. (Trochu jsem čekala, že Donald bude stát v pozadí všech vražd, to by aspoň odůvodňovalo neustálé odkazy na něj. Za to bych asi dala o hvězdu víc. ;-)) Za mě ztráta času.

Belanna
19.04.2022 5 z 5

Tohle byla dobrá volba.
Velmi pěkně zpracovaná kniha. Nechybělo tu napětí, trocha politických machinací, pohled na marketing digi firem z jiného úhlu. Příběh byl zajímavě propletený a příčina toho všeho se odkrývá až na konci. Oceňuji autorovu vyváženost, kdy na jedné straně je opravu brutalita a na straně druhé humorné nitky, zvláště v dialozích. Je zde i hodně zajímavých informací.

Magrata15
31.03.2022 3 z 5

Ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst. Pár prvních kapitol jsem dokonce musela číst znovu. Pak už mě kniha docela zaujala.
Trošku jsem se ztrácela v postavách a až skoro na konci jsem zjistila, že komisař se nejmenuje Franck, ale Sumerset a Franck je jeho křestní jméno.
Některé scény na mě byly dost brutální, ale jinak to byla zajímavá a zase trochu jiná detektivka.

Merlin_CZ
03.02.2022 5 z 5

Výborně napsáno, nečekaný konec, svižný děj a dobře se to četlo.
jen tam nemuseli neustále omílat to zvolení Trumpa.

martunka
19.01.2022 5 z 5

Tak tahle kniha mě fakt dostala...