Zářící kupole

Zářící kupole https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20306/perry-rhodan-sesitova-rada-zarici-kupole-20306.jpg 4 16 3

Na poušti Gobi vzniknul opěrný bod. Zářící kupole, která je sto odolat jakémukoliv útoku pozemštanů. S pomocí techniky arkonidů Perry zařídí, aby jakákoliv atomová zbraň se stala pouhou hračkou, která nikomu neublíží. Tímto zásahem, zabránil třetí světové válce. Rusové, Americané a Číňané se však usilovně snaží zíkat pro sebe tuto zázračnou techniku, avšak energetický štít stále odolává............ celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Die strahlende Kuppel


více info...

Přidat komentář

Geramon
16.09.2020 5 z 5

Dle mého je to skvělé čtení. Je úsměvné, že uživatel yerry píše příspěvky skoro delší než je ten sešit :o))) Nicméně si dovolím s jeho názorem nesouhlasit. Je docela zvláštní, že když je to tak hrozné čtení jak píše yerry tak jak to že to má takovou celosvětovou popularitu? i u nás https://atlan.rhodan.cz . Je to nejdéle vydávaný seriál. Ještě nyní vychází nové díly.
Myslím si že to je jako u dalších věcí. někoho to bavit bude někoho ne. Já také nepíšu recenze o knihách o háčkování nebo fotbalu. není to protože, by byli špatné, ale protože mě fotbal nezajímá. Každý si musí udělat vlastní názor.
Je naprosto úžasné to, že tento díl byl poprvé vydán v roce 1961 v němčině a 1995 v ČR. A po přečtení se divím jak nadčasově to je napsané.
A je jasné že spisovatel v roce 1961 koukal na svět trochu jinak než spisovatel v roce 2012 nebo 2020.

protokol
21.03.2019 4 z 5

skvelé


yerry
04.01.2012 1 z 5

Huráá, 3. zošit tejto série som objavil. Bol som psychicky pripravený na všetko. Pomyselný prepínač v mozgu som prepol na nižšie obrátky, mysľou som sa vrátil o 30 rokov späť do doby, kedy tento seriál vznikal (on vznikal teda ešte omnoho skôr ako som si schopný predstaviť - roku 1961) a s vedomím, že už v čase jeho vydania v českom jazyku pred 17 rokmi to bola vykopávka som uprel svoj vnútorný zrak v dome svojich rodičov niekedy koncom 70. rokov minulého storočia na stránky tejto zaznávanej imperialistickej úpadkovej pulpovej science fiction literatúry myslením školáka chodiaceho do 7. triedy ZDŠ, ktorý okrem povinného odoberania školských časopisov Pionier, Kalabók a Ogoňók v azbuke kde sa to raketami a kozmonautami len tak hemžilo, poznal už len Elektrón, ktorý náhodou objavil v stánku medzi ponukou cigariet :-). Na pozadí mi pritom beží čiernobiely televízor, kde v priamom prenose ukazujú zábery z ktoréhosi zjazdu strany a z kuchyne, kde práve matka varí obed, pravdepodobne guláš z mäsa od známeho mäsiara, ktorému zasa na oplátku ona niečo bude musieť vybaviť a ako zákusok zlacnené banány po 8 korún, poctivo odstáte v rade. V čase kedy taký ZX Spectrum alebo Amiga sú len hudbou ďalekej budúcnosti a do počítačov veľkých ako miestnosť sa chodí zašívať len pár vyvolených v bielych plášťoch. Púšťam kazeťák s nekvalitnou nahrávkou a plechovým ozvučením, tuším Black Sabbath, alebo ktorého diabla, keďže Punk iba vzniká v niektorej z londýnskych garáží a ako žáner stále čaká na svoj názov. Tak v takomto duševom navodení príslušnej atmosféry som sa začítal do tohoto 3. zošita s farebnou desiatkami rúk obchytanou obálkou vydaného kdesi v imperialistickom západnom Nemecku asi 18 rokov pred mojim časovým presunom (to je stále ešte duševná príprava na ten 3. zošit :-) :

Mám dojem, keďže autor predchádzajúcej časti Clark Darlton to v minulej časti akčne trochu prepálil, tak Karl Scheer sa snažil aspoň trochu túto časť znormalizovať ako sa len dalo. Takže úroveň príbehu stúpla asi tak o jeden bod ale nie až príliš :-) Niektorým perlám v texte sa nevyhol ani autor tejto časti. Za všetky spomeniem aspoň dve:

"Kopula odrážala rakety ako gumový balón kamienky." :-)

"Takmer v rovnaký okamih prepuklo peklo. Najťažšie kalibre a raketové batérie zahájili paľbu z takmer 6000 diel. Takúto bubnovú paľbu dejiny pozemských vojen ešte nevideli. Pritom cieľ nebol väčši ako obyčajná záhradka." :-)

Tou záhradkou bola samozrejme loď Perryho Rhodana a zároveň 3. pozemská mocnosť. Ale dobré. Dej hutný, s rýchlym spádom, na 2 stranách sa tu udeje toľko vecí, že iná literatúra na to potrebuje zopár zväzkov :-) Má to spád a o zvraty tiež nie je núdza. Keď už sa zdá, že Perry prehraje, zachráni ho červenooká super sexy samica arkoniďanka Thora s o 4 stupne vyšším intelektom ako pozemské najlepšie mozgy. Len tak mimochodom zabudne pri tej záchrane aktivovať na svojej mesačnej lodi obranné mechanizmy, takže tú loď zničia atómové zbrane rakiet už spojených mocností Číny, Ruska a USA. Thora je tak odsúdená spolupracovať s tým nesympatickým odporným pozemšťanom Perrym Rhodanom, ktorý ju tak vytáča :-) Dávam 1* ;)

Autorovy další knížky

Karl Herbert Scheer
německá, 1928 - 1991
1995  85%Operace Stardust
1995  73%Zářící kupole
1995  76%Bitva u Vegy
1995  78%Nesmrtelný
1995  72%Kosmická návnada

Kniha Zářící kupole je v

Právě čtených1x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce18x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x