Komentáře knihy Zloděj blesku
Posloucháno v aj, čteno v čj.
Tak tahle kniha se četla dost těžko - místy mi děj přišel, jak na horské dráze, a jinde se vlekl tak neskutečně dlouho, že jsem nad tím kroutila hlavou.
Mladším čtenářům 11-12 let může série Percyho Jacksona připadat bombastická a fantastická, avšak u mě se jedná o jednohubku.
Není to špatné, ale jeden dil mi stačil.
(SPOILER)
(Čteno v AJ, tudíž přicházím o právo na komentování českého překladu.)
----
Já jsem se strašně bavila. Přestože je kniha určena spíše mladšímu publiku, ze všech stran na ni proudí chvála, a to oprávněně. Místy mi děj přišel na můj vkus až příliš rychlý, ale to bude možná mou zálibou v dělání věcí složitějších než musí nutně být. Percy si mě získal od první stránky a jeho přátelství s Annabeth a Groverem bylo strašně roztomilé a hezky napsané.
Koncept řeckých bohů v Americe je úsměvný, ale funguje zajímavě - takový Ares v koženém kabátě nebo Dionýsus v havajské košili, to já můžu. Osobně bych ráda třeba i Artemis, Apolla, Persephonu a všechny ostatní, skromnost stranou.
Na seriál se pravděpodobně dívat nebudu, nic proti hercům osobně, ale já vám nechám vaši verzi, a vy mi nechte černovlasého Percyho a blondýnku Annabeth. Okay? Okay.
"Poseidon, Earthshaker, Stormbringer, Father of Horses. Hail, Perseus Jackson, Son of the Sea God."
"I have brought you a hero's fate, and a hero's fate is never happy. It is never anything but tragic."
Kniha je určena mladším čtenářům (10-14 let), ale má skvělé ohlasy a navíc mi ji doporučovala moje kamarádka, tak jsem se nakonec rozhodla poslechnout si ji v audio podobě. Rozhodně toho nelituji, kniha je skvěle namluvená a moc hezky se poslouchala. Děj není složitý, ale přitom je zajímavý a hlavně jsem se každou chvíli upřímně smála.
Za mě by hlavní hrdina mohl mít klidně 14 let. Moc jsem si nedokázala v těch situacích představit 12 letého kluka.
Ať chcete nebo ne, díky této knize si zapamatujete spoustu osobností a příběhů z řecké mytologie, což mě na tom opravdu baví.
Asi nejvíc mě překvapilo, jak se bohové oblékají. Přesně to vystihuje charakter knížky =-). Jinak moc nevím, co si o nich mám myslet. Vůbec se mi nelíbí jejich chování k vlastním dětem. Ne, že by na ně byli zlí. Třeba jim dají nějaké dary a kdyby bylo potřeba, tak se za ně i postaví, ale jinak se o ně moc nezajímají a ukážou se jim maximálně párkrát v životě. A přitom se považuje za samozřejmost, že za ně jejich děti budou plnit nejrůznější úkoly a dělat čest jejich jménu, i když se ani neobtěžují je o to požádat osobně.
Byla to taková milá kniha, kterou bych jako odpočinkovou četbu (třeba ve formě audioknihy) doporučila i starším dětem nebo dospělým.
Asi je to pro mladší čtenáře, ale ono se to překvapivě líbilo i mě. Poslechla jsem si audioknihu, která byla skěle načtená. Vím, že je natočen i seriál, který jsem nikdy neviděla. Možná je pěkný, nevím, ale pořád si stojím za tím, kniha je prostě kniha.
Kniha vypráví o Percym Jacksonovi, dvanáctiletém klukovi, který má neustále problémy ve škole a často se dostává do průšvihů. Zpočátku působí jako úplně obyčejný kluk, ale brzy zjistí, že je polobůh a jeho otcem je řecký bůh Poseidón. Dozví se také, že je obviněn z krádeže Diova blesku, což je hodně vážná věc, protože hrozí válka mezi bohy. To mě hned zaujalo, protože příběh se rychle rozjel a byl plný napětí.
Percy se proto vydává na nebezpečnou výpravu, aby očistil své jméno. Na cestě ho doprovází Annabeth a Grover, kteří mu hodně pomáhají a zároveň se mezi nimi vytváří silné přátelství. Během dobrodružství Percy bojuje s různými mytologickými nestvůrami, řeší hádanky a postupně se učí ovládat své schopnosti. Líbilo se mi, že se Percy během příběhu mění – ze zmateného kluka se stává odvážnější a jistější hrdina, který začne věřit sám sobě.
Nejvíc mě bavily části s řeckou mytologií, protože díky nim byla kniha hodně originální a měla rychlý spád. Některé scény mi přišly dokonce napínavější než ve filmovém zpracování, které jsem už viděl. Postavy jsou dobře napsané a každá má svou roli – Annabeth je chytrá, Grover vtipný a Percy je takový normální kluk, se kterým se dá dobře ztotožnit.
Celkově mě kniha hodně bavila a četla se mi rychle. Ukazuje, že odvaha, přátelství a důvěra ve vlastní schopnosti dokážou pomoct i v těch nejtěžších situacích. Knihu bych doporučil všem, kdo mají rádi fantasy a dobrodružství, a rozhodně se těším na další díl.
Knizka me nadchla, poslouchala jsem ji na CRo. I kdyz je asi pro mladsi cilovku, postavy me bavily a zapletka taktez. Neco bylo predvidatelne, neco ne, ale napinave to bylo dostatecne a jsem rada, ze jsem mohla poslechnout cele na jeden zatah!
Radši bych strávil celej den pod vodou než tady..
Je to opravdu pěkný příběh, napínavý od začátku až do konce. Film se mi také líbil, ale kniha je kniha:)
Jde o čtivý, svižný a napínavý příběh, který funguje jak pro dětské čtenáře, tak pro dospělé, kteří se chtějí jednoduše odreagovat. Původně jsem si říkala, že si nejdřív přečtu knihu a až potom se podívám na seriál — u první série to sice nevyšlo, ale u té druhé mám pořád šanci. :-)
Ano, jsou tu momenty, kdy si člověk klepe na čelo, ale přesně to patří k žánru i cílovce. Dětský čtenář to přejde stylem „Ten Percy je ale hustej!“ (i když kdo ví, možná je dneska spíš „sigma“ ;-)), a dospělý se tomu jednoduše zasměje. A právě díky tomu to celé skvěle funguje. Proč si to neužít?
Mi se knížka líbila moc, byla nenáročná a příběh mi přišel docela originální. Bavila me inspirace řeckými bájemi a neustálá akce, člověk se absolutně vůbec nenudil. Nechápu proč jsem ji tak dlouho odkládala, hned jdu shánět další díl.
Pochop, já nechtěl být polobohem.
Pokud tuhle knížku čteš, protože máš podezření, že jsi taky něco takového, radím ti: okamžitě ji zavři. Uvěř té lži, kterou ti máma nebo táta o tvém narození napovídali, a pokus se vést normální život. Jestli jsi normální dítě a čteš to, protože to považuješ za výmysl, prima. Čti dál. Závidím ti, protože dokážeš věřit, že se nic z toho nikdy nestalo.
Ale pokud se na těchto stránkách poznáš, pak hned nech čtení. Mohl bys patřit mezi nás. A jakmile to jednou zjistíš, je jen otázka času, než to vycítí i oni a přijdou si pro tebe.
Potom neříkej, že jsem tě nevaroval.
Těmito slovy kniha začíná. A je to naprosto geniální tah. Ihned Vás to vtáhne do děje a už se zkrátka vezete. Promlouvá k Vám přece přímo Percy Jackson. Polobůh.
Tahle série je takovým mým restem z mládí. Nikdy jsem ji nečetla. A tak, když se objevila ve štafetě (díky melinda), nešlo odolat, i když už dávno nejsem úplně cílovou skupinou. Snažila jsem se ale na knihu dívat očima dítěte.
Tento první díl znám i ve zfilmované podobě, takže zase tolik překvapení mi nepřinesl. Další díly už ale neznám, takže se na ně těším o fous víc.
Nicméně. Kniha je napsána skvěle. Ve dvanácti bych se do ní zamilovala. A už teď vím, že ji synovi, až trochu vyroste koupím.
Autor píše svižně, zajímavě, a to promlouvání Percyho ke čtenářům, to pro děti bude úchvatný zážitek.
Pro mne jako dospělou fajn čtení, ale už jsou tu i nějaké ty ale. Často jsem viděla tu prvoplánovost a předvídatelnost celého příběhu.
Percy je takové malé telátko. Mnohdy nejedná úplně logicky, což mne jako dospělou občas štvalo. Věřím ale, že právě tohle se bude dětem líbit. A zasmějí se u toho. Protože pravě kvůli té zbrklosti vznikají vtipné situace. A za většinu může právě Percy nebo Grover, Percyho nejlepší kamarád. Annabeth je takový protipól těch dvou. Ta se zase chová více dospěleji.
Knihu ale musíte brát s nadhledem. Je přece jen psána pro děti.
Řecká mytologie tu sice zmíněná je, rozhodně je ale hodně pozměněna, takže fanoušci této mytologie rozhodně nadšení nebudou. Mně osobně vadilo, že je vlastně celý Olymp umístěn do USA, i když se to autor snažil obhajit, u mne neuspěl.
(SPOILER)
Mě se to docela líbilo.
Ano pro milovníky řecké historie to je mega utrpení, protože jsou tam ty báje a pověsti totálně změněné a upravené šíleným způsobem. Ale na druhou stranu, kdo o ničem s toho nikdy neslyšel, tak aspoň muže dostat do podvědomí pár věcí...i když těžko říct, jestli je někdo kdo neslyšel o Medúse, která mění lidi v kámen atd.
Vadila mi klasická věc, hlavní hrdina má mít 12 let, ale jeho výkony odpovídají rozhodně o hodně staršímu. Když je teda syn Poseidona, tak bych byl ochoten přijmout, že na počkání porazí minotaura nebo ukecá Charóna...ale porazit v boji Arése...tak to už je trochu komedie ne? :D
Mně se kniha líbila, hezky se čte, je to taková jiná pohádka pro děti, Nenásilně je seznámí s řeckou mytologií. Pobavila jsem se a nelituji, že jsem knihu četla. Jdu do dalšího dílu.
Fanoušci řecké historie tady musí trochu trpět - z řeckých bohů se stali američtí byznysmeni se sídlem na Empire State Building a původní duch i kouzlo řeckých bájí je tady za každou cenu podřízený wau efektům a holywoodskému stylu vyprávění. Takže je to zábavná nenáročná oddechovka, ale se skutečným Řeckem to bohužel nemá nic společného a je to tak trochu "znásilnění" mýtů.
Kniha mě fakt chytla hned od začátku. Je to o klukovi jménem Percy, který zjistí, že je polobůh – napůl člověk, napůl řecký bůh. To bylo už samo o sobě dost zajímavé. Děj je plný akce, dobrodružství a různých řeckých bohů a příšer, což mě bavilo. Percy je vtipný a i když se občas dostane do pěkného průšvihu, vždycky se nějak dostane ven. Nejlepší je, že to není nudný – pořád se něco děje.
Doporučil bych to hlavně těm, co mají rádi fantasy a dobrodružství. Čte se to fakt dobře, není to těžký na pochopení, ale zároveň to není ani hloupý. Za mě super knížka, těším se na další díly.
Páni, páni, páni! Já nejsem velký fanda řecké mytologie, ale tahle kniha mne přesvědčila o opaku. Zpočátku knihy jsem se maličko bála, že díky mému věku si čtení neužiji, ale pletla jsem se. Percy, hlavní hrdina, Vás zkrátka vtáhne do bitev s nestvůrami, výpravy, o kterou ani nestál a najdete s ním přátele, kteří jsou jen možná přátelé. A ačkoliv kniha má dost stran, zhltla jsem ji za chvilinku. Takže pokud jste fanoušci třeba Hraničářova učně, tuhle sérii nesmíte opomenout také. Díky této knize vím, proč miluju fantasy. Naprosté pohlcení v epických bitvách, světu, který není zas tak odlišný od našeho a nekonečném snění o nemožném. Děkuji tomu, že v knihovně sem tam zabloudím i do oddělení mládeže. Jinak se chci závěrem omluvit, že nemám úryvky, ale já si je zapomněla vyfotit do mobilu. Ovšem myslím si, že si celou sérii pořídím domů, tak je případně později doplním!
Tohle byla jízda! Percy je skvělý hrdina – vtipný, odvážný a lidský. Bavilo mě, jak Rick Riordan dokázal přenést řecké bohy do současnosti tak přirozeně a zábavně. Děj je svižný, plný akce i humoru a ani na chvíli nenudí. Ideální pro všechny věkové kategorie, co mají rádi dobrodružství a mytologii. První díl a už vím, že chci číst dál!
Půjdu proti davu a řeknu, že i přes mnohá doporučení a krásné hodnocení tady, mě zas tak moc nezaujala. Dočetla jsem ji, ale spíše tak trochu pro pořádek, je málo knih, které nedočtu. Ale nebyla jsem v nejmenším pokušení přečíst si další díl.
Možná to bude tím, že mi trochu vadí způsob, jak Percy mluví a taky mi nesedí jeho chování k dvanáctiletému klukovi. No a v neposlední řadě nejspíše nejsem cílovka, i když si jinak young adult a fantasy velmi užívám.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
zfilmováno fantasy pro děti bohové městská (urban) fantasy řecká mytologie příšery, monstra, nestvůry báje superschopnosti pro dospívající mládež (young adult)Rick Riordan také napsal(a)
| 2009 | Zloděj blesku |
| 2016 | Prastarý meč |
| 2011 | Poslední z bohů |
| 2012 | Proroctví |
| 2010 | Moře nestvůr |
Externí recenze
- Jste si jisti, že Olympští bohové neexistují? / Ma-theo, blou-blouznivec.cz
- Percy Jackson: Zloděj blesku / Tomáš R. Lörincz, tomlery.cz
- Světoznámý bestseller nyní s ilustracemi! / Simona Michálková, klubknihomolu.cz

89 %
69 %
Zloděj blesku
Poprvé jsem nedočetla, mam asi radši filmové zpracování, ale jak v čem. Musím říct, ze podle uvah a chování bych neřekla, ze percymu je 12 let. Jako milovník řeckých baji mam trosku problém s prznenim, ale ještě to jde. Jak jinak americké mládeží přiblížit něco, o čem nemají sebemenší tušení a je v zemi Evropa, ze ?