Pelyněk. Díl 1

Pelyněk. Díl 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338683/bmid_pelynek-zCU-338683.jpg 4 57 22

Pelyněk série

1. díl >

Epocha vzducholodí, paromobilů a mechanických knih je na pokraji zkázy. Podaří se našim hrdinům odhalit tajemství ztracené elektřiny nebo zvítězí šáh ovládající záhadné síly pelyňku? Na dobrodružnou výpravu do země mýtických bytostí a vzácného dřeva se vydává lehkomyslný dědic knihy za miliardu liber, pragmatický inženýr a mladá šlechtična v nesnázích, aniž tuší, že se jejich osudy protnou. Trojdílný steampunkový román vás zavede do světa, kde je měna kryta knihami, dřevo je symbolem bohatství a kouzla jsou stejně skutečná jako pára.... celý text

Přidat komentář

Zathira
23.06.2023 3 z 5

Je to rozhodně zajímavý a netradičně pojatý svět. Steampunk a období viktoriánské Anglie, kterou je to inspirované, mám hodně ráda.

První polovina byla však jedno veliké utrpení, kdy se mi málem zavařil mozek. Ta spousta technických věcí a Christianových zápisků, kdy jsem nevěděla, která bije...Ano, je to Steampunk, k tomu technika patří, ale mohlo to být více vysvětleno a člověk by měl přehled, o čem je psáno.

V sérii budu rozhodně pokračovat dál.

zuzca.h
31.10.2022 2 z 5

Zajímavý svět a přesně jak píše evickakyticka to zpracování hodně pokulhávalo chvílema mi přišlo, že se spíš plazí a v určitých pasážích jsem se musela do knihy opravdu nutit. Dvě hvězdy za super nápad o pravděpodobně postapo světě kde se jako platidlo používají knihy (libra) protože dřevo je nejvzáčnější komoditou. Jen ta čtivost no... proto 2 hvězdy.


evickakyticka
25.11.2021 2 z 5

Přemýšlela jsem, jestli dát dvě nebo tři hvězdy... Bohužel třemi bych nebyla spravedlivá. Myšlenka o celém světě nebyla vůbec špatná, ale to podání už trochu pokulhávalo. Celou dobu mi přišlo divné, že ti dva na sebe nepřišli. V druhé půli to bylo zbytečně "arabské". Dojem z knihy bohužel nezachránil ani Mussa, který byl parádní postavou, o které bych ráda četla.

Agrenej
13.08.2021 3 z 5

Nakonec mě kniha bavila hodně, dokonce i na čtyři hvězdy, ale dávám tři, neboť +/- první třetinu knihy jsem se musel do čtení nutit.

andrej0867
17.08.2020 2 z 5

nudne fantasy

Malarkey
26.06.2020 4 z 5

Všechno je jednou poprvé a tak i Pelyněk je můj první steampunk, který jsem četl. Tedy když neberu v potaz klasické romány Julese Verna, které jsou z podstaty prapočátkem tohoto románového stylu. Nicméně během čtení celé knihy jsem neustále polemizoval nad tím, zdali být hodně nadšený nebo opatrně nadšený. Svět, který si autor vymyslel, je jednoduše skvělý. Paralela na Evropu mě hrozně bavila a nutila mě během čtení příběhu koukat i na samotnou mapu, která je v knize vytištěna. Na větší diskuzi je to s příběhem a hlavně s hlavními postavami. Když bych měl po přečtení sesumírovat o čem kniha vlastně byla, tak si myslím, že to shrnu do jedné středně dlouhé věty. Každopádně fakt, že autor počítal s trilogií příběhu nahrává a tak se to u prvního dílu dá chápat. Je prostě úvodní a uvádí nás do světa, na který je třeba si zvyknout a oblíbit si jej. To se nakonec stalo, což ale úplně nemůžu říct u samotných postav. Nicolas a Adelaide jsou jednoznačně postavy, které si na první dobrou neoblíbíte. A popravdě si ji neoblíbíte ani na druhou dobrou a možná ani na třetí dobrou. Mají světlejší chvilky, ale v celkovém kontextu stačí jeden šovinistickej kec Nicolase nebo hysteričnost Adelaide a vrátí se to do původní podoby. Po přečtení jsem si uvědomil, že Pelyněk je hodně diskutabilní titul. Nemůžu ale říct, že bych se na další dva díly netěšil. Těším se…a hodně. Ten svět a to nenápadně najeté dobrodružství si to jednoznačně zaslouží.

Panpalapax
27.05.2020 3 z 5

Zajímavé myšlenky (samotný pelyněk a souvislosti s ním, knihy ("libry") jako základ měny atd. I příběh mě docela bavil. Postavy jsou jakoby vrženy do dobrodružství z poklidného, ale vlastně neuspokojivého života.

Tazz1
24.09.2019 3 z 5

Námět naprosto skvělý. Zasazení do prostředí také velmi dobré. Autor vybudoval svůj fiktivní svět na jedničku. Ale provedení bohužel krapet pokulhává. Jak už tady padlo, ten jazyk je příšerný. Dále by to chtělo více akce a hlavně technických popisů. Autor ujíždí na popisech ničeho, jako by sám byl na pelyňku :-) . Nicméně potenciál tam je a určitě si přečtu i další díl. A poslední velká chyba, ale za tu nemůže autor, ale vydavatel, není ebook.

BarBarBar
21.02.2019 3 z 5

Začátek byl pro mě trochu náročnější, trochu pro mě těžkopádně napsaný, ale pak začalo dobrodružství a já se začetla a šlo to ráz na ráz. Uvidíme jak budou vypadat další díly.

witko
06.02.2019 3 z 5

Chvílemi jsem měl pocit, že knihu píše víc autorů. Jak se střídali styly psaní, dlouho mi trvalo, než jsem si zvykl. Uvidím dál jak se to bude vyvíjet. Zatím převažuje zklamání.

Kakiko
08.11.2018 2 z 5

Asi jako většina jsem knihu otevřela hlavně kvůli obalu, protože ten je opravdu nádherný. Ale to, co kniha ukrývala uvnitř, mě tolik nenadchlo. Neříkám, že je špatná, ale! obsahuje nesympatické postavy a mě osobně vývoj příběhu nijak nezaujal a o spíše jsem si užívala jeho začátek.
Šťastlivec Nicolas, který zdědí obří jmění, se na úplném začátku jeví jako celkem sympatická postava, ale brzy zjistíte, že se tak doopravdy jenom jevil. Nenašla jsem na něm nic sympatického a svých chování k Adelaide u mě klesl ještě víc. Takže gratuluji.
Adelaide je podobný případ. Na začátku jsem si ji oblíbila, nebála si postavit hlavu a udělat to, co chtěla. Ale později se z ní stala ustrašená a upištěná nána, která se ještě nechá ponižovat. Kam se poděla ta holka, kterou byla na začátku?
Poslední Christian se sice zdál být tou nejsympatičtější postavou, ale nepodařilo se mi na něj najít nic zajímavého, díky čemuž bych si ho lépe zapamatovala.
Také mi velmi vadily autorovy zvláštní konstrukce vět, kdy mi přišlo, že čtu úplně jinou knihu, která je několik desítek let stará. Zajímalo by mě, co k tomu autora vedlo, protože kniha je jinak až na těchto pár výjimek, které bych možná zvládla spočítat na prstech svých rukou, napsaná dobře a čte se hezky. Tyto výjimky jsou tam ale jako pěst na oko. Hádám, že autor možná tímto snažil přiblížit době, kam svůj příběh zasadil, ale vůbec to nedává smysl, když je kniha jinak napsaná "normálně".
Příběh se odehrává ve složitějším světě, kde je nutno vysvětlit jednotlivé principy. To mi nevadilo. Ale kvůli nesympatickým postavám, příběhu, který mě po nějaké době přestal bavit, a potřebě vyprávění obohacovat zvláštními větami, které se tam vůbec nehodí, knihu hodnotím 2*.

Klarenc
03.10.2018 4 z 5

Nalákal mě obal a dobře jsem udělal.Uvnitř jsem se dostal k příjemné fantazii

Radííí
01.10.2018 2 z 5

Bohužel asi nepatřím do cílové čtenářské skupiny... Některé pasáže se mi líbily, ovšem pokaždé z té zajímavé části autor přešel do úplně nezáživné, popisné, takže snížil mé nadšení... Kniha mě příliš nenadchla...

Alee
23.09.2018 3 z 5

Abych to shrnula, hlavním problémem je u této knihy asi nedostatečné propojení s hlavními postavami, se kterými si čtenář nestihne vybudovat takový vztah, aby ho zajímaly jejich budoucí osudy. Stejně tak se pak ztrácí v jejich motivacích, což čtivosti příběhu moc nepřidá. Jako jednou z příčin vidím příliš složitý svět, který potřebuje spoustu vysvětlování a popisů. Právě na úkor prostoru pro rozvoj postav. Co se samotné složitosti týče, tady asi záleží na vkusu čtenáře. Mě ty malé detaily bavily, ale věřím, že se dá vymyslet zajímavý a chytlavý příběh i jednodušeji.
Kniha má naprostý předpoklad být skvělá a autor má všechny předpoklady pro to stát se úspěšným. Jen to chce trochu přibrzdit v touze nacpat do příběhu všechny cool nápady a myslet také na chudáka čtenáře, který chce především čtivý příběh a postavy, se kterými by sdílel jejich napínavá dobrodružství. Pokud tedy chce autor uspět u širší veřejnosti a nechce psát jen pro uzavřenou skupinu jedné popkulturní skupiny. Ale kniha určitě není špatná, takže pokud máte tento žánr rádi, tak ji mohu doporučit.

Nogales
17.05.2018 4 z 5

Možná ste už někdy ochutnali pelyňěk - hořký, co? Zkuste ochutnat tuto knihu - že dobrý? jo, je.

LadyKet
07.04.2018 2 z 5

Tak bohužel, musím dát dvě hvězdičky. Nezachrání to ani hezká obálka. Styl, jakým je tato knížka napsaná, je až moc jednoduchý a takový divný... Jako kdyby se malý dítě snažilo psát na úrovni dospělých ale bohužel mu to nejde. Děj byl na mě místy moc utahaný a nezáživný. Některé nápady byly zajímavé, ale nedotažené do konce. Knížka mě prostě nenadchla a celkem mě i nudila. Obávám se, že si ani další díly nepůjčím, jelikož mi nepřijde, že bych potřebovala vědět, co bude dál... Prostě mě autor nedokázal dostatečně zaujmout, abych si půjčila další díly a to je hodně špatně.

pavel8153
16.03.2018 2 z 5

Knihu prostě musím hodnotit, a dokonce mě to donutilo oprášit i přihlašovací údaje na databáziknih.
Autor se vůči mě dopustil 3 hříchů:
1. kniha je psaná formátem vyprávění se zbytečnými vsuvkami typu: čtenář dovolí, čtenář musí vědět ap.
Tohle je nejen naprosto zbytečné, ale i rušící, ve snaze se do díla ponořit.
2. autor si vytvořil vlastní svět, nicméně čerpá a v díle (v zamyšleních postav) odkazuje na antiku a reálné dějiny. Což mě bohužel při fantasy románu také ruší. Chápu, že steampunk je v podstatě román jako jiná odnož reality, raději bych ale četl o světě novém s vlastními dějinami a historii, kterou bych v románu objevoval.
3. hřích je hlavní postava, která snad nemá sympatické vlastnosti. Není to hrdina zajímavý, ale spíš pokrytecký floutek. Na začátku navíc šťastné dědí ohromné mění, místo aby se musel dílem a příběhem vypracovat.

Také mi nesedl autorův styl psaní, kde určité pasáže ve vyprávění přeskočí místo opisu. Knihu jsem musel odložit.

trudoš
03.03.2018 3 z 5

Danielu Tučkovi nelze upřít nápaditost, ani odvaha jít do tak komplikovaného vyprávění. Komplikovaného ve smyslu spletitého, protože tady nejde o nějaké zahazování prstenu, nebo zachraňování princezny. Tohle je dobrodružství ve velkém, s cestou do neznáma, odhalováním historie a bojem mezi bohy, magií a technikou. Přitom hrdiny jsou lidé mravů vznosných, ale prostých, se ctí na štíru - tedy žádní rytíři na koni, nebo duševně rozervaní tuláci. Srandovní docela je, že děj vlastně posouvají skutky záporných postav a ty kladné se jen vezou na způsobených trablech.
Jenže i když měl příběh všechny předpoklady k tomu nadchnout, neskončil u mě se stoprocentním úspěchem. Autor se až zbytečně vyžívá ve steampunkových vymyšlenostech, které jsou sice skvělé, ale často nepodstatné. Navíc jsem se trochu ztrácel v zápletce i v motivacích, hlavně při závěrečné rekapitulaci dějinných souvislostí. Avšak hodně věcí se ještě tají, jak dává tvůrce při finále najevo, takže druhý díl je takřka nezbytností.

Dalamar
03.01.2018 4 z 5

Musím se přiznat, že při volbě, zda si knihu koupit či nekoupit hrála rozhodující roli brilantní obálka od Tomáše Kučerovského. Nutno podotknout, že pevná vazba by knize slušela více, ale jednak chápu risk pro nakladatele, kdy pevná vazba by zvedla cenu knihy. Navíc i sám pan spisovatel si přál knihu v broži. Děj knihy je zasazen do skvěle propracovaného a kouzelného světa, kde hlavní cennou komoditou jsou knihy, dřevo je vzácné a svět trápí všudy přítomný pelyňek. Postavy, samotný svět i dobrodružství, jež hlavní hrdinové prožívají jsem si moc užíval a už se těším na druhý díl.

Honza0297
26.12.2017 5 z 5

Moc hezká knížka přečtená za pár dní, už se těším na druhý a třetí díl.

Štítky knihy

vzduchoplavba česká fantasy steampunk

Autorovy další knížky

Daniel Tučka
česká, 1976
2017  71%Pelyněk. Díl 1
2012  75%Umrlčí tanec
2018  81%Pelyněk. Díl 3
2017  75%Pelyněk. Díl 2

Kniha Pelyněk. Díl 1 je v

Právě čtených2x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce57x
Chystám se číst45x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x