Peklo z Araratu

Peklo z Araratu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360475/bmid_peklo-z-araratu-mtU-360475.jpg 3 38 20

Noční můra biblických proporcí. Puklina, vzniklá při zemětřesení, odhalí ve svahu turecké hory Ararat jeskyni a v ní cosi podivného – prastarou loď pohřbenou v masách zeminy. Mezi odborníky i laickou veřejností vypukne poprask: vážně se vynořila biblická Noemova archa? Tým badatelů, archeologů a dokumentaristů, vyslaný na místo, objeví v jejích útrobách záhadnou zdobenou truhlu… Silná sněhová bouře uvězní všechny vysoko v horách a dávno pohřbené zlo se dává do díla!... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Ararat , 2017


více info...

Přidat komentář

Kniholapka
24.03.2023 3 z 5

Kniha byla ze začátku napínavá a bavila. Ve druhé polovině už mi přišlo tak nějak všeho moc...

StrYke
06.02.2023 3 z 5

První polovina kniha byla výborná. Bohužel v té druhé autor přestal budovat napínavou a mysteriózní atmosféru a vystřídal ji čímsi prvoplánovým, co začalo s každou stranou ztrácet na kvalitě a zábavnosti. Škoda.


Amitiel76
18.05.2022 3 z 5

Takový průměrný béčkový horor, co nenadchne ani neurazí.
Dobře podaná anotace nám slibovala noční můru biblických rozměrů... Odkrývání tajemného vraku Noemovi archy, ukryté v turecké hoře Ararat. Skryté zlo, které tu po tisíce let dřímalo, je znovu probuzeno. Tým badatelů, uvězněný v trupu archy ve sněhové bouři. Boj o život.
V první polovině knihy autor dobře buduje napětí. Ledová a mrazivá atmosféra, pomalu se plížící strach, který vám dýchá na záda. Čekáte, že děj bude gradovat. Napětí se zvyšovat, a úzkost nabere na síle.... Jen že ve druhé polovině, se to všechno nějak zvrtne. Děj se změní v klasickou, tuctovou vytloukačku. Únik z hory za záchranou, už navíc působí doslova trapně. Škoda.
Od knihy jsem čekala více mystična. Více z onoho biblického příběhu. Více archeologického bádání a odkrývání příběhu z počátků lidstva. Z toho jsem bohužel nedostala téměř nic.
Za mě průměrná kniha, po které po druhé asi nesáhnete.

milena9798
25.03.2022 2 z 5

Kdybych si mohla jako první přečíst poslední větu v knize... tak jsem ji nikdy neotevřela.

Atanone
17.01.2022 4 z 5

Brrr, tak to bylo mrazení přímo 2 v 1. Výprava na bouřlivý Ararat zasypávaný sněžnými bouřemi, kde jeden z otřesů odkryl jeskyni, Výprava v ní touží najít Noemovu archu a bohužel toho najde mnohem víc.
Jako kniha dobrá oddechovka, ale vidět ji zfilmovanou třeba když je tma a venku fičí vítr, nevím nevím...
Podepsala bych komentář katy238 a přidávám pár svých hvězdiček

Arev122
15.12.2021 3 z 5

Nějak jsem se nemohla začíst, připadalo mi to hodně jednoduché a neuvěřitelné

Majuš333
08.03.2021 5 z 5

Zaujímavá kniha... Myslela som si, že sa púšťam do hororu a ono to skôr bol akčňák krížený s groteskou :)

nhima
18.02.2021 4 z 5

Ve výsledku to bylo vlastně docela fajn. I když mě poměrně často rozčilovalo, jak jsou některé postavy superhrdinské, nesmrtelné a zranění se jim záhadně vyhýbá, zatímco ostatní padají jako mouchy... Už trochu poznamenané Hollywoodem, říkám si (zejména v těch nešvarech). V podstatě to na mě působilo, jako by to autor psal se záměrem, aby došlo ke zfilmování, a proto ty mnohé akční "scény", aby měli scénáristé méně práce. Ale k těm pozitivům - příjemná mysteriózní atmosféra mě bavila, mrazivé prostředí hor a nehostinných podmínek tomu ještě přidávalo. Sice se to rychle přehouplo do slušné vyvražďovačky, ale její tempo a různorodost byla vlastně taky poměrně zábavná. V mezičase to trochu zahrálo na psychologickou notu, takže jsem se ani trochu nenudil a přečetl to za pár večerů. A i když jsem byl smířen s typickým Hollywoodským závěrem, i tak mě dokázal překvapit a přesvědčit mě o čtyřech hvězdách.

A mám dojem, že než jsem se do knihy pustil, měla tu uvedený jako žánr také horor. V době psaní příspěvku to tu nevidím, ale myslím, že to do hororů patří.

katy238
18.02.2021 4 z 5

Knihu Peklo z Araratu bych přirovnala k béčkovému hororu přenesenému na stránky knihy. Dva hlavní hrdinové, Adam a Meryam, se vydají na horu Ararat, aby si splnili jednu z životních tužeb, a to být objeviteli té bájné lodi, Noemovy archy. Což se jim nakonec dílem štěstí, byt možná později i smůly, podaří, a započnou s týmy vědců ve vraku archy solidní vědeckou práci. Při té se jim bohužel povede vypudit ze své skrýše bájné zlo. To se ani po tisících letech izolace s ničím nemaže a mezi členy výpravy se rozjíždí masakr…

Pokud jste citlivá duše, tuhle knihu nečtěte. Pokud jste milovník náročnějšího čtení, tuhle knihu nečtěte. Pokud máte rádi knihy s historickým bonusem navíc, tuhle knihu nečtěte. Pokud hledáte nenáročnější čtení a nevadí vám, že to může být chvílemi i trochu „blbý“, je to kniha právě pro vás. Peklo z Araratu umí vzbudit ve čtenáři nepříjemný pocit i navodit atmosféru hnijícího dřeva uprostřed pohodlné postele, a přitom chytne a nepustí. Za mě dost dobrá kniha, pokud chcete být chvíli nenároční a nepřemýšlet. Což se taky někdy může hodit.

GYROTOURBILLON
07.11.2020 4 z 5

Ale jo , nebyla to špatná četba. Autor dobře vykresllil ďábla , atmosféru , prostředí. Plně souhlasím s 1Tos_.

Calinda
27.04.2020 3 z 5

Průměrná knížka, pokud máte chuť na trochu (pro někoho i dost) napětí a lehce mrazivý pocit a nechcete číst nic složitého, je tahle kniha to pravé.

CharlesWard
24.03.2020

Prvních několik stran nezaujalo. Aplikuji pravidlo o nedočítání knih.

Stanas513
05.02.2020 5 z 5

Knihy si obvykle vybírám podle oblíbených autorů, ale tady mě do očí jednoznačně padl název knihy. Výběr mě nezklamal. Příběh je tak trochu nadpřirozený s otevřeným, ale očekávaným koncem. Opravdu je ďábel zpět mezi námi?

gad
16.09.2019 4 z 5

Nebylo to úplně nejhorší. Biblický námět velmi zajímavý, jen děj se mi zdál občas poněkud uspěchaný. Závěr očekávaný. Trochu mi to připomínalo horor Jeskyně.

trudoš
11.08.2019 3 z 5

Problém románu je, že zůstal napůl cesty mezi záhadologickým thrillerem a čistokrevným hororem. Ústřední motiv je parádní, samotné odhalení Noemovy archy a vše, co s tím souvisí, jakbysmet. Jenže pak autor narychlo buduje zápletku podobnou Věci Johna Carpentera, avšak nedotaženou a nedodělanou. Neříkám, že schizofrenní atmosféra nefunguje, stejně jako děsivé a morbidní způsoby úmrtí. V téhle rovině šlape vyprávění naprosto skvěle, až by jeden řekl, že se Christopher Golden pro nic jiného nenarodil. Klopýtat to začne v okamžiku, kdy si uvědomíte, že se z úvodního odhalování tajemného přešlo na chladnokrevnou (doslova) vyvražďovačku a co bylo dříve, už nemá opodstatnění. Prostě jen tak. Závěrečný dovětek pak sice skýtá milou pointu, ale natolik očekávatelnou, že si ji snad spisovatel mohl i odpustit.
Jistě, je to škvár, ale čte se to prakticky samo a postavy pro jednou nejsou úplně na pěst. Pořád se však nedokážu zbavit dojmu polovičatě odvedené práce, ze které šlo vytřískat mnohem víc.

genie
02.01.2019 3 z 5

Úplně špatné to nebylo, jen jsem měla jiná očekávání … Prostě není "zlo" jako "zlo".

ivana02
28.11.2018 4 z 5

Tak to bylo správný psycho. Velice napínavé, dokonalý horor. Kdyby byl podle knihy natočen film, ráda bych se podívala. Zima, v hoře uvězněna skupina lidí a ti začnou postupně mizet... Když vědci otevřou záhadnou rakev, objeví v ní... A nepovím! Tím teprve začíná noční můra lidstva...

zuzca.h
30.10.2018 3 z 5

Jako námět dobrý, ale zpracování pokulhává. Upřímě si myslím, že celá řada věcí by se z archeologického hlediska děla úplně jinak, ale když autor teda myslí....

orinka3
08.08.2018 odpad!

Díky Klarinečce! Po pár stránkách mě přepadla pochybnost, jestli náhodou nezačínám číst náramnou kravinu. A ono jo! Naštěstí jsem peníze nevyhodila, ale jenom jsem z knihovny zbytečně táhla knihu navíc.

Klarinecka
03.07.2018 1 z 5

Vyhozené peníze. Čekala jsem teda něco víc. Ne takovouhle nudu.