Pekáreň s vôňou škorice

Pekáreň s vôňou škorice https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480870/bmid_pekaren-s-v-nou-skorice-iK2-480870.png 4 379 106

Voňavý príbeh o láske a škoricových slimákoch z malebného švédskeho mestečka Halleholm. Začítajte sa do krásneho voňavého príbehu, ktorého jedinečná atmosféra vás prinúti oddychovať a vychutnávať si aj tie najmenšie radosti života. V idylickom švédskom mestečku Halleholm už na vás čaká príbeh jednej starobylej pekárne plnej vôní, spomienok a zakázanej lásky. Jedného dňa sa Lovisa rozhodne vrátiť z Londýna do rodného mestečka, malebného švédskeho Halleholmu. Po starých rodičoch tu zdedila krásnu historickú budovu z 18. storočia, bývalú pekáreň s kaviarničkou, kde jej dedko Johan piekol svoje vychýrené škoricové slimáky a babička Amelia mala na poschodí krajčírsky ateliér. Bez dlhého premýšľania sa Lovisa rozhodne budovu zrekonštruovať a voňavú pekáreň znovu otvoriť. V tej chvíli však ešte netuší, že okrem pekárne zdedila aj trpké nepriateľstvo medzi dvoma vetvami rodiny. Najväčšie ťažkosti jej spôsobuje Reuben Halleholm, ktorý ju priam neznáša a intrigami sa ju snaží primäť k tomu, aby v podnikaní neuspela a pekáreň mu predala. Lenže Lovisa sa tak ľahko nevzdáva a je odhodlaná bojovať nielen za svoje sny, ale aj za odkaz svojej milovanej babičky. Podarí sa jej nakoniec zlomiť nenávisť medzi dvoma znepriatelenými rodinami? A ochráni svoje srdce pred láskou, ktorá by mala byť raz a navždy zakázaná?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Halleholm - Lovisas val , 2020


více info...

Přidat komentář

Lofda
10.03.2024 4 z 5

Knížka mě doprovázela na dovolenou do Skandinávie, i když jinam než do Švédska, kde se tato knížka odehrává. Ale např. větvičky v barevnými peříčky jako velikonoční zvyk jsem viděla i v Norsku a aspoň jsem věděla o co jde.. Čtení jsem si užila, asi mě ale víc bavila část popisující příběh babičky Amélie. Uvidíme, kam se osudy obyvatel Halleholmu posunou dál, plynule přecházím na další díl ;-)

Dela90
01.03.2024 4 z 5

Příběh, který je vyprávěn ze dvou časových úseků.

PŘÍTOMNOST
Lovisa utíká zpět domů do Švédska, když ji snoubenec zahne. Doma je tam, kde je pekařství, které zdědila po svých prarodičích. V Londýně působila jako pekařka, proto se rozhodně opět pekařství otevřít. Bohužel však, je tu několik překážek, které musí za svým snem překonat.
Jedno z nich je i dlouhé nepřátelství mezi rodinami. Místní magnát Reuben Halleholm ji od dětství nenávidí a snaží se získat to co je právem jeho. Nebo snad není?

MINULOST
Zde se setkáváme s maminkou Amélií (babička Lovisy) a jejím životem. Nemanželské dítě, rodina, láska, přátelství, intriky a temné tajemství, které zná jen nepatrné množství lidí. Jak to všechno začalo a co bylo důvodem znepřátelení dvou rodů, které nesou i jejich děti a děti jejich dětí.

Knížka má velmi pomalý rozjezd. Má přes 400 stran a kdyby měla o 150 stran méně, nic by se nestalo. V první části jsem se musela do čtení dost nutit, protože se tam prakticky nic nedělo.

V druhé části, kdy Lovisa otvírá svou pekárnu, už to bylo lepší. Zamilovala jsem si kocoura Krasavace. Výzdobu pekárny, Axela i všechny dobré lidi, kteří Lovise pomáhali.

Reuben - největší záporák téhle knihy, se opravdu neštítil jít i za hranice svých možností. Je šílené, co všechno ve vás vyvolá nenávist, která není vaše. Chvílemi jsem měla opravdu chuť ho nakopat víte kam.

Lovisa byla zdatná pekařka a při čtení jsem měla nehoráznou chuť na sladké.
V závěru mě překvapila Magdalena, což byla babička Reubena, jak si všechny hezky srovnala do latě. Kdo By to byl řekl, na tak starou dámu.

Máme tu taky romantickou linku mezi Lovisou a Axelem, mezi kterými to jiskřilo už od prvního setkání. Přála jsem jim nějaký romantičtější konec. Nicméně věřím, že další díly jejich vztah ještě více rozvedou. Které si určitě musím postupně přečíst.

Děkuji za společné čtení.

Hodnocení: 4*


kalimaskry
01.03.2024 5 z 5

To byla tak hezká kniha, že se těším na druhý díl.

Dámaskloboukem
25.01.2024 5 z 5

Více než o lásce je to o nenávisti a nekalých podnikatelských praktikách. Vztah Lovisy a Alexe je opravdu takovou vedlejší přidanou hodnotou.
Příběh je vyprávěn v několika rovinách a dobře se čte. Kniha mě nalakala vyzkoušet švédské skořicové šneky. Už jsem si na ně našla recept.

Ludmila91
07.01.2024 5 z 5

Nádherný příběh . Moc hezky napsano.

martinkaLLL
11.09.2023 5 z 5

Já byla moc spokojená. Celkově mě to překvapilo, mile překvapilo. A už se nemohu dočkat dalších dílů. Jen co je seženu.

Kory98
02.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Přečteno nahlas pro moji mámu. Byly jsme spokojené obě a taky překvapené, kolik zvratů spisovatelka vymyslela v osudech jedné rodiny. A sbíhaly se nám sliny, nad všemi těmi dobrotami... Nejdřív jsem si myslela, že kniha je typickou romantikou, ale zmýlila jsem se. Je to rodinná sága, příběh ze života, který pokračuje v dalších pokoleních. Moc mě potěšilo, že některé věci, které jsem předvídala a podsouvala je tajně při čtení paní spisovatelce, v knize opravdu byly :-) např. že Julie jednou stane v ateliéru Amélie a bude uchvácena nebo, že se oplakaný kocourek objeví. Bohužel u nás v knihovně nemají další díly, takže zvažuji že si je koupím, možná jako dárek pro maminku, abychom mohly ve čtení pokračovat.

Ív688
05.08.2023 3 z 5

Byl to vlastně docela milý příběh, osud rodiny,potomci a předkové, vždy se najde nějaké životní drama, ale konec dobrý, všechno dobré, jsem jako milovnice koček ráda, že kocour Krasavec přežil a vrátil se k Lovise, dalo se to trochu předvídat, konec je tak trochu sladší, staré křivdy jdou stranou, rodina je důležitá...čtěte, určitě ucítíte vůni skořice...

Pavčule
25.07.2023 3 z 5

Tenhle žánr zrovna moc nevyhledávám , ale když je to léto , tak jsem vyloženě měla chuť na něco nenáročného a z knihovny jsem si odnesla rovnou další pokračování . Jsem zvědavá na další příhody hlavní hrdinky .

januska82
01.05.2023 4 z 5

Hlavná hrdinka Lovisa, žijúca V Londýne, sa z určitých dôvodov vracia späť do rodného švédskeho mesta Halleholm. Zdedila dom po starých rodičoch, kde chce postupne znovuotvoriť pekáreň, ktorú predtým prevádzkoval jej starý otec... Samozrejme, nič nie je také jednoduché, ako sa zdá.... A Reuben Halleholm jej to vôbec neuľahčuje. Ponúkal jej určitú sumu za pekáreň, ktorá sa každým mesiacom znižovala... A samozrejme, robil všetko pre to, aby jej plány prekazil. Ale ako to už býva, všetko sa na dobre obráti

Páčila sa mi časová dejová linka, ktorá tam bola na začiatku vsunutá. Mám rada, keď sa prelína súčasnosť s minulosťou... I keď z minulosti mohlo byť v knihe kľudne viacej spomenuté.

V konečnom dôsledku, kniha vôbec neurazila. A kto nie je náročný, určite odporúčam prečítať

fruitbueno
21.04.2023 3 z 5

Takové to čtení, které vás nijak neobohatí, ale ani neurazí. Ztrácela jsem se v postavách, hodin by se nějaký strom jednotlivých postav. A jsem ráda, že se Krasavec našel.

werick
27.01.2023 5 z 5

Moc pěkná knížka, která se velmi dobře četla. Srozumitelné postavy a zajímavá byla i dějová linka, která se v knize promítala. Určitě si přečtu další díly

NannyOgg24
24.01.2023 4 z 5

Hezká kniha ze Švédska. Líbilo se mi propojení generací. Přečtu si i další díl.

Knihochod
14.01.2023 1 z 5

Táto knižka ma k sebe zlákala najmä svojou nádhernou obálkou, pričom už len pohľad na ňu mi spôsoboval neuveriteľnú chuť na nejaký dobrý domáci koláčik, a taktiež anotáciou, po ktorej prečítaní som potrebovala vedieť viac. Preto ma veľmi mrzí, že sa mi tento príbeh jednoducho nepáčil.

Zo začiatku som si ale myslela, že sa mi aspoň trošičku páčiť bude, keďže, ako som s potešením zistila, obsahuje jeden z mojich obľúbených knižných prvkov - prelínanie minulosti a súčasnosti. Žiaľ, minulosť, ktorej v tomto príbehu bolo - podľa môjho názoru -, žalostne málo, ma bavila omnoho viac ako obšírnejšia súčasnosť.

Pravdepodobne za to môže fakt, že celý ten súčasný príbeh je písaný veľmi ale veľmi klišoidným spôsobom. Teraz ma ale nechápte zle, klišé mi nevadí, avšak iba do určitej miery. V tomto prípade ale mnou únosná miera klišé bola niekoľkonásobne prekročená najmä tým, že keď sa v deji stalo čosi dobré, automaticky čitateľ mohol očakávať čosi zlé. Nebolo by na tom nič, čo by mi prekážalo, keby tento "prvok" nebol použitý opakovane niekoľkokrát za sebou.

Taktiež som sa neskutočne strácala v postavách a to opäť iba v deji, ktorý sa odohrával v súčasnosti, a približne od polovice knihy už som takmer ani netušila kto je kto.

No, očakávala som od knižky viac a na základe vyššie popísaného iste pochopíte, že odo mňa vysoké hodnotenie nedostane.

katerina28349
04.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Hezky napsaný román ze Švédského městečka Halleholm. Hlavní hrdinka Lovisa, která zdědila pekárnu po svých prarodičích se snaží pekárnu znovu otevřít.
Dějová linka o životě babičky Amálie mě zaujala ale mohla být delší. Kromě pekařství zdědila Lovisa i nepřátelství mezi rodinou Lindegrenovými a Halleholmi, který ji od dětství nenávidí a pomocí intrik ze strany Reubena jí podnikání znemožnit.
A nakonec láska mezi Lovis a Axlem, kde je Lovis na vážkách jestli milovat nebo zůstat věrná odkazu své milované babičky, které kdysi rodina Halleholmovi moc ublížila...
Kniha je velmi čtivá a hezky napsaná.

TynaBehuncikova
04.12.2022 3 z 5

Docela příjemné čtení. Na začátku jsem se velmi rychle nadchla, i když množství postav bylo šílené, musela jsem si sepsat rodokmen. Historická linka knihy se mi líbila asi nejvíce, tu jsem vyloženě hltala. Kniha se četla rychle, ačkoliv zhruba ve 2/3 knihy jsem už byla trochu znuděná věčnými finančními problémy a nelogickým chováním postav. Pak se to ale zase zlepšilo a konec byl vyloženě sluníčkový. Musím říct, že normálně romantiku nečtu, ale tohle mi asi změnilo názor a měla bych jí občas dát v mém čtecím repertoáru prostor. Na podzimní večery s hrnkem čaje v ruce to bylo skvělé čtení.

Doubravka1975
13.11.2022 4 z 5

Pěkné, oddechové čtení z malebného švédského městečka Halleholm a jeho obyvatel. Ze začátku hrozně moc postav, že jsem si musela napsat jejich rodokmen, abych se lépe orientovala. Nádherná obálka

Jana.Kuc
29.10.2022 5 z 5

Pěkné odpočinkové čtení. Ráda se pustím i do dalšího dílu.

Noisette73
25.10.2022

Měla jsem smůlu na knihy, nedočetla jsem, přestože miluji Švédsko, Hygge i skořicové šneky a neméně také klasické drama Wiliama Shakespeara Romeo a Julie, nelíbilo se mi to. Poslední dobou mi začíná nějak vadit přeskakování v čase a nejvíce současnost × druhá Sv. Válka.
Mám ráda ucelené příběhy, které mohou probíhat třeba i několik let, ale tato "kličkovaná" už pro mě není a to jsem velký romantik a na knížku jsem se těšila, přesto zkusím pokračování, protože je vánoční a to si nemohu nechat ujít, vánoční náladu už totiž chytám zdatně od začátku Října.

AndreaP.
02.10.2022 5 z 5

Miluju knihy s tímto námětem, kde se hrdinka snaží oživit tradici, v tomto případě pekárnu, kdy z knihy cítíte doslova vůni skořicových šneků. Na začátku mě trošku zmátla najednou vložená historická linka, která ale ve finále si mi líbila velmi, a až mi bylo líto, že byla tak rychle utnuta, klidně bych četla dál a dál... Samotný příběh byl pak na mě trošku moc přeslazený, hlavně ten konec, v běžném životě to tak prostě nechodí, také hlavní hrdinka se dost nechala ovlivňovat svou nenávistí, celkově když to ale shrnu, tak je to pohodový příběh a já se hned vrhám na další díl.