Péct, milovat a žít

Péct, milovat a žít https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420409/bmid_pect-milovat-a-zit-awZ-420409.jpg 4 80 31

Josef Maršálek je navzdory svému mládí velice úspěšný a světově proslulý cukrář. Dlouhá léta působil ve Velké Británii, kde dosáhl významného postavení ve slavném obchodním domě Harrods a vypracoval se na jednoho z nejrenomovanějších odborníků svého oboru. Pomáhal také zakládat cukrářský podnik v Indii, cestoval a inspiraci hledal po celém světě. Před pár lety se vrátil do Čech a snaží se zúročit své bohaté zkušenosti ve vlastním podniku, je porotcem populární televizní cukrářské soutěže, vyučuje, píše, peče, dál miluje život a těší se na každou jeho výzvu. O tom, jak se naučil péct u svých babiček, jak začínal v Bathu, jak žil jako velký šéf neobyčejného provozu či jak narazil po návratu do Čech, vypráví v autobiografii doplněné mnoha fotografiemi i recepty.... celý text

Kopretina_aku
Kopretina_aku
04.02.2024 3 z 5

Zajímavý životní příběh o tom, co dokáže píle, odhodlání a vůle jít si za svým snem a za to jistě pan Maršálek zaslouží obdiv a uznání. Ke konci už v knize zaváněla velmi často samochvála a to mi vadilo.

Jane2016
Jane2016
01.02.2024 5 z 5

Pana Josefa Maršálka jsem si zamilovala během sledování pořadu Peče celá země. Jeho osobnost a smysl pro humor, to je něco kouzelného. A jak u mě bývá zvykem, okamžitě jsem si pustila všechny dostupné rozhovory a články s ním. A oblíbila jsem si ho ještě více. Proto, když jsem si všimla, že napsal pár knih, okamžitě jsem si jednu musela objednat.

Životní příběh pana Maršálka je inspirující. Tak naplněný a zajímavý, že Vám z toho během čtení jde hlava kolem. Kniha je navíc doplněná spoustou fotek, takže nemáte problém si většinu lidí, kteří do jeho života zasahovali představit. Příběh je napěchovaný smyslem pro humor a láskou k životu. Já si užívala opravdu každou větu a z knihy jsem nadšená. Doporučuji ji všem!


bosorka78
bosorka78
07.01.2024 5 z 5

Pan Maršálek mě oslovil pořadem Buchty po ránu a já si od něj převzala spoustu užitečných rad pro pečení,ale že má za sebou tolik mimořádných úspěchů jsem opravdu netušila. Jsem moc ráda, že jsem si tuhle knihu přečetla a tak poznala cestu tohoto velmi úžasného muže, který nás naučí péct.

Blahorodi
Blahorodi
05.01.2024 4 z 5

Čtivý vhled do myšlenek a životaběhu svérázné a úspěšné osobnosti. Snad jen příběhy z dětství mi přišly zbytečně rozvleklé, a právě naopak vypsání pozdější doby (Praha a Bath zejména) mohlo být myslím košatější. Je zde naznačena zkratka „jako dítě mě bavilo péct - a pak jsem se prosadil v Praze a hlavně v Anglii“; píše se o tvrdé práci a spíše jen naznačují dobré nápady. Ale stále mi přijde, že to není všechno, co Maršálkovi přineslo jeho nebývalý úspěch – toho, co ho odlišilo od jiných, bude jistě více. A tím, že to knížka vynechává, mi přijde, že chybí podstatný díl příběhu. Naopak velmi oceňuji upřímnost a otevřenost, s jakou se autor nebál psát o sobě či citlivých, osobních tématech.

Varvara
Varvara
02.01.2024

Četla jsem jako příběh výrazného člověka, který umí vycítit příležitost a chytit ji pevně za pačesy. Kniha je celkem čtivá, akorát určité pasáže z dětství mi přišly zbytečně podrobné. S odchodem do Prahy a pak dál kniha nabrala větší spád. Názvy kapitol jsou leckdy dost zavádějící (např. kpt. Spolužačky se stejně nejvíc věnovala, opět, babičkám), ale to je celkem kosmetická záležitost. Autor netrpí falešnou skromností, což je fajn, jelikož v naší zemi se tohle moc nenosí. Z receptů jsem (zatím?) žádný nezkusila. Jsou popsané dost stručně, což je vzhledem k hlavní náplni knihy pochopitelné.

sgjoli
sgjoli
20.08.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem zaznamenala díky komentářům na internetu (konkrétně tady na Databázi) a jsem za to ráda, protože tohle bylo velmi zajímavé čtení psané člověkem, který něco skutečně dokázal. Tímto moc děkuji uživatelkám Doubravka1975 a Evaho73, díky kterým jsem na tuto knihu narazila a které mne svými komentáři nalákaly k přečtení.
Hrozně obdivuju lidi, co dokážou kouzlit v kuchyni - a cukrařina/pekařina je umění samo o sobě. Sama jsem na jakékoliv pečení nešikovná, takže o to víc mám potřebu smekat pomyslný klobouk... a příběh pana Maršálka mne dost zaujal.
Jde o příběh neuvěřitelně pracovitého a poctivého člověka, který měl od raného mládí sen, za nímž si šel, i když si spoustu věcí musel vydřít. O to je ta cesta obdivuhodnější, protože je plná naděje, víry ve své schopnosti a také vytrvalosti, která se nakonec beze zbytku vyplatila.
Ten výčet úspěchů, kterých se pan Maršálek dočkal, je neuvěřitelný. A když to člověk čte, jen mu obdivem klesá brada. Aspoň mně určitě. To, co pak může jiným čtenářům připadat jako přehnané sebevědomí a zveličelé ego, je pro mne výsledek obrovské píle a zaslouženého uznání. Úspěchů si pan Maršálek vysloužil skutečně dost, ale nic není zadarmo. Je za tím neuvěřitelné množství práce a odhodlání, takže ta hrdost, radost a sebevědomí jsou z mého pohledu rozhodně na místě - a já to panu Maršálkovi moc přeju.
Příběh je to inspirativní, psaný ve všem na rovinu a bez nějakých zbytečných kudrlinek, což jsem ocenila. Zároveň platí, že člověka při čtení téhle knihy honí skutečně mlsná - tak moc intenzivně je ten vztah k pečení popsán - včetně výčtu jednotlivých pochoutek, že má člověk sto chutí naběhnout do nejbližší cukrárny. :-) :-D
Na konci každé kapitoly je navíc uveden recept, takže milovníci pečení mohou vyzkoušet třeba zase něco nového. Zároveň je povídání doplněno o řadu fotografií z archivu J. Maršálka, které celé to povídání pěkně doplňují. Název knihy pak skvěle vystihuje to, co jsem ze čtení vnímala nejvíce - autorovu nezměrnou chuť péct, milovat a žít. A to vše na maximum.
Mně se kniha líbila velmi, za sebe moc doporučuju. Mám moc ráda inspirativní příběhy. A je jedno, jestli se v životě věnujete cukrařině či čemukoliv jinému, co vás naplňuje. Inspiraci člověk může brát na různých místech. A u této knihy to určitě platí.

Doubravka1975
Doubravka1975
17.07.2023 5 z 5

Josefa Maršálka obdivuji a znám z Tv od první řady Peče celá země a teď, po přečtení téhle ÚŽASNÉ autobiografie ho obdivuji ještě víc !
Super

Renca.ch
Renca.ch
02.10.2022 5 z 5

Kniha mě bavila, nejedná se o recepty,ale jeho nevšední životní příběh, je velmi pozitivně napsaná,od idylického dětství až do současnosti, je obdivuhodné co za tak krátkou dobu pan Maršálek zvládnul a přinesl do cukrařiny, jak někdo píše, autor má sice velké ego, ale umí si život vychutnat a prožít :)

domihruzkova
domihruzkova
29.06.2022 4 z 5

Neskutečný životní příběh. Kam až se to dá dotáhnout s pílí a pracovitostí.

Kniholenka9
Kniholenka9
26.04.2022 4 z 5

Myslela jsem si, že jde o kuchařku, a proto jsem ji chtěla po otevření odložit, naštěstí jsem to neudělala. Už po první kapitole jsem věděla, že ji dočtu. Jde o inspirující příběh jednoho neobyčejného cukráře. Kniha se krásně četla. Je doplněna spoustou fotek a najdete v ní i pár receptů.

srn.nka
srn.nka
11.04.2022 4 z 5

Kniha byla pohlazením pro duši. Asi není nikdo, kdo by si u popisu léta u babiček nezavzpomínal na svoje babičky. Druhá část věnovaná profesní cestě byla nesmírně zajímavá a musím říct, že spousta myšlenek pana Maršálka je mi blízká.

Evaho73
Evaho73
08.12.2021 5 z 5

Knihu Péct, milovat a žít som si zohnala hlavne kvôli čitateľskej výzve a plánovala ju zaradiť do kategórie kniha o známej českej osobnosti. Nakoniec som ju síce prečítala, ale do výzvy zaradila inú knižku.
Nič to nemení na skutočnosti, že cesta za splneným snom pána Maršáleka bola pre mňa zaujímavá a inšpirujúca.
Hlavne jej začiatok ma preniesol i do môjho detstva, kedy som porovnávala vlastné spomienky s tými opísanými v knihe.
Pár osvedčených receptov a zaujímavé fotografie výrazne oživujú a dopĺňajú autobiografickú výpoveď od začiatku až do konca.
Zdá sa, že oslavovať život, naozaj nie je pre pána Maršáleka iba fráza...

Sandalkar
Sandalkar
02.11.2021 4 z 5

Pribeh, ktery ukazuje cestu nekoho, kdo sel za svym. Postupne, krucek po krucku a jde porad dal. Moc se mi libilo, jaky duraz klade na rodinu a pratele. Udrzovani vztahu. A taky, ze umi ukoncit jednu vec a zacit neco dalsiho. Noveho. Jineho.

"Vsechno krasne vsak musi pomalu, ale jiste skoncit. Dobre v zivote je, ze kdyz neco konci, je to nahrazeno necim, co zacina a je nebo ma byt mnohem krasnejsi. To je duvod, proc by lide meli delat zmeny. Proc by meli byt zvedavi."

Maciiik
Maciiik
05.05.2021 5 z 5

Pepu Maršálka mám ráda - kdykoliv se objeví v televizi, je to neskutečně pozitivní démon ;) Takže když jsem tu knihu v knihovně zmerčila, okamžitě jsem jí musela mít. Čekala jsem něco jiného, ale jsem nadšená. Je to ohromně příjemná kniha, plná lásky k životu a cukrařině.

Amneris
Amneris
17.04.2021 5 z 5

Krásně napsaný příběh o tom, jak se pan Maršálek stal známým cukrářem a jaký kus cesty za svým snem ušel.

01Berry
01Berry
16.02.2021 5 z 5

Nádherná kniha, která se výborně čte.

Marčullkas
Marčullkas
19.01.2021 5 z 5

krásný životní příběh

Danka1975
Danka1975
05.10.2020 5 z 5

Koupila jsem dceři...:-)...pravda, chtěla jsem koupit Mirku, ale v době svátku Daniely měla vyjít až za týden:-).. Rozhodně ale nelituji a byla to dobrá volba...????????????????.. jak zpracováním, vizuálně i praktickými zlepšováky... Doporučuji pro dcery a dobrý nápad na dárek...Ps. dceru to chytlo a prakticky jede už několik receptů, takže okolí se má!!!!!...Hold je po mně:-) :-)

Marisol
Marisol
05.09.2020 5 z 5

Neskutečně pozitivní kniha o stejně tak pozitivním člověku, jakým Josef Maršálek beze sporu je. Nestačila jsem zírat, kolik toho za svůj mladý život stihnul a jak se mu dařilo. A doufám, že se mu bude stejně dobře dařit i nadále. :-)

ivzu77
ivzu77
30.08.2020 5 z 5

Nádherně napsaný životopis člověka, který si zaslouží obdiv, úctu a poklonu za to, co zatím v životě dokázal a jak dělá jméno a čest své lásce k pečení a cukrařině. Děkuji za osobní setkání. Děkuji za slzy v očích ....