Pavouk, který kulhal
Iva Hercíková
Soubor čtyř novel: Noc v hotelu, Pavouk, který kulhal, Oko - horrory ze současnosti. Zub - příběh na hranici absurdity a tragikomiky.

krátší příběhy . Paní Hercíková v povídkách nechce šokovat, jsou to takové variace na scifi či horovovou tematikou

Kdysy jsem četla a líbilo se mi. Teď jsem se k tomu vrátila a přečetla znovu a zklamání, nevím co se mi na tom tenkrát líbilo.

Povídka, která se nejvíce blížila realitě byla ta poslední “Oko”, kde spadla do žánru detektivky. Povídka první “Hotel” mě nijak nezaujala a povídka “Zub” byla vyloženě blbost...Hlavní povídka “Pavouk, který kulhal” mohla být úplně klidně jako ze života, nebýt některých hloupostí. Ale tak zas na druhou stranu, kniha s prvky hororu, je může obsahovat.

A mně se to líbilo. Oko a Pavouka si budu pamatovat asi napořád, Noc v hotelu je průměr a Zub je natolik absurdní sci-fi, že je škoda, že to nemělo nějaký jiný konec. Jinak Oko bylo i zfilmované pod názvem "Oko ve zdi" a práva na film si dříve přes Universal Pictures koupil i A. Hitchcock - ten ale bohužel nestihl film natočit.

Hodně hodně špatné... Dočetla jsem první "horror"... jen ze zvědavosti, jak se autorka s tématem popere. Hm, nic moc. Druhý příběh jsem už nepřečetla, nuda a ztráta času. Jsou všechny její knížky tak špatné? Dříve byla o dobré knížky nouze...

Žádné velké nadšení, ani jedna z povídek mě nezaujala, prostě na horrory jsou jiní autoři.
1993 | ![]() |
2004 | ![]() |
1998 | ![]() |
1980 | ![]() |
1978 | ![]() |
K Pavoukovi jsem byl dost skeptický (i když se mi líbí ten název), ale ne úplně právem. U všech povídek platí, že autorka dokáže vzbudit zvědavost na to, jak to bude dál.
Noc v hotelu. Zajímavý nápad týkající se jakési předtuchy či vhledu, ale celkem zazděný nesympatickým tónem vypravěče. Dostala mě telefonistka flirtující s hlavní postavou slovy „Tak vám gratuluju, medvěde.“
Zub. Dobrá absurdita, ale končící jako blbost. Když je příběh založený na bizarní situaci, která se děje hlavní postavě, ty ostatní věci musí být realistické, což není tenhle případ.
Oko. Slušné psycho, jehož účinek ale autorka oslabuje tím, že skoro od začátku víme, kdo zhruba je ten věznitel. Přesto působivá povídka.