Pavouk

Pavouk https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239221/bmid_pavouk-239221.jpg 4 14 4

Magické povídky současníka Gustava Meyrinka, básníka fantastické grotesky. Postavy jeho příběhů jsou jedinou skutečností v nedefinovatelnosti a nevědomí lidského bytí vystaveného šílenství, sugesci a hrůze v obnažené realitě syrového života.

Přidat komentář

kinee
16.04.2019 3 z 5

Je zajimave cist, jak se clovek stane obeti hromadne psychozy, nebo svych naucenych pospojovanych myslenek az do chvile, kdy se zblazni nebo zabije.

novecento
08.04.2018 4 z 5

Povídka Voodoo. Všechny druhy náboženství v určité své fanatické fázi představují pro lidi smrtelné nebezpečí. Rituály a obětování Bohům byly a jsou součásti většiny náboženských vyznání. Ewersova povídka o vyznavačích kultu Voodoo na Haiti, nás ráno zavede na katolickou mši, v noci k obřadu s uctíváním hada, zabíjením malých dětí a pojídáním lidského masa.. To je čistě haitský způsob vyznavačů tohoto kultu. Podobně jako Jackyl a Hyde se v povídce Mamaloi nenápadná a přívětivá mladá služka Adelaid v noci mění na démonickou kněžku kultu Voodoo. Co víme o hypnóze? V povídce Pavouk je svět ponořen do mlhy plné neznámých sil, které odkrývají cestu ke zkáze i věčnému klidu. Uprostřed tohoto světa, na pomyslném ostří nože mezi nocí a dnem, mezi vírou a rozumem, mezi bytím a nebytím stojí Ewersův hrdina, který náhodným rozhodnutím upadá v jednu, nebo druhou stranu bez šance návratu. Tichá hrůza pustých ulic rozeznívá stejnou strunu našeho vědomí, jako bázeň rodící se v šeru neznámého chrámu. Mnozí z nás jsou manipulováni svými ženami(nebo naopak ženy svými muži). Ti rozpřádají své pavučiny ,,lásky,, aby nás v závěru mohly vysát a naší slupku odhodit, jako pavouk svojí oběť.


jiri77
28.11.2016 4 z 5

Krátké ale velmi napínavé hororové povídky při nich čtenář pocítí mrazení po těle a více se schová pod peřinu.

evelinaevelina
06.02.2014 4 z 5

Při čtení těchto kratinkých povídek ani jednikrát nezapochybujete, že by svět nebyl plný nadpřirozených sil. A že vy máte zatím štěstí (nebo smůlu?), že jste ještě nebyli vcucnuti do jejich tenat.