Pavilón se smuteční vrbou

Pavilón se smuteční vrbou https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44190/bmid_pavilon-se-smutecni-vrbou-30p-44190.jpg 5 193 22

Příběhy soudce Ti série

< 15. díl >

Soudce Ti se zde za pomoci svých tří pomocníků zabývá vraždou potomků ze starých šlechtických rodů Ia a Meje, které spolu velice úzce souvisejí. Jakou roli v tom hraje motiv pavilónu se smuteční vrbou, loutkové divadlo, modrobílá porcelánová váza a kámen na roztírání tuše?

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Perseus
Originální název:

The Willow Pattern , 1965


více info...

Přidat komentář

Usire
25.03.2024 5 z 5

Taktéž jako jiní bych vytkl menší rozsah, jenž neumožnil se autorovi více rozepsat. Soudce Ti je opět geniální, ale oproti jiným knihám zde není tolik napětí. Vše se veze spíše na takové klidnější vlně.

Vojslava
16.07.2023 4 z 5

Stručný příběh mne zase až tolik neuchvátil, ale to spíš jen proto, že nevelký rozsah nedovoloval detaily, které mne tolik baví v jiných autorových titulech. Jinak mne samozřejmě hrdinové baví pořád stejně, toto staré vydání mne navíc potěšilo stylizovanými autorovými ilustracemi - už dlouho jsem neměla knížku s obrázky! Každopádně pro momentální žhavý víkend ideální čtení do stínu...


alabra
26.01.2023 4 z 5

Této knize chybí trochu vzruchu, příliš poklidná, až líný děj nás zavádí do slavné minulosti význačných rodů, které se ukážou být ne tak velkolepé, jako spíš zvrácené. Je tam použito i slovo degenerované. Ale jinak opět klasika, takže spokojenost.

Tony86
05.02.2022 2 z 5

Nevěděl jsem, co začínám číst, už první věty to ale prozradily - vražda, takže detektivka; ty já zrovna nevyhledávám, ale pokračoval jsem a dočetl. Až tady na webu jsem objevil a musel si ještě jednou zkontrolovat, že děj se odehrává v 7. století. Čínská kultura té doby je mi vzdálená, Gulik (údajně geniální znalec orientálního umění, jazyků a kultury) mě tam nebyl schopen přenést; je dost možné, že to zčásti zavinil i překlad, kdy dialogy (neformální, přátelské) jsou jako by byly ze současnosti a silně kontrastují. I sebevědomí žen je nezvykle moderní. Autor chtěl přijít s něčím, co nebude "laciné čtivo ze Západu", toto ale laciné je. V doslovu je uvedeno, že soudce Ti byla historická osobnost, životopis by byl určitě zajímavý, ovšem v tomto podání se o něm nic nedozvíte.

mataj
17.01.2022 5 z 5

Další příběh vynikajícího soudce Ti a jeho odvážných a duchaplných pomocníků. Tentokrát se najdou zabiti krátce po sobě dva muži ze starých šlechtických rodů. Je mezi nimi souvislost? Vyřešení rébusu se musí hledat v jejich minulosti i jejich povaze. Opět skvělé a prvotřídní.

netopýrek1985
02.01.2022 5 z 5

Taková super klasika. Tohle spisovatele a i hlavní postavy mám moc ráda prostě super

Pavelpi
12.05.2021 5 z 5

Zase jedna z perfektních logických knih, které dokáže jenom autor. Po přečtení jsem se pustil i do doslovu autora a poučil jsem se o boji s naditými rukávy, které zachránilo život katolickým řádovým sestrám za boxerského povstání v roce 1900.Sestry narazily cestou do katedrály na rozlícený dav lidí. Odevzdaně zvedly ruce zahalené v rukávech a modlily se k Bohu. Najednou někdo v davu vykřikl : Pozor! Mají nadité rukávy! A dav ustoupil a uvolnil jim cestu. Když totiž sestry zvedly ruce, tak se jim breviáře, které si nesly v rukávech otvíraly a zavíraly a tak se útočníci domnívali, že sestry mají nadité rukávy a ustoupili jim.

kyssling
11.01.2021 3 z 5

Pěkný příběh v rámci série, ale autor určitě napsal lepší příběhy. Jak napsal jeden z recenzentů přede mnou také mě připadá, že této knize chybí více vtipu a nadhledu.

boxas
01.01.2021 5 z 5

Robert van Gulik snad ani nepsal jiné než výborné příběhy. Jeho soudce Ti patří k nejlepším vyšetřovatelům vůbec.

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

martin_aston
03.09.2020 5 z 5

Van Gulikov Sudca Ti je neúplatný, odvážny sudca a hodnostár z obdobia čínskej ríše/dynastie Tchang, ktorý so svojimi pomocníkmi (najmä Chung, Ma, Ťiao, Tao, v rôznych kombináciach :)) rieši rôze zločiny. Sudca tu nie je iba sudca, ale zároveň aj ako vyšetrovateľ aj prokurátor/žalobca.
Knihy vynikajúco popisujú dobové čínske reálie, zvyky, postupy, atmosféru danej doby. Taká kombinácia detektívky a historického románu. Fakt nádhera.
Čo je tiež super, každá kniha má na začiatku zoznam osôb z danej detektívky, a väčšina tiež plán mesta/miesta (napr. chrám), kde sa príbeh odohráva.

HelenBarbora
25.05.2020 4 z 5

Jako všechny příběhy soudce Ti - i tento díl se mi líbil.

haki34
13.05.2020 5 z 5

detektivní a historická lahůdka v jednom...včera jsem si při čtení opravdu rochnila..takový welness odpočinkový...soudce Ti, jeho neprůstřelná logika, smysl pro spravedlnost, jeho dvě opory Ma žung a Ťiao Taj, a aby byla čtvřice úplná, nesmí chybět chytrý Tao Kan...opět rozmotá případ uvinutý z několika dílčích vláken, a to vše v ponuré atmosféře nekončícího horka, dusna a řádícího moru...Vraždy "vysoce postavených" obyvatel města z tzv. starého světa podle říkanky čoi básničky, jak chcete, evokovaly Agathu a malých prasátek, nebo také černoušky....jojo, vděčný to námět, ty říkanky...
Navzdory temnému pozadí, nevlínosti morové epidemie, navzdory sadismu, krutosti, vraždám se román jako obvykle velmi dobře četl...splýval lehce, jako vánek, když si pohrává s vrbovými proutky...ano, poetický motiv pavilonu se smuteční vrbou má také svůj důvod.
Řadím mezi jednu z nejlepších Ti-ovek a doporučuji !!!

Jaruš7
29.04.2020 5 z 5

Audiokniha skvělé načtená tudíž Zážitek.
Doba morové nákazy má silnější akcent na vnímavost děje.
Staré rodinné dluhy vlečou i další pokolení do pastí v nichž krutost exceluje. To je záštiplný důvod pro akce z nichž vyvázne jen ten komu zvoní hrana a ten na koho čeká ortel věšteckou říkankou předurčený.
Zamaskovanost zločinu ač dokonalá, nestačí, naopak, stačí postřeh na změnu výrazu pohledu na šálek čaje.
Soudce Ti je pro Čínu starou i novou symbolem, který díky autorově zálibě pro tuto asijskou kulturu, je moudrosti, bystrosti a spravedlnosti.
V mých F.

aktijnov
04.01.2020 4 z 5

Vrátila jsem se k tomuto autorovi po velmi dlouhé době a už jsem skoro zapomněla, jak se kniha dobře četla. Nenáročné, odpočinkové....

BlackBlade
09.10.2018 5 z 5

Skvělé detektivní příběhy soudce Ti ze starověké Číny, kde autor příjemnou formou informuje čtenáře o tehdejší kultuře, zvycích a lidech. A k tomu jako bonus je děj protkán detektivkou, která má délku "tak akorát". Velmi příjemné překvapení, dávám 5/5

sarka45
14.06.2017 5 z 5

Kniha, která přináší spoustu informací o tom, jak se v Číně žilo, jak se oblékali, co jedli, jak smýšleli, a přitom není jen nudně popisná, ale naopak je to svižná bravurní detektivka se zajímavou zápletkou.

honajz
12.09.2014 3 z 5

Nějak mi ty „poslední“ díly nejdou pod nos. Ne že by byly špatné, ale na rozdíl od těch předchozích jim chybí jistá lehkost a vtip. Jestliže předchozí příběhy z posledního období jsou depresivní atmosférou mrazu, sněhu, chladu nebo povodní a zátop, zde je celé císařské město vylidněné, protože řádí mor. Chvílemi má při popisu událostí a míst člověk pocit spíše postapokalyptické sci-fi. Rovněž zločiny jsou takové - nijaké, ne až tak zajímavé jako dříve. Motiv loutkáře mi také nepřišel příliš dovedený do konce, i když samotný jeho osud a příběh mají určitý potenciál. Jenže vše je nakonec odhrkáno a odvysvětleno tak strašně rychle, bez emocí, až to vypadá, jako by to autora už nějak nebavilo a ukončil příběh, jak jen to nejrychleji šlo. Některé scény, třeba v hospodě, kde se Ma Žung seznámí s loutkářem a Modrobílou, jsou kouzelné, ale jiné skutečně nijaké. Nehledě na to, že vrah jedné z obětí je tak evidentně jasný, že víc vodítek a nápověd autor ani nemohl poskytnout. A vlastně i ta druhá vražda je v určité chvíli víceméně jasná... takže pak kniha postrádá prvky napětí. Dozvíme se sice opět mnoho podrobností ze života čínského lidu té doby, ale celkově mi kniha přišla poněkud slabší.

Finskej
29.04.2014 5 z 5

Je dost pozoruhodné, že jeden z nejlepších způsobů, jak se seznámit se světem staré Číny a mentalitou jejích obyvatel, nenabízí nějaká učebnice dějepisu nebo etnografická příručka, ale autor kongeniálních detektivek Robert van Gulik a jeho dobrodružství převzatého hrdiny soudce Ti. (Vůbec bych se neostýchal považovat tohoto autora spolu s Clavellem za průvodce po Dálném východě z nejpovolanějších.) A když se k hluboké znalosti cizí kultury přidá vypravěčský talent, vznikne... no cyklus, jehož díly můžete zlouskat prakticky všechny. Soudce Ti a... cokoliv stojí za přečtení. Pavilón zejména, forma "několikavrstevného" vyprávění zde již dovedena k dokonalosti, ostatně jedná se o jedno z posledních mistrových děl. PS. Ma Žungovi v tomto díle spadne klec :-)

vitavita
06.03.2012 5 z 5

15. román je steně čtivý jako předcházejí. Zaujmou je pomocníci soudce, bez kterých by si někdy nevěděl rady.