Patrioti

Patrioti https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454916/bmid_patrioti-nYd-454916.jpg 4 86 28

V redakcích švédských novin panuje strach. Výhrůžky představitelům „prolhaného tisku“ jsou na denním pořádku a populistická propaganda atmosféru v zemi značně přiostřuje. Po vraždě mladé novinářky, která bojovala za svobodu slova, se nejhorší hrozby stávají realitou. Jenom mladičkou žurnalistku Madeleine Wintherovou jako by děsivé události neděsily. Dál chladnokrevně plánuje svůj kariérní postup. I ona však bude muset pohlédnout pravdě do tváře, protože u jediné oběti nezůstane. Pachatel se hodlá pomstít všem, kteří veřejně schvalují nebezpečný a nezastavitelný příliv uprchlíků do jeho vlasti. Zdá se, že švédský terorista je nezastavitelný. Dokud se na scéně neobjeví další postava ochotná všechno obětovat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

Patrioterna , 2017


více info...

hankapimi
hankapimi
10.12.2023 3 z 5

Čtenář určitě vnímá, kde se vzala nenávist k přistěhovalcům a lidem jiných národů a ras, ale teroristé to vzali fakt za špatný konec. Neúspěšní Švédové, vyhození z práce a marně prosící o příspěvky na podnikání byli odmítnuti, zatím co na výdaje pro přistěhovalce se peníze najdou. Pro ty nevděčné přistěhovalce, kteří olupují švédské obyvatele, kradou a zapalují auta na předměstích. Teroristé chtějí vyvolat vlnu nenávisti, kdy lidé chodí a podpalují azylové domy, napadají uprchlíky a bojkotují muslimské obchody i restaurace. Až z toho běhá mráz po zádech...Téma uprchlíků je závažné i kvůli nedařící se integraci, což začíná přiznávat řada zemí. Zajímavý příběh z pera P. Engmana určitě stojí za přečtení, doporučuji.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
06.06.2023 4 z 5

Zajímavý thriller z prostředí teroristů "chránících" vlastní zemi. Autor velmi zajímavě pospojoval osudy jednotlivých protagonistů. K žádné z postav jsem si nevytvořila vztah, což nebyl asi ani záměr, ale na to konto jsem nebyla úplně vtažená do příběhu.
Každopádně super odvedená detailní práce s velkým přesahem.


Jack Bauer
Jack Bauer
14.05.2023 5 z 5

První severská kniha, která se mě děsně líbí. Několik dějových linek se vzájemně propojí, každá kapitola nutí číst dál. Vzrušijící nervydrásající akční příběh je velmi čtivě napsaný, jako když se před očima odehrává film. Na to, že to je první Engmanův thriller je to naprostá pecka. Těším se na další jeho knihy a řadím mezi oblíbené autory.

Enxinka
Enxinka
11.05.2023 3 z 5

Ctive. Zajimave zvraty, obcas. Pribehova linka na me pusobi prekombinovane. Rychly konec, bohuzel i pomerne citelny. Tipovala bych, ze autor zamyslel pusobivejsi dopad.

orinka3
orinka3
16.03.2023 1 z 5

Typický brak a slátanina, promarněný námět. Potoky krve, hromady mrtvol, natvrdlá trojice mstitelů a ani postava žurnalistky mi nevychází v dobrém světle. Jednoduchoučký, průhledný děj. Sotva se v knize mihne např. postava taxikáře Ibrahima, ihned je jasné, co bude následovat. Vražedná komanda z Ruska, Jižní Ameriky, afghánský vysloužilec.... Francois Merlin něco podobného na svém starém psacím stroji (ve filmu Muž z Acapulca, co v něm má dvojroli Belmondo) sepisuje, aby měl na živobytí. Ten jeho Bob Saint-Clare je aspoň úžasný po všech stránkách a zachraňuje chatrný děj. Ale tady se není koho chytit. Lituju a omlouvám se nadšencům, ale není to zdařilé a uvěřitelné. S úlevou vracím městské knihovně.

oleg
oleg
03.11.2022 5 z 5

Opravdu zajímavé téma, kniha se velice pěkně čte, neuvěřitelné co se některým jedincům děje v hlavě, až běhá mráz.....

Madelisi
Madelisi
28.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Příběh je až moc dokonale zasazený do reálných kulis. S tím, co pravidelně čteme v novinách o Švédsku, není nepředstavitelné, že nějaký Carl vytvořil svou skupinu. Jeho postava mi do značné míry připomínala Breivika.

Jak je v tomto žánru běžné, sledujeme tři samostatné příběhy, které se protnou. Autorovi se povedl uvést na scénu Ibrahim. Hned v první větě sdělil, že za měsíc nechá vybuchnout svůj taxík. Jenomže jak se s ním více seznamujeme, tak bychom ho chtěli mít za souseda. Je švédovitější než rodilý Švéd.

Madeleine je kariérista jdoucí přes mrtvoly, rovněž u ní dojde k šokujícím obratu.

August je tvrdý týpek. Bohužel u něj jsem většinu času přemýšlela, kde přišel k příjmení Novak. To mi přehlušilo i krvavé akce, jejíchž byl účastníkem. V podstatě je to klasický severský hrdina s o něco víc temnou minulostí než je obvyklé.

Na můj vkus zde bylo až moc krvavých akcí a umírání. Odchod každé postavy zamrzel díky tomu, jak jsme se s nimi dříve seznámili. Má naděje, že někdo může přežít, většinou zůstala nevyslyšena. Jak je celý příběh propracovaný, tak mi v něm unikla jedna informace - kde udělal Carl chybu, že na něj přišli?

klaryys
klaryys
16.05.2022 5 z 5

Kniha me moc mile prekvapila, vetsinou moc nemusim preskakovani z jednoho pribehu do druhyho, ale tady mi to prekvapive nevadilo, dodavala to na napeti. Libilo se mi prolnuti pribehu na konci. Jediny co mi vadilo byla smrt skoro kazdy postavy kterou jsem si oblibila

Jaruš7
Jaruš7
10.05.2022 4 z 5

Poutavé čtení.
Vzrůstající narušený životní prostor jinou integritou je pro patrioty nepřijatelný.

Pohled z bývalé novinářské profese.

Problém žhavý, kulturní exodus.

Citace z první strany knihy :
" Stačí, když lidem řeknete, že došlo k útoku, a pacifisty nařknete z nedostatku vlastenectví a vyčtete jim, že vystavují svou zemi nebezpečí.
Tato metoda funguje v každé zemi."
Herman Göring
během Norimberských procesů
18.dubna 1946


Pouštět se do boje s nepřítelem v podobě státního nařízení je v demokracii neschůdné a tak revolta nabývá v apatickém ovzduší vrchu.
Obavy v povědomí zasáhnou úsudek.

Čtivé.

FilipHaring
FilipHaring
02.04.2022 5 z 5

Vynikajici seversky triller. Koniec sa podobal francuzskej škole. Doporučujem.

soukroma
soukroma
20.03.2022 3 z 5

Nepříjemné, ba děsivé čtení: současnost, Švédsko jako sociální stát, bašta pro přistěhovalce dávno před tím, než je v Evropě vůbec kdo začal více registrovat, postupně "sklízí, co zaselo". Ale kupodivu, jak naznačeno, to nemusejí být arabští teroristé, frustrovaní noví příchozí bez jakéhokoli výhledu na integraci (k tomu musí napnout síly obě strany). Jsou to domácí, kteří mají pocit, že jim přistěhovalci sebrali jejich jistoty, ohrožují je na životě a je třeba s tím něco dělat. A jako "správní" teroristé, našli si svoje hnusné a zcestné řešení...
Tuhle knihu plnou krutostí, násilí, neuvěřitelných konečných řešení, amorálnosti a nelogičnosti v uvažování aspoň jedné "hrdinky", ... bych nečetla ráda nikdy, ale v současné situaci jsem ji opravdu jen prolétla, a to mi bohatě stačilo. Autorovu Ohňovou zemi jsem nezvládala ani tak. Je mladý a má evidentně velmi vyhraněný, neotřesitelný pohled na věc, Švédsko i svět. A jakkoli to podává jako thriller, fikci, mrazí z toho doopravdy. Ze skutečnosti i jeho náhledu na věc.

"Teroristé nejsou psychicky nemocní. Terorismus je politicky motivované násilí, které vykonávají racionální, inteligentní osoby, které považují svůj motiv za dostatečný. Navíc je k plánování atentátů třeba zanícení, plánování a domnělý altruismus. To psychopati nemají."

"'Proč jsi tak chladná?'
'Nemám moc ráda lidi.'
'Proč ne?'
'Většinou mě prostě štvou.'"

hana17.1.
hana17.1.
30.12.2021 4 z 5

Kniha je v některých částech velmi drsná a některé drsné scény i detailně popsané, což může být nepříjemné. Čekala jsem typický romantický konec, který k tomu spěl, ale opak byl pravdou. Budu ji vstřebávat ještě dlouho.

kramver
kramver
03.05.2021 4 z 5

Ze začátku jsem měla trochu problém se víc začíst. Příliš mnoho jednotlivých postav se svými příběhy, přičemž skáčete z jednoho příběhu do druhého. Ale jak už tomu bývá, všechny postavy a osudy se v závěru protnou. Kniha popisuje aktuální téma, které se týká celé Evropy. Nejhorší jsou zločiny z přesvědčení, že konáme dobrou věc. Stále častěji slyšíme o důležitosti kritického myšlení a to je dobře. I v této knize je krásně popsáno, jak je manipulace jednoduchá a jak malý je krok k nenávisti v důsledku nepravdivých zpráv. Nebuďme jenom konzumenty toho, co slyšíme v médiích, přemýšlejme a buďme lidští.

7Lů7
7Lů7
19.04.2021 5 z 5

Za mě jedna z nejlepších knih, které jsem četla. A kdyby byl film, tak by to byla paráda!

Aivlis
Aivlis
09.12.2020 4 z 5

Dobre napísaná kniha, autor rozkrýva politické problémy dnešného Švédska a téma je aktuálna pre takmer celú Európu. Zase potvrdené, že akýkoľvek fanatizmus je nebezpečný a smrteľný. Trošku prekombinovaná mi prišla záverečná akcia na trajekte.

Bad-wolf
Bad-wolf
01.08.2020 4 z 5

Velmi čtivý, povedený thriller, který odkrývá hodně ze současné politické situace ve Švédsku. Musím přiznat, že je zde několik citací, ze kterých doopravdy mrazí. Knihu mohu doporučit, ačkoliv závěr mi přišel trochu nepovedený. Kniha ale i tak má, co nabídnout.

"Taky si nepřeju nic jiného než se pomstít a ukázat, že se my Švédové umíme bránit. Ale není to správná cesta k našemu cíli. O jednoho přivandrovalce víc nebo míň, to vůbec nehraje roli. Cestu tomu šílenství, ve kterém žijeme, umetají média. To jejich lži a zkreslování informací už celé roky matou občany a ovlivňují politiky. Novináři bydlí v bezpečných bílých čtvrtích a dosud měli za to, že můžou po nocích klidně spát. My jim teď ukazujeme, že za své lži musejí nést odpovědnost. Nakonec přestanou lhát. Přestanou zkreslovat. Není to složité."

RaDaR26
RaDaR26
26.07.2020 5 z 5

Velmi čtivá a aktuální kniha pro všechny v Evropě. Při čtení se mi vybavil Jaromír Balda, který u nás v republice nedávno kácel stromy na koleje. Vinu chtěl svést na muslimské fanatiky a záměrně tak vyvolat strach z migrační vlny…

Arkagas
Arkagas
17.07.2020 4 z 5

(SPOILER) Jedno velké hurá! Tahle kniha je výborná, i přesto, že jsem ji koupila ve výprodeji za 49,- Kč! (aneb další potvrzení toho, že cena o kvalitě knihy nerozhoduje).
Tenhle thriller se možná bude zdát někomu politický a nesedne mu. Já politické knihy taky moc nemusím, ale záleží na tom, o co zrovna se jedná. Tady je ústředním problémem neonacismus ve Švédsku, což je výborný námět, který samozřejmě platí všude po světě. Kniha je zajímavě napsaná - zpočátku sledujeme příběh jedné novinářky, arabské rodiny, ve které studuje dcera práva a ve Švédsku se už narodila a nakonec příběh Jamese, který je též švéd, 10 let ale v rodné zemi nebyl a po zavraždění manželky se vrací. Tyhle tři dějové linky se cca v polovině knihy spojí a je to naprosto skvělé a uvěřitelné.

Autor této knihy je bývalý novinář a psát rozhodně umí, opravdu jsem nečekala takhle dobrou knihu, která by byla thrillerem a zároveň by popisovala problémy dnešní společnosti a vyhranění vůči určitým skupinám lidí de fakto jako reportáž, o které si vlastně nakonec musíte udělat obrázek jen Vy sami.

Terezz1
Terezz1
24.06.2020 4 z 5

Knihu jsem si představovala jako napínavou detektivku, oddechovku, která bude rychle ubíhat. Ve skutečnosti je to ale spíše sociální sonda do problémů švédské společnosti, popsaná z různých úhlů pohledu. Díky tomu vynikne omezenost některých lidí, na kterou pak bohužel doplácí celá společnost.

TerezaJágrová
TerezaJágrová
21.05.2020 4 z 5

Já ani nevím, co ke knize napsat. Bavilo mě ji číst, téma zajímavé, ale rozhodně znám lepší knihy.

Štítky knihy

politické thrillery švédské romány

Autorovy další knížky

Pascal Engman
švédská, 1986
2019  81%Patrioti
2021  87%Krysí král
2023  85%Vdovy
2020  86%Ohňová země

Kniha Patrioti je v

Přečtených116x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených13x
Knihotéce226x
Chystám se číst111x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x