Nic není svaté

Nic není svaté https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276113/bmid_nic-neni-svate-AzS-276113.jpg 4 62 16

Krásná mladá žena zničená žalem zmizela beze stopy. Stejně tak detektiv najatý, aby ji našel. A rovněž spousta peněz. Na scénu vstupují ostřílení soukromí vyšetřovatelé Patrick Kenzie a Angela Gennarová. Pocházejí z drsných ulic bostonské čtvrti Dorchester, a tak už viděli - a přežili - takřka všechno. Nový případ je však přivádí na neprobádané území, kde není nic svaté. Na území lží a korupce, kde věřit komukoliv může znamenat smrt a každý krok může být poslední. Strhující příběh tentokrát zavede čtenáře ze známého prostředí Bostonu na exotickou Floridu. Dokážou Angela a Kenzie proniknout skrz spletitou síť lží obklopující svět těch opravdu bohatých a mocných? A jsou vůbec na takové odhalení připraveni? V sázce je tentokrát mnohem víc než jen vyřešení záhadného případu…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: ekniha , Epocha (ČR)
Originální název:

Sacred , 1997


více info...

Přidat komentář

jarda155
23.08.2023 5 z 5

Přisednete do "auta číslo 3 " k již dobře známé posádce.Pár dní vás povozí vysokou rychlostí bez zbytečného přibržďování a poté co dojedete do cíla a vystoupíte, máte obrovské nutkání svézt se v "čísle 4".

Allena24
21.06.2023 5 z 5

Parádní oddechovka. Těším se na další díly.


Baiba
17.02.2023 5 z 5

Dávám za pět, protože ve svém žánru je to výborné počtení. Dennis Lehane je prostě sázka na jistotu. Příběh mě bavil, rychle odsýpal (Patrick je fajn vypravěč :)), hrdinové, kteří mají být sympatičtí, jsou sympatičtí, ti, kteří mají být děsiví, jsou děsiví. Ze série Patricka a Angely jsem četla zatím jen Sbohem, baby, které má sice propracovanější příběh a celkově silnější a zároveň drásavější vyznění, ale na tuhle knížku si rozhodně nestěžuji. Těším se na další díl.

Ráďa505
09.02.2023 4 z 5

Příjemná detektivka, která se velice dobře četla. Obálka šílená - kdybych autora neznala díky "Prokletému ostrovu" a "Sbohem, baby" knížku bych nevzala :)

kap66
27.02.2022 5 z 5

Někdy se vyplatí sáhnout naslepo po neznámé knížce prověřeného autora. Aniž bych si přečetla anotaci, natož komentáře, stačilo mi jen: Dennis Lehane (The Wire přece + nedávno přečtený skvělý Prokletý ostrov), abych se těšila jak učitelka na prázdniny. Kde by mě napadlo, že napsal i sérii! Když jsem zjistila, co držím v ruce (třetí díl), byla jsem už neodtrhnutelná; upřímně, mé přilepení nastalo během prvního přirovnání („ale i tak byl v klobouku nenápadný jako Michael Jackson v denním stacionáři“), což je přesně v třetím odstavci na první stránce knížky. Neodradilo mě ani to, že hned v prvním dialogu se Patrick přiznal k neznalosti Star Treku, spolu s Angie jsem se podivila, že mu nic neříká ani ten pickardovský, ale stejně jsem ty dva okamžitě adoptovala. Žánrově i tematicky jsem, řekla bych, rozkročená relativně široce, nebudu ale snob: vtipná a napínavá detektivka (i s tou milou milostnou linkou), napsaná promyšleně a s nadhledem, to je pro mě nejlepší čtení. Proto odpouštím i tu hnusnou obálku; při vší úctě k Lou Fanánku Hagenovi a Františku Kotletovi, tenhle jejich kříženec není Patrick a ta blondýna není tmavovláska Angie. Není ale nic, co bych vyčetla samotnému autorovi. Tohle jsou prázdniny na druhou.

Jaruš7
21.12.2020 5 z 5

Naprosto senzační.
Je zde vše co dá příběhu šmrnc, napětí, romantiku, zlo, zášť, ostrovtip a fajnový pocit ze zážitku, kterým se chmury reality dnešních dnů dají na čas četby odložit.
Citace;" ...B... jsme objevili s bratry T...Nebylo to právě setkání Menzy... Bratři T... patřili na půl úvazku ke gangu WH ze Somerville. Údajně to hodně dobře uměli s pistolemi a taky skvělé řídili auta, která ujížděla z místa činu, ale pokud se jim do hlav zatoulala zbloudilá myšlenka, musela okamžitě chcípnout na podvýživu."
"Přijdu o všechny svoje oblíbené pořady, " povzdechl si B..? S hořkostí v hlase.
"V kriminále přece mají telku," připomněl jsem mu.
"To jo, ale na tu mají monopol buď bratři nebo árijci. Takže můžeš čučet na sitcomy na Foxu nebo na Chucky Norrise, což je obojí na prd."
"Tak ti tvoje oblíbené pořady nahrajeme," nabídl jsem se.
"Ne, to byste pro mě udělali?" nadšením se rozzářil.
."Fajn. Tady je seznam."
"Tiny Toons?" ( zajíc v kresleném seriálu) zeptal jsem se."A Doktorka Quinnová?"
Naklonil se ke mně, až se skoro dotýkal nosem mého obličeje."Je to snad problém?"
"Ne, ne, ani náhodou."
"Entertainment Tonight," četla dál Angie.
"Chceš celej rok nahrávat E.T.?""

Selhání vyloučeno - vzkaz ze "Z". Církev pravdy a zjevení. S - Úleva od žalu.

Vypravěčský kumšt - fajnová závilost.

Tip na autory z jižního kontinentu jsou bonusem, super.

Roubas
09.02.2018 5 z 5

Začátek mi příliš neučaroval a já si hlupák usmyslel, že čtu zatím nejslabší díl. Relativně jednoduše vypadající zápletka se sektou, či pochybnou církvi nabízející pomoc od žalu se mi prostě nepozdávala. Jenže Lehane celou mojí vizi toho, kam se případ může ubírat v klidu smáznul a střílel do mě jeden napínavý zvrat za druhým. Kenzieho klidné hlášky ve vypjatých situacích bych klidně tesal do kamene. Takže po třetí smekám klobouk nad tou ohromnou poctivostí příběhu, která mi u dnešních bestsellerových a hlavně prvoplánových thrillerů chybí. A hurá na dost možná nejlepší díl téhle série.

davas
30.01.2018 5 z 5

Asi nejlepší z těch třech ....nemá smysl popisovat děj,prostě výkon spisovatele roste každým další příběhem a tady prostě dávám 5*

ThomasRuhe
04.11.2017 3 z 5

Osa příběhu je jednoduchá, pátrání po zmizelé dívce. Lehanův styl se dobře čte, navíc vše je trochu jinak, nežli se z počátku zdá. Celkově mi čtení knihy přineslo to co jsem od ní zhruba očekával. Slušných 60%.

encyklopedie
06.08.2017 5 z 5

...nějak mám štěstí oproti těm, co čtou špatné knihy a rozdávájí dvoječky a odpady. Poslední dobou chytám samé pětihvězičkové .....asi proto, že hledám knihy přes Trivago.
Je to zase tady - Kenzie a Gennarová jsou zpět, opět ve vrcholné formě.
Dennis Lehane povýšil na přelomu tisíciletí starou dobrou americkou tvrdou školu do dalších výšin.
Jeho thrillerová literatura je opravdová literatura.
Dále není co napsat....vše napsal Kilingjoke, má palec nahoru

Killingjoke
27.07.2017 5 z 5

Po Nic není svaté je třetí svazek této detektivní série nepatrně, ale opravdu jen nepatrně slabší. Dennis Lehane totiž opětovně odvádí perfektní spisovatelskou práci a rozšiřuje osudy svých dvou hrdinů. Tentokrát dojde také na rozšíření pole působnosti, kdy se dostaneme ze špinavých ulic Bostonu na slunečnou Floridu. Tento přesun přidává do série také rozšíření akční roviny knihy, což není nijak na škodu a je to zase něco nového... Lehane neopakuje své postupy a s lehkostí si pohrává se strukturami moderní drsné školy. Kniha je pro mne oproti předchozí slabší pouze nějak pocitově, rozhodně nemohu tvrdit, že by byla nějak hůře napsaná. Celá tahle série pořád pevně sedí na trůnu současné drsné školy a asi se hned tak nenajde někdo, kdo by ji dokázal sesadit. Nejsmutnější je, že nakladatelství Epocha sérii zařízlo a přednost dostalo hafo sic stupidních, ale zřejmě prodejnějších knih. Hold tohle není žádná rychlokvaška ze severu Evropy ani fantasy a nebude to mít šanci se více prosadit. Velká škoda!

Lmslaver
27.07.2017 5 z 5

„Každej je podezřelej“ a „nikomu nevěř“, jsou hlavní motta obou soukromých vyšetřovatelů Patricka a Angely a v tomto případu to platí dvojnásob. Dennis Lehane opět rozhodil sítě, do kterých dokáže chytit čtenáře napínavých příběhů. Nic není svaté je detektivka drsné školy, okořeněná akcí a překvapivými zvraty a to pro mě jednoznačně znamená plný počet hvězd.

Ječmínek
25.07.2016 2 z 5

Hlavní hrdinové správní, drsní, sobě si vzájemně pomáhající a do sebe zamilovaní. Jinak nic moc. Příběh slabší. Taková zbytečná kniha. Lehane už napsal lepší. A ten chlápek na obálce!!! Kdo to vlastně je? Kenzie to doufám není, to by musel strašně ztloustnout. Kvůli tomu jsem musel knihu ukládat obálkou dolů, abych na chlápka nemusel koukat. Ach jo, holt mi někdo musí vsugerovat, jak asi vypadají hrdinové knihy.

callahanh
14.07.2016 4 z 5

Výborná moderní noirovka. Lehane umí vymyslet zdánlivě jednoduchý, uvnitř však složitý případ, v němž si všichni na něco hrají a něco zatajují a do poslední chvíle (a vlastně ani po přečtení) není úplně jasné, na čí straně je pravda. Gennaro i Kenzie jsou sympatické postavy, mezi nimiž je zřetelné erotické jiskření a jsou přesně oním prototypem detektivů z drsné školy, jimž čtenář musí chtě nechtě držet palce. Je pravda, že akce mu moc nejde a její popis je značně chaotický a někdy si v ději pomůže až velkou a absurdní náhodou, to ale zásadně nevadí, i když to trochu kazí dojem. Víc ale není co vytknout, protože děj má spád, je dostatečně atraktivní a jeho rozuzlení natolik nejasné, že až do posledních stránek má co nabídnout. Pro fanoušky autora se navíc zase o něco dál posouvá vztah dvou hlavních hrdinů. Hodně solidní a kvalitní oddechové čtení. 80%

Sirius
18.01.2016 4 z 5

Jak se na Lehanea sluší a patří, je kniha výborně napsaná, vztah Patricka a Angie se zase posunul o kousek dál. Asi nejvíc mě knížka štvala, když se děj přesunul do Floridu. Prostě mi to nesedlo, stejně jako velká akční scéna, kterou tam autor hodil nejspíš pro "oživení" Co se mi ale rozhodně líbilo to neustálý chameleonství postav, o konci nemluvě. Pořád je to dobrá knížka, ale v téhle sérii jednoznačně vede "Dotek temnoty" A "Sbohem, baby"

trudoš
18.11.2015 5 z 5

Dennis Lehane znovu dokazuje, že vytvořit cyklus románů s dvojicí detektivů automaticky neznamená kopírovat stále dokola tu stejnou šablonu. Jeho třetí kniha v řadě je opět koncepčně postavena jinak, než předchozí dvě, přičemž lidská špína a zkaženost zůstávají stejné, tak jako oblíbená dvojice detektivů. Patrick a Angela tentokrát pátrají po osudech zmizelé krásky, kdy s každou další kapitolou zjišťují, jak málo má tenhle případ společného se slovem „jednoduchý“. A především, že pravda může mít přesně tolik podob, kolik jejích interpretů dokážou nalézt.
Nic není svaté je nádhernou poctou staré dobré drsné škole. Autor umně využívá klasických motivů, které k danému žánru patří, a elegantně je zasazuje do současnosti. Čas dlouhých pršiplášťů, šviháckých klobouků a drsných hlášek už sice dávno pominul, ovšem Patrick Kenzie a Angela Gennarová se svých rolí moderních soukromých oček zhostili s bravurou sobě vlastní. Je to radost užít si tenhle pár znovu v akci a plné parádě.

Autorovy další knížky

Dennis Lehane
americká, 1965
2009  88%Prokletý ostrov
2004  90%Tajemná řeka
2016  81%Pod rouškou noci
2023  89%Sbohem, baby
2012  79%Černá nenávist

Kniha Nic není svaté je v

Přečtených75x
Doporučených2x
Knihotéce99x
Chystám se číst19x
Chci si koupit2x
dalších seznamech4x