Posledná hviezda

Posledná hviezda https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301467/mid_posledna-hviezda-yam-301467.jpg 4 255 52

Pátá vlna / Piata vlna série

< 3. díl

Sú tu dolu, sú tam hore, nie sú nikde. Chcú Zem, chcú nám ju nechať. Prišli nás vyhladiť, prišli nás zachrániť. Za všetkými týmito hádankami je schovaná pravda: Cassie sa cíti zradená. Rovnako ako Macherka. Zombie. Nugget. Všetkých sedem a pol miliardy ľudí, ktorí donedávna obývali našu planétu. Najskôr ich zradili Tí druhí, teraz ich zrádzajú vlastní. V týchto dňoch sa zvyšky zachránených obyvateľov Zeme budú musieť rozhodnúť, čo je dôležitejšie: zachrániť sa… alebo zachrániť to, čo nás robí ľuďmi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Sci-fi

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Last Star , 2016


více info...

m2056
m2056
10.09.2023 3 z 5

Poslední díl série četl jsem jen z nutnosti dozvěděl se jak příběh dopadne je lepší než druhý díl ale klidně to šlo napsat do jedné delší knihy než dělat tři.

Fortuna7
Fortuna7
18.08.2023 1 z 5

A sakra, tak tohle bylo fakt špatný. Vlastně naprosto chápu filmaře, že je natočený jenom 1. díl, protože z tohohle by se nedal natočit ani trailer... Knihu jsem měla celou dobu chuť odložit, ale vzhledem k tomu, že to byl závěrečný díl, tak jsem se překonala. Děj byl absolutně nezáživný, chování postav mi nedávalo smysl a ten konec to totálně zabil. Nebýt romantické linky, tak bych to absolutně nedala.
No a taková třešnička na dortu - jsem jediná komu přišlo, že ti mimozemšťani se vlastně vůbec nevyřešili? XD
Achjo, tahle série se teda moc nepovedla, celkově hodnotím tak 30%.


VA_Krtek
VA_Krtek
29.04.2023 2 z 5

Poslední kniha v sérii a tohle už bylo vysloveně utrpení. Nemám ve zvyku knihy nedočíst, takže jsem dal i tuhle, ale bylo to na morál. Nechcu se vlastně o tom ani moc rozepisovat. Kazdé z dětí v knize bylo nečím mezi Rambem a Jamesem Bondem. Ufff. To neeee.

vlkove
vlkove
04.12.2021 3 z 5

HODNOCENÍ SÉRIE: 60 %

Tialexa
Tialexa
30.07.2021 5 z 5

Kniha byla super. Ale i přesto byl první díl nejlepší.

Veronika33
Veronika33
15.05.2021 3 z 5

Posledný diel bol pre mňa extrémne slabý, veľmi nezáživný dej. Koniec ma teda vôbec neohúril, jediné plus vidím v striedaní postáv, trošku to knihu nakoplo. Za mňa teda celá séria nič moc..na jedno prečítanie viac menej slabý priemer, opakovanie sa konať nebude a knihy pôjdu pravdepodobne z domu.

Jass
Jass
15.03.2021 4 z 5

Komentář bude pravděpodobně obsahovat vágní spoilery, "tvrdé spoilery" budou případně patřičně označené.
Po celou dobu jsem z téhle série měla smíšené pocity a to se s jejím zakončením (bohužel?) nezměnilo. Přiznám se, že mě "mimozemská záhada" zaujala a tak jsem byla více než obvykle investovaná do toho, jak to vlastně je. Tenhle aspekt příběhu ale bohužel - dle mého skromného názoru - nebyl moc uspokojivý. Nevím... přišlo mi, že to vlastně nedávalo moc smysl, ale... ve výsledku je to mi vlastně docela jedno.

"Pomyšlení na slaninu - na potencionální slaninu - mi dalo naději. Všechno není ztraceno, když ještě existuje slanina."

Zdá se, že tohle není příliš populární názor, ale vztah Evana a Cassie pro mě byl skutečným tahounem naskrz celou sérií. Na druhou stranu tam ale bylo hodně ztraceného potenciálu a mám dojem, že poloviční zásluhu na tom, proč jsem se do nich tak zamilovala, mám já sama. (Díky téhle sérii jsem si definitivně uvědomila, že lidsko-mimozemské vztahy jsou očividně moje úchylka... Jen se nad tím zamyslete: Hostitel, Kateni, Obřady ponížení (z Divokých karet)...) Hrozně jsem jim chtěla fandit, ale autor mi při tom házel klacky pod nohy. (Nebo jsem jediná, komu ta vlajková metafora přišla úchylná? A celá ta scéna ke které se to pojilo... ten začátek byl tak krásný, jsem ráda, že autor s tímhle motivem - především prvního dílu - pracoval, jenže pak to převrátil do... Evanlandu a... za mě divný.)

"Parish má takovou zvláštní pověrčivou víru v energetické tyčinky, což je narozdíl od mé víry v magickou sílu plyšových medvídků naprostá blbost."

Nicméně... způsob, kterým se všechny tématické linky nakonec propojí a provážou je nádherný. Zápletka možná stojí za prd, ale příběh nádherný je. Začátek se propojí s koncem, lidstvo, medvídci, bolest, láska, krása... A nemusí to být pro každého, chápu, že někdo to nazve "filosofickými nesmysly" , protože bych skutečně řekla, že ten konec se více snaží předat poselství a zamyšlení, než být logický. A pro "filosofické duše" je to zas trochu příliš simplicitní. Nicméně, mě to nezastavilo v tom, abych si ten konec zamilovala, protože v mnoha aspektech byl pro tuhle sérii dokonalý (i když ano, trochu příliš připomínal konec jedné série - viz komentář pode mnou). Mám určité výtky, ale byly by to celkem velké spoilery, tak si je asi odpustím. Ve výsledku slušná série, není to srdcovka, ale určité motivy si mě vážně získaly.

"Ahoj, Země.
Tak takhle tě vidí Bůh, jasnou modrou proti bezvýraznější černotě. Žádný div, že stvořil slunce a hvězdy, aby tě mohl vidět.
Nádherný je další slovo, kterým kolem sebe běžně házíme, mrháme jím na všechno od aut až po lak na nehty, dokud se to slovo nezhroutilo pod tíhou všednosti. Svět je přitom nádherný. Doufám, že na to nikdy nezapomenou. Svět je nádherný."

adelazelenkova
adelazelenkova
02.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Třetí díl také nezklamal. Dobře se kniha četla. Bohužel mě trochu naštval konec. Je zde úplně stejný jako u Aliance, což mě trochu zklamalo. Každopádně slza ukápla a to považuji za dobře napsaný závěr :).

Luigi1
Luigi1
13.02.2021 5 z 5

I tento díl mě velice zaujal a dostal do tlaku,že by se mohlo něco odehrát i na naší planetě.Chraň me ji.Doporucuju

Lokina
Lokina
10.01.2021 4 z 5

Třetí díl úspěšně za mnou, po druhém dílu se mi do něj moc nechtělo, ale stejně jsem si ho musela přečíst, jak to dopadlo. Poslední hvězda byla za mě čtivější než druhý díl. Děj popisován z několika pohledů postav se nikdy neomrzí, protože víte jak každá postava přemýšlí (nemyslím tím, zamilované myšlenky přes několik stránek) a co hodlá udělat.
Akčních scén, které měly aspoň trochu obohatit děj a přitáhnout pozornost, bylo málo. U některých sice moc neplatily zákony fyziky, ale donutily mě knihu dočíst.
Cassie už tak moc nesnila o Evanovi a její postava se už dala snést. Líbila se mi její spolupráce s Esem na konci, tato část mě bavila nejvíce. Překvapilo mě její rozhodnutí, jak zachránit svět. Sice mi Cassie nepřirostla k srdci, ale díky tomuto skutku jsem jí vnímala jako milující a odvážnou sestru.
S koncem knihy přichází plno nevyjasněných věcí, které si už musím domyslet sama. Závěr je smutný, ale i naděje a trocha štěstí si našly cestu k těm, kteří přežili.

ydnac
ydnac
03.09.2020 5 z 5

Nejdříve jsem viděla film a poté jsem přečetla knihy. Líbily se mi moc :-) určitě doporučuji.

Charmedka
Charmedka
21.05.2020 3 z 5

Zrovna u posledního dílu jsem čekala pořádnou pecku a akci, která mě nedokáže od knihy dostat a ono nic z toho nepřišlo.

Najednou jsem se do čtení musela nutit. V knize se toho dělo docela dost, ale bylo toho tolik, že to působilo až hrozně zmatečně, díky tomu to ztrácelo na čtivosti a najednou zmizelo veškeré kouzlo této série. K tomu Cassie, která byla v prvním dílu super, byla na úplně vedlejší koleji.

Kromě spousty událostí najednou se autor hodně zaměřil na pocity a myšlenky, což bývá jindy super. Nakouknout do hlavy oblíbené postavy a hlavně vnímat její strachy a pochyby, jenže tady to bylo až takové zdlouhavé a šíleně okecávací. Navíc mi přišlo, že každá postava jedná v podstatě sama za sebe, nedokážou se shodnout na plánu a tak si jede každý to svoje, to mě nebavilo.

Jsem zklamaná vlastně i celkově z konce. Hromada keců kolem, ale samotný konec byl najednou tak strašně unáhlený a nijaký. Mě to vlastně nijak nezasáhlo...

booklovertina
booklovertina
07.01.2020 2 z 5

Podľa mňa slabé, zbytočne zdĺhavé rozprávanie o ničom

Lucik100
Lucik100
30.08.2019 5 z 5

Úžasné zakončení jedné z nejlepších sérií, které jsem kdy četla.

Slugterra
Slugterra
06.07.2019 5 z 5

Tuhle sérii jsem si vysloveně zamilovala. Děj byl po celou dobu jedním slovem úžasný. Čtivý, napínavý. Prostě jsem musela číst, číst a číst. Postavy byly skvělé. Nejvíc jsem si zamilovala Cassie a Walkera a Břitvu. Po dočtení tohohle dílu jsem nevěděla, jestli se mám smát nebo brečet. No, nakonec jsem dělala obojí. Smála se a přitom řvala jak malý děcko. Série mě hodně zasáhla a rozhodně si ji budu muset sehnat celou do své knihovničky. Za mě rozhodně 5*. Dala bych víc ale nemohu...

Laf
Laf
15.06.2019 4 z 5

Oproti prvnímu dílu se tento závěrečný ocitl dějově úplně někde jinde. Sice se toho pořád hodně děje, nechybí neustálé zvraty, ale něco tomu chybělo. Závěr jsem očekávala trochu "veselejší", ale u tohoto typu žánru to asi nejde :)

wildXchos
wildXchos
09.06.2019 4 z 5

Ve třetím díle už mi začínalo připadat, že se některé věci v knize opakují a postavy byly až moc nezničitelné. Každý dokázal bojovat, i když měl těžká zranění, i přesto, že to byly děti.

adellk28
adellk28
05.04.2019 4 z 5

Kde vůbec začít. Zajímalo mě jak tato trilogie skončí a byla lepší, než jsem očekávala. Oproti druhému dílu se zde neskutečné množství akce. Kniha může někomu připadat zdlouhavá, ale nedokážete se od ní odtrhnout. Chcete číst dál a dál. Pro mě byl závěr jeden velký otazník. Celou dobu jsem si říkala, jak by to mohlo skončit a skončilo to velice překvapivě. Dokonce jsem při konci knížky uronila slzu. Pořád se rozhoduji jestli byl lepší první nebo třetí díl a nedokážu se rozhodnout. Pokud Vás druhý díl odradil od dokončení této trilogie, tak dejte ji ještě jednu šanci, protože to si vážně zaslouží. Kniha měla nějaké nedostatky, ale ty jsou úplně zanedbatelné. Když knihu dokončíte, vůbec nebudete chápat, co se právě stalo a jak to mohlo takhle skončit. Přála bych si, aby vzniklo nějaké volné pokračování, ale to je asi marné. Z celého srdce doporučuji. ♥

Ronnie68
Ronnie68
06.02.2019 4 z 5

Nebyla to špatná kniha, měla i spád, ale pořád za mě nejlepší prvni díl

terule202
terule202
13.08.2018 2 z 5

Body jen za Zombieho, Nugeta a Eso. Cassie mi celou dobu vadila. Ale aspoň na konci si zlepšila reputaci.