Pátá kolona

Pátá kolona https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94378/bmid_pata-kolona-cJV-94378.jpg 3 24 8

Napínavý román, jehož děj se snaží odpovědět na otázku, co nastane, až bude uvedena do chodu jaderná fúze. Zprovoznění fascinující technologie, jejíž skuteční objevitelé jsou žhavými kandidáty na Nobelovu cenu za fyziku i za mír, spojí v tomto románu nesmiřitelné nepřátele. Jejich jediným cílem se stane likvidace hlavních hrdinů. Plány jim ale naruší omylem spuštěná operace CIA, která původně měla zcela jiný cíl. Dramatický útěk dvou vědců poodhalí současné zákulisí manipulace s daty o globálním oteplování a ukáže čtenáři, kdo je příslovečnou pátou kolonou, vnitřním nepřítelem naší civilizace. 1. vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

soukroma
10.06.2021 3 z 5

Mno, zase jedna ukázka toho, jak zmršit výsledek přes velice slibné ingredience. Předně jakkoli čím dál tím víc nesnáším objemné tituly a thrillery nad 350 stran beru do ruky už velmi neochotně, v tomhle případě je těch 160 stran do očí bijící nesmysl - není možné vyplodit takhle krátký thriller s takovým tématem, aby to mělo hlavu a patu.
Tady nebýt anotací a všemožných podpůrných informací o knize čtenář zjistí, že jde o jadernou fúzi a globální oteplování, tak nějak na okraj až ve dvou třetinách knihy! Do té doby (ale i nadále) se to hemží ruskou fyzičkou (blbá modrooká blondýna, zajímavé na ní je snad jen to, že strávila dětství v Tádžikistánu, takže mluví farsí - a to je vlastně náhodná, avšak zásadní rozbuška celého děje!), Stopaři a Lovci, Spáči (špiony), OPEC, ropnými společnostmi, CIA atd., kteří lítají po světě a nastražují smrtonosné pastě, případně jim uhýbají, podle toho. A ani tato akční zápletka by nestačila na pořádný příběh - ničím výjimečná a bez motivu neobstojí. Globálního oteplování a názorů na ně se kniha dotkne vskutku jen letmo, stejně jako principů jaderné fúze a stavu jejího výzkumu (kniha je z roku 2011, děj datován 2003/2008).
Slabota a naprostá zbytečnost - pro autora i čtenáře. 50%

Přitom V říši Opice a Hada se mi dle zdejších záznamů hodně libila, ale četla jsem hodně dávno a nepřičinila komentář, takže si ji dnes už vůbec nepamatuji...

Rebarborka
23.08.2019 1 z 5

Pátá kolona sama sobě aneb když zpracování zabije myšlenku...
Mínusy:
1) žádné napětí
2) ploché postavy a především Nataša, jejíž hlavní účel v knize je, aby byla za husu a Chris ji mohl okřikovat, případně si z ní dělat srandu, jinak je zcela bezvýznamná, což krásně vystihuje scéna, kdy jedna postava říká dvěma mužům: "O tomhle víme jen ty, já a on." a přitom po celou dobu vysvětlování je v pokoji i Nataša.
3) autor dělá přesně to, co kritizuje v knize - manipuluje s informacemi a vybírá si jen ta data, která mu pasují (což by nemuselo vadit nebýt podtitulu a doslovu)
4) odfláknuté korektury (gramatické chyby, podivné slovní obraty)
Plusy:
1) zajímavý námět


AlčaVaca
12.09.2018 3 z 5

Myšlenka výborná, zpracování trochu pokulhávalo. Předešlé knihy autora se mi četly lépe.

kejss044
12.08.2016 3 z 5

Ačkoliv knize dávám ''jen'' 3*, hodně pro mě znamená.
Díky ní se dozvídáme, jaké to asi je ''uvnitř'' firem a soupeřům v oblasti ekologie, ekonomika a jaké by to asi bylo, kdyby jeden našel řešení.
Hlavní myšlenka autora byla globální oteplování, ale nechybí v knize špetka napětí a hlavně akčních scén, které byly vážně povedené :)

iveta3689
25.07.2016 2 z 5

Strašná nuda. Čekala jsem něco napínavého, třeba špionážního, ale nedělo se vůbec nic. Je to taková situační tlachárna. Dočetla jsem ji jen proto, že má jen 150 stránek.

edisek83
08.12.2015 1 z 5

Jedním slovem "nuda". Kniha mě vůbec neoslovila, v tomto případě jsem opravdu ráda, že měla tak málo stran :-D

marasaj
21.08.2015 1 z 5

Ještě se mi nestalo, že bych začala číst knihu a po prvním odložení už se k ní nevrátila. Vždycky jsem aspoň chtěla vědět jak to skončí a tak jsem se do čtení nutila a pořád tomu dávala šanci. Tady NE. Jednoznačně NE! Od té doby co jsem ji odložila mě ani nepřinutilo nic číst ji dál, ani mě nezajímá jak dopadne. Jako kdybych ji nikdy nezačala číst. Skončila jsem na 56 straně a konec.

Malarkey
05.03.2013 3 z 5

Knihu jsem vyhrál v soutěži a po přečtení obsahu jsem byl zvědavý, jak se nápad vyvrbí. Je vidět, že autorovi šlo především o samotnou myšlenku, než o nějaký ucelenější příběh. Ten je totiž naprosto klasický a ještě je rozvržen na vcelku málo stránek. Každopádně mu nemůžu upřít informovanost a fakt, že jsem nad otázkou globálního oteplování začal po přečtení víc přemýšlet.

Autorovy další knížky

2011  56%Pátá kolona
2007  82%Cesta černého zlata
2010  65%V říši Opice a Hada

Kniha Pátá kolona je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst3x
Chci si koupit5x