Past na královnu – Vášnivá cizinka na českém trůnu

Past na královnu – Vášnivá cizinka na českém trůnu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32766/past-na-kralovnu-32766.jpg 4 38 11

Podtitul: Vášnivá cizinka na českém trůnu. Historický román zachycuje první léta královny Žofie, manželky Václava IV., na českém trůnu. Příběh královny Žofie sleduje autor od jejího dětství; pocházela z bavorského rodu Wittelsbachů a byla vychována u svého strýce na hradu Landshut, který proslul coby centrum rytířského umění a kultury. Zde se jí také dostalo vzdělání, tady prožila léta dospívání a první platonická vzplanutí. Žofiina fiktivní zpověď pak pokračuje návštěvou českého království; v poněkud mysticky vylíčených křivoklátských hvozdech se setkává s náruživým lovcem Václavem, aniž by tušila, že se v jeho osobě skrývá samotný český král. Oboustranné počáteční okouzlení pak směřuje k poměrně rychle uzavřenému sňatku. Královský pár se přesunuje do hlavního města, v němž se mladá Žofie z nedostatku zkušeností zaplétá do dvorských intrik, v jejichž důsledku dojde ve vztahu obou královských manželů k hlubokému odcizení. Opět se sblíží až po překonání Václavovy těžké choroby.... celý text

aktijnov
aktijnov
26.07.2022 4 z 5

Nenáročná oddychovka na léto. Jen ten podtitul "vášnivá" je trochu přitažený za vlasy.

astroweb
astroweb
05.03.2022 5 z 5

Náhodou to nebylo vůbec špatné, čtivý a zajímavý historický román, jaký mám rád. Určitě si přečtu i další díly.


broskev28
broskev28
20.07.2019 5 z 5

Začala jsem číst první díl trilogie a nevěděla jsem, co mám očekávat. Autora sice znám, ale doposud jsem od něj přečetla jen jednu knihu; manželku Václava IV. jsem si vůbec nevybavovala. Z dějepisu si pamatuju jen to, že se účastnila Husových kázání v kapli Betlémské a že se to jejímu manželovi moc nejevilo. Ale jak se jmenovala, odkud pocházela, jak se dostala do Čech a jakou roli hrála při zrodu husitského hnutí?
Otomar Dvořák nezklamal. Kromě nezbytných údajů o samotné Žofii (Sofii) Bavorské, jejím původu, vzdělání a rodinném zázemí, jsem se dozvěděla i mnoho zeměpisných a historických informací o středověké Evropě. Tak třeba jsem netušila, že město Cheb a řeka Ohře měly (a možná stále mají?) v němčině jedno jméno, a sice Eger. Ale to je jenom jedna nitka v obrovském gobelínu, který zachycuje středoevropské země, jejich panovníky, šlechtu, církevní hodnostáře, v kvasu konce 14.století.
Ale když jsem si přečetla následující řádky, nevěřila jsem:
"To byl náš starý známý, farář Kojata z Podskalí", vysvětloval Žofii staroměstský rychtář. "Zase hrál v krčmě kostky a prohrál všechno, i ty šaty na sobě. Až se v šatlavě vyspí z opice, tak ho pustíme. Co s ním můžeme dělat? Podléhá vyšší instanci. Ani tu pokutu nezaplatí. A přitom si zřídil v jednom domě hned vedle fary výborně prosperující hampejz s pěti nevěstkami. Dělat rychtáře je nevděčná služba, když spravedlnost platí jen pro někoho!"

bábuška
bábuška
22.02.2017 5 z 5

Krásná trilogie.

Zdenda20
Zdenda20
26.09.2016 3 z 5

Velice zajímavě pojatý životopis královny Žofie. Je zde popsáno mládí a výchova v Bavorsku a moc hezky je popsán vztah mezi našimi zeměmi. Také základ chrámu svatého Víta je zde pozitivně zmíněn. Pro čtenáře co mají rádi historii a dívčí romány mohu jen doporučit.

soukroma
soukroma
13.09.2016 4 z 5

Čtivé a zajímavé, vedle osobní výpovědi Žofie a jejího vnímání historických událostí politických mne zaujalo zahájení stavby Betlémské kaple (už tenkrát se jako budova nelíbila), či pokládání základního kamene (opět) ke Sv. Vítu. Rovněž jsem oceňovala poutníky, kteří v rámci milostivého léta poctivě šlapali od Vyšehradu na Karlovo náměstí, pokračovali na Hradčany ke Sv. Vítu a pouť zakončili (totálně vyčerpaní - nedivím se) až v Břevnovském klášteře ("daleko za hranicemi města").
Celkově se mi ale třetí díl trilogie, Meč pro královnu, líbil po všech stránkách víc.

KikiZ
KikiZ
28.05.2014 5 z 5

Kniha se mi líbila opravdu moc, neboť pro naše panovníky zvoucí se jménem Václav mám opravdu slabost, ani nevím proč. Václav IV. byl tedy opravdu "případ", ale možná je to taky jen příběh kluka, co se nenarodil pro trůn, pro velké úkoly, pro těžké poslání naplnit beze zbytku úděl a slávu svého otce a jít v jeho šlépějích. Vždyť všichni tihle panovníci byly taky jenom lidi, lidi z masa a kostí, ne jen stránky v učebnicích ve které se postupem času proměnili, na to nesmíme zapomínat.

Lenka4
Lenka4
17.02.2014 4 z 5

Příběh, který Žofie vypráví, je zpočátku vcelku poklidný, spíše popisný. Ke konci však dostává spád, je najednou živější a emotivnější. Využití znalostí dobových reálií dává příběhu punc uvěřitelnosti. Díky autorově fantazií tak vidíme postavy z naší historie v zajímavém pohledu a jistě jsou nám bližší než v učebnicích dějepisu.

vincek1
vincek1
10.10.2013 3 z 5

Pěkně podaný příběh manželky krále Václava IV. Čte se lehce a běžnému čtenáři přibližuje pravděpodobný život na dvoře Václava IV. Doporučuji

miriama
miriama
31.05.2013 5 z 5

miriama
První díl z trilogie o životě druhé ženy krále Václava IV. Žofie Bavorské. Čtivě napsané, postavy působí životně, i romantická duše si zde najde své. Dobrý historický román.

cori
cori
14.10.2011 3 z 5

První díl trilogie věnovaný královně Žofii. Mladá Žofie se dostává na český trůn a poznává, že je jen loutkou v rukou druhých. Začíná vést svou vlastní politiku (např. podporuje stavbu Betlémské kaple). Knihu doporučuji všem zájemcům o českou historii.