Pasovský případ císaře Rudolfa II.

Pasovský případ císaře Rudolfa II. https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120142/mid_pasovsky-pripad-cisare-rudolfa-ii-uql-120142.jpg 4 4 3

Roku 1611 byl Rudolf II. nucen vzdát se po nevydařeném vpádu pasovských českého trůnu ve prospěch svého bratra Matyáše. Nelehké období českých dějin přitahuje stále naši pozornost i po 400 letech. Nechejte se vtáhnout do bouřlivých let poznamenaných šlechtickými i náboženských spory. Nahlédněte do zákulisí politických pletich a nechte se okouzlit rudolfínskou dobou, která nás oslovuje i po staletích.... celý text

Přidat komentář

Rambous
09.03.2016 5 z 5

O knize jsem nevěděl, jen náhodou jsem ji koupil zlevněnou. Klidně bych ale za ni dal 300,-KČ a ani to není moc! Výborný a neotřelý pohled na historii a Rudolfa II. Ve škole nás učili (zvláště nás starších) spoustu idealizované historie ale skutečnost byla určitě jiná. Podle mne, se tato kniha velmi přibližuje tehdejší realitě. Dlouho jsem se tak výborně nebavil! Díky! Rozhodně jdu hledat další autorovi historické knihy.

linhi22
23.02.2015 2 z 5

Podle mě bohužel hrubě nepodařené stylisticky i věcně. Sám autor snad místy neví, co chce říct. Navíc bývá nevhodně tendenční na úkor vykreslení historické reality. Škoda, téma jinak slibné.


Rocker007
18.08.2013 3 z 5

K této knize jsem přistoupil s pocitem, že konečně jsem našel knihu o poměrně málo známém vpádu pasovských vojsk. Jelikož se literatura řadí mezi naučnou, leckde i odbornou, neměl jsem výčitky svědomí za cenu kolem tří stovek. Zběžné prohlédnutí literatury mě poměrně potěšilo, avšak jednalo se spíše o literaturu českou, československou. Jelikož autor popisuje i obecné, evropské dějiny, měl by sáhnout i po odborné zahraniční literatuře.
Při čtení úvodních řádků mě trochu přešel mráz po zádech. Toto má být prolog k odborné literatuře, která by měla sloužit ke studiu? Písemný projev, plný různých - leckdy až nesmyslných - přirovnání, kde se autor snaží srovnat nesrovnatelné (například současnou politiku s politikou stavovskou). Zdá se mi, že autor chtěl psát s nadhledem a s určitou kritičností. A tím způsobem vytvořit přelomové dílo.
Abych ale jenom nekritizoval. Široká veřejnost jistě ocení různé pomůcky ke studiu doby. Například výčet Habsburských panovníků a několik zásadních dat jejich panování - to se mi zdá jako velmi dobrá pomůcka pro každého čtenáře. Podobně jako následující přehled místních názvů týkajících se vpádu. Obsahově je kniha bohatá na informace, ovšem za cenu autorových odboček a nepřesností.
Suma sumárům se dá kniha označit za populárně-naučnou, pokud použitelnou pro studium, tak spíše pro střední školy. Také je kniha určitě dobrým zdrojem literatury k hlubšímu bádání, to je myslím neocenitelné, leč podobnou bibliografii bychom našli i v jiných knihách (např. Josef JANÁČEK, Rudolf II. a jeho doba.). Pro čtenáře z řad široké veřejnosti dobrá kniha - pro studium dějin v předvečer třicetileté války bych ale volil jiný typ knih. Osobně hodnotím třemi hvězdami.