Pašerák srílanských snů

Pašerák srílanských snů https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471152/bmid_paserak-srilanskych-snu-I5C-471152.jpg 5 17 8

Autorská prvotina Pašerák srílanských snů je dobrodružný román, odehrávající se v reáliích Srí Lanky, jakou moc lidí nepoznalo a už nikdy nepozná. Třicátník Daniel přijíždí na ostrov, aby vedl tamní pobočku české humanitární organizace. Je únor 2008 a překrásná tropická země se již čtvrt století topí v krvavé občanské válce mezi vládou a tamilskými separatisty. Zarputilá snaha humanitárních organizací pomoci strádajícím naráží na aroganci vlády, jež se rozhodla skoncovat s tamilským hnutím odporu za každou cenu a nestojí při tom o zbytečné svědky. Šílená doba plná sebevražedných výbuchů, strachu a nenávisti zažene Daniela, který navíc řeší i celou řadu osobních problémů, až na úplnou hranu toho, co je jako profesionál, ale i člověk ochoten akceptovat. Velmi osobní a neotřelým způsobem podané vyprávění vychází z autentických zážitků autora a situací, které se na Srí Lance skutečně staly.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Pointa
více info...

Přidat komentář

lencin
23.09.2023 4 z 5

Příběh ze zákulisí práce humanitárních pracovníku. Srí Lanka během občanské války. Zajímavé.

IvaKo
07.07.2022 5 z 5

Naprosto strhující příběh o působení neziskových organizací na Srí Lance v době válečného konfliktu. Vyprávění působí velice autenticky a zasvěceně, přináší plno zajímavostí o vzniku a průběhu občanské války na Srí Lance a působivě líčí v mnoha směrech nesnadné působení dobročinných subjektů. Nabízí se podobnost s nynější válkou na Ukrajině, hlavně pokud jde o dopady na civilní obyvatele. Nechybí ani sympatická hlavní postava a její proměna. Doporučuji a gratuluji autorovi ke skvělé prvotině.


escritor
27.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Předem říkám, že jsem zaujatý, protože autora znám osobně. Jeho prvotina mě mile překvapila. Je to rozený vypravěč, ať už je příběh postavený na skutečných událostech, nebo místy smyšlený. Knihu jsem četl dlouho a byla pro mě obtížná, krátké věty a moc dramatu není úplně můj šálek čaje. Ale ke knize jsem se moc rád vracel. Pomohla mi si rozvupomenout na mé období cestování a objevování světa. Popisy a přirovnání v knize mi místy připomínají mého oblíbence Remarqua. Zápletka je zajímavá a taky mě potěšilo, že se Danny v průběhu děje polidštil. Z rozumového dobroděje se stal více realista a je pro mě na konci knihy bližším, než jako ztělesnění dokonalosti na začátku knihy. Piš dál autore, máš co dávat světu a hlavně to otevírá tvé právé já.

Misha2368
07.01.2022 5 z 5

Opravdové překvapení! Začala jsem číst trošku s ostychem, který se nakonec přetavil téměř v závislost. Každý večer jsem se těšila, až s Dannym prožiju další perný den ve válkou zmítané zemi. Osvěžila jsem si historické i geografické informace o Srí lance, nakoukla pod pokličku práce humanitárního pracovníka, chvíli si užívala “dovolenkových” zážitků a přidala další cestovatelské přání na vlastní wish list. Moc povedená pravotina

brigada
29.12.2021 5 z 5

Souhlasím se vším, co už bylo v hodnoceních napsáno. Kniha je čtivá a zajímavá, moc se mi líbila.

Maca85
19.12.2021 5 z 5

Na to, že je to autorská prvotina, tak se ukázala sečtělost autora a schopnost přenést své zkušenosti z mise perem na papír. Bylo to skvělé, ale zároveň náročné čtení, ale to k tomu bohužel patří, pokud se děj odehrává v průběhu války.

Velmi neotřelým způsobem vypráví příběh Dannyho, mladíka, který podle mě přijížděl na Srí Lanku s ideály a chutí zachránit svět. Postupem času zjišťuje, jak se věci mají a naučí se v nich chodit.

Nejvíc se mi líbil vývoj jeho postavy od začátku do konce, doslova mě to vtáhlo a prožíval jsem příběh s ním až do poslední strany.

Byly velmi dobře popsány ostatní postavy a nátura srílančanů a hlavně činnost humanitárních organizací, o které jsem měl pouze naivní představy. Co říct o těchto lidech ? Mám k nim nyní mnohem větší respekt a uvědomil jsem si, jak plytké problémy občas řešíme

Určitě doporučuju, je to něco jiného na čtení než jsme zvyklí.

Wažis
01.12.2021 5 z 5

Přečet jsem to za den a půl. Kdybych nemusel spát, dám to v jednom kuse.

Dramatický příběh expata z české neziskovky na Srí Lance. Strhne všechny, koho zajímá tenhle nádherný ostrov v Indickém oceánu a jeho vlastně naprosto nepochopitelná tragická historie posledních desetiletí.

Hrozně mě bavil popis práce šéfa neziskovky na místě v době "mise". Nějakou představu jsem měl, ale tohle mi ji převrátilo naruby. Lehce spoiluji - nepřekvapivě - že se na zapití špíny dnů hodně chlastá místní super pitivo Arack Attack a že se se přitom expati všech zemí vydatně spojují. Super počtení. Pobaví a poučí.

Za vhled do politické situace na Srí Lance dávám deset z deseti. Za milostné scény mezinárodně spřízněných zástupců jednotlivých neziskových organizací dávám šest a půl bodu, to bylo spíš laxní (asi stydlivost autora prvotiny). Ale jestli jste surfaři!? Vše přebijí nejlepší popis (pro mě ever) sjíždění vlny na surfu, co jsem kdy četl! :) Celkovou čtivost a dramatičnost navyšuje dramatický příběh a tomu dávám deset z deseti!!!

Tahle knížka stojí za ten čas! :)

db1996
27.11.2021 5 z 5

Určitě doporučuji všem co se chtějí dozvědět něco o tom jak to vypadalo na Sri Lance v době občanské války.
Kniha se četla velice dobře a doslova mne pohltila.
10/10!!!

Štítky knihy

humanitární pomoc Srí Lanka, Cejlon dobrodružné romány české romány

Autorovy knížky

2021  95%Pašerák srílanských snů

Kniha Pašerák srílanských snů je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce1x
Chystám se číst24x
Chci si koupit6x