Pašerák snů

Pašerák snů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126943/paserak-snu-126943.jpg 3 22 8

Hrdinou knihy Pašerák snů je autorův literární dvojník Eduard Remody, který je posedlým vypravěčem svého života. Spontánní, osobitou a mnohdy surově cynickou pouliční řečí líčí Remody osudy svých přátel přežívajících na společenské periferii, různých snílků, zoufalců, hráčů, děvkařů, bláznů, ale i normálně „šílených“ lidí. Text je napsaný čtivým elektrizujícím stylem, který udržuje čtenáře v neustálém napětí. Beatnickou poetikou nabitý Pašerák snů je volným pokračováním autorovy prvotiny Modrej soumrak nad městem, která má meditativnější charakter a je jakousi vizuální rekonstrukcí určité části autorova života. Oba texty nyní vycházejí společně v jedné knize. Své psaní autor definuje jako dobrodružnou psychoanalýzu. Spíše než tvoření fikce je to pro něj způsob, jak poznat život a svět nebo jak odlehčit realitu, prozkoumat ji, změnit, porovnat odstín existujícího a popsaného. Právě proto si autor zvolil autobiograficky laděnou prózu, díky níž se psaní stává zábavnou a nebezpečnou psychologickou hrou, zahrnující kromě vlastního životního příběhu i osudy skutečných žijících postav.... celý text

Přidat komentář

JointlieKat94
09.02.2023

Snažila jsem se. Fakt!

Sice mám knihu už dlouho v poličce "přečtu a prodám" ale vlastně jsem se ani moc nedivila, když jsme si ani po 58 stranách prostě nesedli. Není to můj styl a ani netuším, proč jsem si jí tak nutně potřebovala koupit. Ale stalo se.
Nechápala jsem význam, způsob ani myšlenky autora, utíkal od jednoho k druhému a dělalo mi opravdu problém se na knihu soustředit.

No a jelikož tento rok jedu v myšlence "mám víc knih, než stihnu v životě přečíst", tak prostě nebudu dočítat věci, který mě úplně neberou.

Daniel.F
02.06.2022

Ostravák, žijící v Brně, píšící ovšem pražským nářečím. Proč? Na knihu jsem se těšil, kvůli výše zmíněnému jsem ji musel už po pár stranách odložit, nedalo se to číst.


fruitbueno
02.06.2014 3 z 5

Protože už jsem si odpila svoje, už jsem ze dostala z fáze beat generation (každý jí prošel a díky bohu za to, že já jen teoreticky, prostřednictvím knížek), mám k této knize jenom jeden nepatrný postřeh... Mi hrozně sedl ten odstup, s jakým autor na minulé doby pohlíží. Ten ironický a sžíravý nadhled, za který se nestydí - ba naopak. Jinak povídky veskrze standardní, poplatné věku a poetice. Být mi o deset - dvanáct let míň, ocením je víc.

rikke
23.05.2014 4 z 5

Našlapaná pulzující skladba, kde to duní, řve, burácí a jen co otočíte stránku, vplujete do meditativní snivé nálady, abyste po dalším otočení vybuchli jak atomovka. Bylo to vzrušující, živé, uhranující. Žrala jsem mu každé slovo. Sex, drogy a chlast.

vaili
24.04.2014 5 z 5

Nebylo to pro mě jednoduché chvílemi přelouskat autorovi pocity a stavy musela jsem číst po částech, aby se mi nepřehřál mozek :) ale velmi dobré lepší než jsem čekala..navíc jsem asi ovlivněná tím, že některá popisovaná místa a postavy znám :))

Kosmik
19.03.2014 5 z 5

Miluju tu knihu. Ideální pro milovníky Ginsberga, Kerouaca a jim podobných. Naprostá fantazie

WEIL
02.04.2013

Je to napsáno pražským nářečím, a umístěno do Brna. Ale čtivé to je. Pro mě ale spíše na jeden zátah, a s přeskakováním některých zbytečně roztažených pasáží.

Frakira
08.08.2012 4 z 5

Takový Chinaski po brněnsku (aspoň mně to tak přišlo), ale mnohem více poetičtější. Tohle čtení mě zrkátka bavilo ...

Autorovy další knížky

Daniel Krhut
česká, 1982
2012  69%Pašerák snů
2006  70%Modrej soumrak nad městem

Kniha Pašerák snů je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x