Pašeráci

Pašeráci https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302015/bmid_paseraci-Dae-302015.jpg 4 11 3

Bývalý zámečník, melouchář, pašerák cukerinu za starého Rakouska - ve prospěch anarchistické "věci", revolucionář ze 14. a 28. října, prodavač knih a spolunakladatel "Švejka", autor autobiografického "Franty Habána ze Žižkova", nezamýšlel ve své prostomyslnosti v Pašerácích objevovat novinu. Napsal nám s podivuhodnou plastičností novelu z naprosto dosud neznámého života "bědných a pokořovaných" Tyto vzpomínky mají dravý běh a čtou se s opravdovým napětím. . (K. Nový.)... celý text

Přidat komentář

DuncanIdaho
31.12.2021 3 z 5

Není to špatné čtení, ale zase to není nějak skvělé. Je to popis švidlů na konci R-U a začátku Československa. Je to takový litrární průměr.

Inozuka
18.06.2017 4 z 5

Jsou v podstatě dvě historie - ta oficiální plná vznešených ideálů a hrdinských činů a pak ještě takzvaná historie všedního dne, která jde více do hloubky a je v podstatě pragmatická. Pašeráci nám nabízejí tento druhý pohled. Franta Sauer jistě není žádným objektivním pozorovatelem a z knihy je občas patrno, že co se mu nehodí do krámu, klidně přejde nebo odsune na vedlejší kolej, ale těžko jej obviňovat z toho, že vyprávěné události si vymyslel a nikdy se nestaly. Poskytuje tak autentický pohled na pražskou bohému, anarchistické a dělnické hnutí přelomu 19. a 20. století. Zde se drží zmíněného pragmatického pohledu a na řadě příkladů dokládá, že ideály jsou sice jedna věc, ale prázdný žaludek a vlastní prospěch věc druhá. To činí velice zábavnou a vtipnou formou a pro všechny, kdo se o zmíněné období zajímají je tak tahle kniha velice cenná.


eraserhead
09.10.2011 4 z 5

Zábavné, úsměvné, mnohé odhalující a vrhající zajímavý pohled na svou dobu. Sauer nám v podobě zdánlivě fiktivného příběhu odhaluje spoustu autobiografických faktů nejen ze svého života, ale i ze života okolní společnosti a umožňuje nám, např., nahlédnout do pozadí českého anarchistického hnutí.