Parmenidova filosofie

Parmenidova filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159608/parmenidova-filozofie-159608.jpg 5 5 2

Parmenidova filosofie je prvním uceleným knižním textem levicového intelektuála Záviše Kalandry. Vznikl v polovině dvacátých let 20. století coby dizertační práce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ovšem před obhajobou jej Kalandra stáhl a nikdy tak své doktorské studium nedokončil. V originální studii Kalandra soustředí svou pozornost na vývoj tzv. předsokratovské filozofie, zejména pak na filozofa, jejž sám považuje za mezník – Parmenida. Kalandra v úvodu práce odsuzuje dosavadní výzkum fragmentů Parmenidova díla jako ahistorický a za svůj cíl si klade nápravu chyb, jež jsou při výkladu předsokratovské filozofie činěny. Analýza vyrůstá z historických a dialekticko-materialistických pozic, nepřehlédnutelný je autorův holistický přístup a také jistá adorace pohybu, resp. vývoje. Interdisciplinární analýza dochovaných fragmentů Parmenidových úvah zůstává i po pětaosmdesáti letech nejvýraznějším příspěvkem vzniklým v českém intelektuálním prostředí a představuje stále intelektuálně podnětný vklad do debat filozofických, historických i kosmologických.... celý text

Přidat komentář

ozzak
19.02.2024 5 z 5

Moc pěkná knížka od levicového intelektuala Zavise Kalandry o reckem před sokratickym filosofem Permida
A částečně ionske fiolofii která mu předcházela hlavně myšlenká věcného návratu kterou filosof přepracoval a částečně i vyvrátil. A přišel proti tomu s myšlenkou kosmického vědomí.
V knize autor vyvraci mnohé špatně interpretace filosofa. Rád se knize rád budu vracet velmi mne filosofický obohatila.

roman9739
23.09.2021 5 z 5

Fantastická kniha, nečekaně čtivá, ohromně objevná!
Nejsem odborník, ani znalec, ale filosofie a hlavně její výklad, který nám tu předkládá, řekl bych s potutelným úsměvem ve tváři, tento "levicový intelektuál", je strhující a dech beroucí; a na nikom nenechá nit suchou, své závěry prezentuje s takovou jistotou, že i kdyby se mýlil, kdyby jeho výklad byl sebe víc extravagantní, jedu teď na jeho vlně a těším se z toho.


Autorovy další knížky

Záviš Kalandra
česká, 1902 - 1950
2002  77%České pohanství I.
2013  96%Parmenidova filosofie
1994  70%Intelektuál a revoluce
2002  100%České pohanství II.
1934  100%Surrealismus v diskusi

Kniha Parmenidova filosofie je v

Přečtených6x
Knihotéce16x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x