Parmenidés

Parmenidés https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26152/parmenides-26152.jpg 4 32 5

Přidat komentář

Aeon
02.11.2020 4 z 5

jedno. toto citat bola adventura, ktoru som racionalne nedokazal ponat ale intuitivne som presne vedel, o com to je.

alef
21.11.2016 5 z 5

..."jsoucí nemůže vzniknout a zaniknout" ... a Platónovy dialogy jsou prostě "jsoucí" :-) ... tedy "nevzniklé, nepomíjející, neproměnné, ... (a) ... dokonalé" ... Parmenidés nám ukazuje omyl nás smrtelníků ... lidé se domnívají na základě toho co vidí, že existuje mnohost (hlad-žízeň, bytí-nebytí, den–noc), a to je jejich omyl ... nelze věřit té realitě, kterou vidíme, ... "jedno jest vše"

... je zajímavé sledovat spolu s Parménidem, tuto alegorii "cesty" ... Parmenidova myšlení a smyslového vnímání ...

… to, co jest nemůže být založeno něčím, co není → BYTÍ JEST A NENÍ MOŽNÉ, ABY NEBYLO → nic není možné ani myslet – jakmile myslím, myslím něco – kdykoli myslím něco – má to 1 vlastnost – že to „jest“ – myslet a být je totéž – bytí je jediné, stálé, nemá hranici, počátek ani konec ...Parmenides tak pojmenovat základní téma filozofie „bytí“ → položil základy ontologie :-)

... Platónův dialog je dokonalý nástroj ... je to rozhovor ... proto může zobrazit situace běžného života, nálady a emoce, v nichž se pak rozhovor uskutečňuje, ... a taky ho ovlivňují :-) ...


memphisz
28.08.2016 3 z 5

Poněkud složitý dialog, ale spíše složitě napsaný, protože hlavní myšlenka je z něj patrná po pár stránkách, zbylé jsou jen důkazem tvrzeného. Je jedno, nebo mnohé? Je mnohé částmi jednoho, nebo jedno částí mnohého? Pohybuje se jedno prostorem a časem, nebo ne? Když je jedno, stojí vedle mnohé, nebo nejedno? Stávalo se, stává se, nebo se bude stávat? Na podobné otázky Platón odpovídá v podobné formě, jako jsou položeny.

Pest
02.03.2015 4 z 5

Platón ve svém Parmenidovi jakoby chtěl otevřít Pandořinu skříňku, když přišel s tvrzením, že "Jedno jest vše". Sám asi nepředpokládal, jak zamotá hlavy svým následovníkům, odpůrcům a dalším, po celé antické období. A nejen to. "Jedno" je předmětem, které ani dnes nenechá filosofy lhostejnými. Svým výkladem v dialogu, kde nejmladšímu z přítomných posluchačů v otázkách a odpovědích dokazoval, jak nejlépe chápat Jedno, Parmenides své posluchače ještě víc znejistil. V průběhu dlouhých staletí se filosofové chopili ve svém výkladu, tak, jak jej oni chápali pouze "Jednoho" a "jest". Ignorovali ve své zanícenosti slovo "vše". A to je postupně rozdělilo do dvou hlavních proudů, jejichž výsledkem je předloha k jinému předmětu téhož.

Al.lio
08.02.2015 3 z 5

Iluze jednoho - jest či není? Jisté je však, že pokud není jedno, není nic.
Náročný dialog, přesto jeden z mých méně oblíbených.

Autorovy další knížky

Platón
řecká, 427 - 347
1993  81%Ústava
1979  87%Dialogy o kráse
1993  85%Faidón
2008  84%Timaios / Kritias
1910  89%Obrana Sokratova

Kniha Parmenidés je v

Právě čtených2x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce21x
Chystám se číst13x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x